Wirus na pendrive Kingstona - problem
Szacuneczek.
Otóz mam wirusa na pendrive o nazwie: Worm.Win32.AutoRun.edc lokalizacja I:\autorun.inf.
Nie mam pojecia jak go usunac. Probowalem Kasperskim 7.0, ale dysk odmawia usuniecai cos takiego.
Jak usunac trojana, prosze pomozcie.
Pozdrawiam.
Lukasz
Odpowiedzi: 13
1.włóż pendrive
2.start
3.uruchom
4.wpisz cmd
5. wpisz i:
6. wpisz attrib i sprawdź jakie litery są po lewej stronie autorun.inf, pewnie jest SHR
7.Jeśli jest SHR wpisz: attrib -S -H -R i:\autorun.inf następnie enter
8.wpisz del autorun.inf następnie enter
następnie wpisz attrib i sprawdź czy jest tam autorun.inf , powinno go nie być.
Powinno pomóc:)
1.włóż pendrive
2.start
3.uruchom
4.wpisz cmd
5. wpisz i:
6. wpisz attrib i sprawdź jakie litery są po lewej stronie autorun.inf, pewnie jest SHR
7.Jeśli jest SHR wpisz: attrib -S -H -R i:\autorun.inf następnie enter
8.wpisz del autorun.inf następnie enter
następnie wpisz attrib i sprawdź czy jest tam autorun.inf , powinno go nie być.
Powinno pomóc:)
Spróbuj tym [url]http://www.pctools.com/mirror/sdstart.exe[/url] zainstaluj w trybie awaryjnym podlacz pena i przeskanuj wszystko, powinien znaleźć trojana który pewnie podpioł się pod jeden - lub więcej - z plików systemowych, lub też możesz użyć NOD-a też jest dobry, zapewne trojan jest wszędzie tam gdzie podłączałeś pena, a kaspersky-ego pewnie blokuje.
tak, probowalem na laptopie, ale tez to samo
A próbowałeś to naprawić na innym kompie?
niestety probowalem, ale nie pomogło, usuwałem koszyk pendrive, a nie folder Recycled, caly czas Kaspersky wyskakuje z powiadomieniem o wirusie :/ tak tez mam na 2 pendrive i na aparacie cyfrowym :/
No właśnie. Doradzałem Ci, a zapomniałem, byś odptaszył na czas operacji opcję "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Gdy to zrobisz, Recycled się pokaże. Można go usunąć bez szkody dla systemu. Sam się odrodzi.
Sorry.
[quote]Spróbuj takiej opcji: Otwórz pendrive'a > w Narzędziach wybierz Opcje folderów> Widok> Ustawienia zaawansowane>zaznacz "Pokaż ukryte pliki i foldery".> odnajdż "Recycled" (czyli koszyk pendrive'a) i po prostu usuń go (ten kosz oczywiście, a nie pendrive'a). Jeśli sytuacja się powtórzy czynności wykonaj ponownie.
Powinno poskutkować. To dość częsty przypadek. [/quote]
a gdzie jest ten folder Recycled?
odp
po formacie ten wirus zostaje nadal, niestety na pendrive nie mam folderu Recycled i nigdy nie mialem
-
[quote=sirtepek]na pendrive nie mam folderu Recycled i nigdy nie mialem [/quote]Zdziwił bym się, gdybyś go tam miał. Możesz również użyć Odkurzacza i usunąć nim niechciane pliki poprzez Drap&Drop.
[quote=sirtepek]Szacuneczek.
Otóz mam wirusa na pendrive o nazwie: Worm.Win32.AutoRun.edc lokalizacja I:\autorun.inf.
Nie mam pojecia jak go usunac. Probowalem Kasperskim 7.0, ale dysk odmawia usuniecai cos takiego.
Jak usunac trojana, prosze pomozcie.
Pozdrawiam.
Lukasz[/quote]
Spróbuj takiej opcji: Otwórz pendrive'a > w Narzędziach wybierz Opcje folderów> Widok> Ustawienia zaawansowane>zaznacz "Pokaż ukryte pliki i foldery".> odnajdż "Recycled" (czyli koszyk pendrive'a) i po prostu usuń go (ten kosz oczywiście, a nie pendrive'a). Jeśli sytuacja się powtórzy czynności wykonaj ponownie.
Powinno poskutkować. To dość częsty przypadek.
A jak sformatujesz pendrajwa ?
niestety niepodziałało, plik autorun.inf pozostal na pendrive
Ściągnij "ComboFix".
Włóż pena w port USB i odpal program.
Strona 1 / 1