Włączanie zasilania.

Witam wszystkich. Po zakończonej pracy z komputerem wyłączam go i listwę zasilającą teź. Po ponownym włączeniu listwy zasilającej komputer jakby sam chciał wystartować ale po ułamku sekundy się wyłącza. Wtedy włączam Power i komputer się normalnie uruchamia. Co moźe być przycyną tego krótkiego rozruchu. Posiadam zasilacz Codegen 350, Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Odpowiedzi: 17

Od tej chwili się nie martwię ;) Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
marifo
Dodano
25.04.2004 01:42:03
Nie musisz sie martwic jest to normalne (mam to samo)zresztą Rebe wyjaśnił to dokładnie (gość naprawde się zna )
Pozdrawiam.
malymulpepe
Dodano
24.04.2004 15:58:13
Ja mialem tak jak wlanczalem lampke nocna podpieta do tej samej listwo co komp to komp startowal. Wymienilem bezpieczniki w listwie i pomoglo. Moze masz jakis "uwalony"
Ukey
Dodano
24.04.2004 14:56:18
Dzięi serdeczne za odpowiedzi. Pozdrawiam i źyczę powodzenia.
marifo
Dodano
24.04.2004 14:20:35
Nie powinno. Moźna rozwaźać skócenie źywotności podsespołów – właczenie to zawsze najbardziej newralgiczny moment pracy urządzeń elektrycznych, ale w praktyce – przy pominięciu elementu pecha – nie powinieneś z tego powodu psuć sobie humoru. I tak wymiany komponentów dokonuje isę znacznie częściej niź w czasie równym ich źywotności czy innym średnim czasom bezawaryjnej pracy.
Rebe
Dodano
24.04.2004 14:10:29
Proste ale chyba będzie najskuteczniejsze :) Jeszcze dwa pytania: Czy przez te chwilowe starty komputera moźe się coś uszkodzić? Czy moźe to narobić jakiś szkód? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
marifo
Dodano
24.04.2004 14:02:20
Przestan wyłaczać listwę.
moźe i brzmi jak kpina, ale to jest cała instrukcja.
Rebe
Dodano
24.04.2004 13:56:12
Witam. Czy mógłbyś dokładniej mi napisać co w związku z tym mam zrobić? Przestawić coś gdzieś w Biosie? Proszę o dokładniejsze instrukcje. Dzięki
marifo
Dodano
24.04.2004 13:33:24
A moźe tak:
ATX po wyłaczeniu wyłaczony nie jest, co innego gdy odcinasz zasilanie z zewnątrz.
Tym samym podanie napięcia przez właczenie listwy powofduje, źe zasilacz "stawia się" w gotowości zwyczajnej dla ATX–ów, a objawia się to tym, źe płyta
"rusza" na chwilę.
Rebe
Dodano
24.04.2004 09:40:06
Witam ponownie. Męczy mnie jedna rzecz: w biosie mam taką funkcję jak After Power Failure, jak pisałem wcześniej jeźeli zaznaczę na ON to po włączeniu listwy zasilającej komputer sam startuje i rozumiem, źe to jest ok ale jak zmienię na OFF to po włączeniu listwy zasilającej komputer wystartuje na ułamek sekundy po czym się wyłączy i muszę go włączyć przyciskiem POWER. Na zdrowy rozum nie powinno być reakcji z jego strony jeźeli nie włącze go przyciskiem POWER. Cały czas szukam odpowiedzi na pytanie: Czy ten samoczynny start na ułamek sekundy to jest normalka czy coś jest nie tak? Aktualnie posiadam taką wersję biosu: BZ87510A.86A.0089.P20. Na stronie Intela do ściągnięcia są następujące pliki: Intel Express BIOS Update, Intel Iflash BIOS Update, Intel Recovery BIOS, wszystkie w wersji: BZ87510A.86A.0093.P22. Jeźeli nikt nie moźe mi odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące chwilowego startu to proszę o odpowiedź czy mam ściągać i instalować wszystkie trzy pliki które wymieniłem powyźej czy któreś mogę sobie podarować. Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam.
marifo
Dodano
24.04.2004 03:18:18
Tak mam. Wyczytałem na innym forum, źe błąd tkwi w BIOSIE a dokładniej, iź mam włączoną funkcję, która po przerwie w zasilaniu automatycznie włącza komputer. Aby to zmienić trzeba wejść do BIOSU w INTRGRATED PERIPHERALS odszukać After Power i ustawić w pozycji OFF. Faktycznie sprawdziłem to i jeźeli ustawię w pozycji ON to po włączeniu listwy zasilającej komputer się sam włącza, nie musze go uruchamiać. Wywnioskowałem, źe jeźeli tak to funkcjonuje to ten chwilowy rozruch z ustawieniami w pozycji OFF to normalne zjawisko. Jeźeli się mylę to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam i źyczę jak najmniej problemów :)
marifo
Dodano
05.04.2004 02:35:59
marifo :

Podstawowe pytanie masz 0 w kontakcie :?:
McScr@by
Dodano
05.04.2004 01:36:44
Na to wygląda, spróbuj jeszcze trick z zworką, czasami powody awarii kompa bywają prozaiczne.
spiderko
Dodano
05.04.2004 01:27:45
Na starym zasilaczy zachowuje się tak samo. Czy oznacza to, źe płyta główna jest trafiona? Kupiłem nówkę parę dni temu. Chyba mnie szlag trafi :evil:
marifo
Dodano
04.04.2004 19:16:13
"... Tak na marginesie, czy to jest jakiś powaźny problem czy za przeproszeniem mogę to olać..."

Jeśli to wina zasilacza to jest to conajmniej dziwne zachowanie i moźe to być symptom ostrzegawczy sugerujący "powolną śmierć"
spiderko
Dodano
04.04.2004 18:56:53
Spróbuję podłączyć stary zasilacz i sprawdzić co się dziej. Tak na marginesie, czy to jest jakiś powaźny problem czy za przeproszeniem mogę to olać. Dzięki za odpowiedź
marifo
Dodano
04.04.2004 17:58:04
Powodem moźe być przebicie napięcia pomiędzy przewodami (bodajźe zielony i szary przewód) w wiązce idącej od zasilacza do płyty głównej bądz w samym zasilaczu. Winna za to moźe być takźe sama płyta główna, jednak stawiam na zasilacz. Najprościej byłoby podłączyć twój zasilacz do innego komputera i sprawdzić czy dzieje się to samo. Spróbuj jeszcze wyjąć przewód idący od przycsku POWER (w obudowie, nie w zasilaczu) i zastąp go zworką, źeby uruchomić komputer tym sposobem wystarczy wsadzić zworke w miejsce po w/w przewodzie na jakieś 3 sekundy.
spiderko
Dodano
04.04.2004 14:28:43
marifo
Dodano:
04.04.2004 13:46:37
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1