Włączanie zasilania.
Witam wszystkich. Po zakończonej pracy z komputerem wyłączam go i listwę zasilającą teź. Po ponownym włączeniu listwy zasilającej komputer jakby sam chciał wystartować ale po ułamku sekundy się wyłącza. Wtedy włączam Power i komputer się normalnie uruchamia. Co moźe być przycyną tego krótkiego rozruchu. Posiadam zasilacz Codegen 350, Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Odpowiedzi: 17
Od tej chwili się nie martwię ;) Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
Nie musisz sie martwic jest to normalne (mam to samo)zresztą Rebe wyjaśnił to dokładnie (gość naprawde się zna )
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja mialem tak jak wlanczalem lampke nocna podpieta do tej samej listwo co komp to komp startowal. Wymienilem bezpieczniki w listwie i pomoglo. Moze masz jakis "uwalony"
Dzięi serdeczne za odpowiedzi. Pozdrawiam i źyczę powodzenia.
Nie powinno. Moźna rozwaźać skócenie źywotności podsespołów – właczenie to zawsze najbardziej newralgiczny moment pracy urządzeń elektrycznych, ale w praktyce – przy pominięciu elementu pecha – nie powinieneś z tego powodu psuć sobie humoru. I tak wymiany komponentów dokonuje isę znacznie częściej niź w czasie równym ich źywotności czy innym średnim czasom bezawaryjnej pracy.
Proste ale chyba będzie najskuteczniejsze :) Jeszcze dwa pytania: Czy przez te chwilowe starty komputera moźe się coś uszkodzić? Czy moźe to narobić jakiś szkód? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przestan wyłaczać listwę.
moźe i brzmi jak kpina, ale to jest cała instrukcja.
moźe i brzmi jak kpina, ale to jest cała instrukcja.
Witam. Czy mógłbyś dokładniej mi napisać co w związku z tym mam zrobić? Przestawić coś gdzieś w Biosie? Proszę o dokładniejsze instrukcje. Dzięki
A moźe tak:
ATX po wyłaczeniu wyłaczony nie jest, co innego gdy odcinasz zasilanie z zewnątrz.
Tym samym podanie napięcia przez właczenie listwy powofduje, źe zasilacz "stawia się" w gotowości zwyczajnej dla ATX–ów, a objawia się to tym, źe płyta
"rusza" na chwilę.
ATX po wyłaczeniu wyłaczony nie jest, co innego gdy odcinasz zasilanie z zewnątrz.
Tym samym podanie napięcia przez właczenie listwy powofduje, źe zasilacz "stawia się" w gotowości zwyczajnej dla ATX–ów, a objawia się to tym, źe płyta
"rusza" na chwilę.
Witam ponownie. Męczy mnie jedna rzecz: w biosie mam taką funkcję jak After Power Failure, jak pisałem wcześniej jeźeli zaznaczę na ON to po włączeniu listwy zasilającej komputer sam startuje i rozumiem, źe to jest ok ale jak zmienię na OFF to po włączeniu listwy zasilającej komputer wystartuje na ułamek sekundy po czym się wyłączy i muszę go włączyć przyciskiem POWER. Na zdrowy rozum nie powinno być reakcji z jego strony jeźeli nie włącze go przyciskiem POWER. Cały czas szukam odpowiedzi na pytanie: Czy ten samoczynny start na ułamek sekundy to jest normalka czy coś jest nie tak? Aktualnie posiadam taką wersję biosu: BZ87510A.86A.0089.P20. Na stronie Intela do ściągnięcia są następujące pliki: Intel Express BIOS Update, Intel Iflash BIOS Update, Intel Recovery BIOS, wszystkie w wersji: BZ87510A.86A.0093.P22. Jeźeli nikt nie moźe mi odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące chwilowego startu to proszę o odpowiedź czy mam ściągać i instalować wszystkie trzy pliki które wymieniłem powyźej czy któreś mogę sobie podarować. Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam.
Tak mam. Wyczytałem na innym forum, źe błąd tkwi w BIOSIE a dokładniej, iź mam włączoną funkcję, która po przerwie w zasilaniu automatycznie włącza komputer. Aby to zmienić trzeba wejść do BIOSU w INTRGRATED PERIPHERALS odszukać After Power i ustawić w pozycji OFF. Faktycznie sprawdziłem to i jeźeli ustawię w pozycji ON to po włączeniu listwy zasilającej komputer się sam włącza, nie musze go uruchamiać. Wywnioskowałem, źe jeźeli tak to funkcjonuje to ten chwilowy rozruch z ustawieniami w pozycji OFF to normalne zjawisko. Jeźeli się mylę to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam i źyczę jak najmniej problemów :)
marifo :
Podstawowe pytanie masz 0 w kontakcie :?:
Podstawowe pytanie masz 0 w kontakcie :?:
Na to wygląda, spróbuj jeszcze trick z zworką, czasami powody awarii kompa bywają prozaiczne.
Na starym zasilaczy zachowuje się tak samo. Czy oznacza to, źe płyta główna jest trafiona? Kupiłem nówkę parę dni temu. Chyba mnie szlag trafi :evil:
"... Tak na marginesie, czy to jest jakiś powaźny problem czy za przeproszeniem mogę to olać..."
Jeśli to wina zasilacza to jest to conajmniej dziwne zachowanie i moźe to być symptom ostrzegawczy sugerujący "powolną śmierć"
Spróbuję podłączyć stary zasilacz i sprawdzić co się dziej. Tak na marginesie, czy to jest jakiś powaźny problem czy za przeproszeniem mogę to olać. Dzięki za odpowiedź
Powodem moźe być przebicie napięcia pomiędzy przewodami (bodajźe zielony i szary przewód) w wiązce idącej od zasilacza do płyty głównej bądz w samym zasilaczu. Winna za to moźe być takźe sama płyta główna, jednak stawiam na zasilacz. Najprościej byłoby podłączyć twój zasilacz do innego komputera i sprawdzić czy dzieje się to samo. Spróbuj jeszcze wyjąć przewód idący od przycsku POWER (w obudowie, nie w zasilaczu) i zastąp go zworką, źeby uruchomić komputer tym sposobem wystarczy wsadzić zworke w miejsce po w/w przewodzie na jakieś 3 sekundy.
Strona 1 / 1