WinXP, wyamgania,sposób instalacji
Otóź tak, czy System WindowsXP Professional będzie
bezproblemowo działać na P IV 1400Mhz, 384MB RDRAM 800, 7200rmp Dysu? GF4.
CHodzi mi głównie o pamięć.
II: W chwili obecnej mam Windows98SE, czy moge zainstalować WidnowsXP w następujący sposób
Dyskietka Startowa Win98 –> format c: –> restart –> isntalacja z płyty.
I ostatnie pytanie:
Mam jeden dysk, na nim 3 partycje –> C,D,E + F jako napęd. Cz\y gdy sformatuje dysk C: pod instalacje WindowsXP, dane na dyskach D i E pozostaną? Wiem źe podczas formatowania i instalacji Win98SE zostają, ale WinXP nie instalowałem jeszzcze i boje się stracić danych. I chciałbym aby system XP działa na systemie plików FAT32.
p.s czy strace duźe na wydajnośći w grach np. Battlefield 1942?
CHodzi mi głównie o pamięć.
II: W chwili obecnej mam Windows98SE, czy moge zainstalować WidnowsXP w następujący sposób
Dyskietka Startowa Win98 –> format c: –> restart –> isntalacja z płyty.
I ostatnie pytanie:
Mam jeden dysk, na nim 3 partycje –> C,D,E + F jako napęd. Cz\y gdy sformatuje dysk C: pod instalacje WindowsXP, dane na dyskach D i E pozostaną? Wiem źe podczas formatowania i instalacji Win98SE zostają, ale WinXP nie instalowałem jeszzcze i boje się stracić danych. I chciałbym aby system XP działa na systemie plików FAT32.
p.s czy strace duźe na wydajnośći w grach np. Battlefield 1942?
Odpowiedzi: 15
Ja teź lubię DOSA ale XP to juz inna bajka i naprawde nie widze potrzeby formatowania dysku przed instalacją WIN XP, jeszcze raz piszę to samo instalator XP sam sformatuje Ci dysk na którym będziesz instalował XP. Nawet w FAT 32 o ilie nie będziesz miał zbyt duźej partycji. To naprawde duźo prostsze.
Trzeba mieć – dla instalacji "dosowej" dyskietki startowe w odpowiedniej wersji – są do pobrania zarówno na stronie MS, jak i z linków, które w archiwum znajdziesz.
Tyle, źe te dyskietki trzebqa "spraparować" poprzez dogranie na pierwszą smartdrive i oczywiście zmodyfikowanie plików konfiguracyjnych ( bez tego instalacja przebiega w ślimaczym tempie ).
Plikiem uruchmaiający instalację jest w tkaim wypadku – juź o etapie płyty mowa – winnt.exe
PS.
formatować mozesz czym tylko sobie zaźyczysz jezlei o dobór programu chodzi.
Tyle, źe te dyskietki trzebqa "spraparować" poprzez dogranie na pierwszą smartdrive i oczywiście zmodyfikowanie plików konfiguracyjnych ( bez tego instalacja przebiega w ślimaczym tempie ).
Plikiem uruchmaiający instalację jest w tkaim wypadku – juź o etapie płyty mowa – winnt.exe
PS.
formatować mozesz czym tylko sobie zaźyczysz jezlei o dobór programu chodzi.
Hmm jestem akurat po zmianie sysa na XP. Jednak torche sie zdiwilłem po ponoć da się za czysty dysk zainstalować Windows XP (przez DOS), niestety u mnie wyskakiwało –> cant run this program under DOS czy cos podobnego.
heheh to spoko, mimo wszystko zstartuje z DOS'a ;) takie przyzwyczajenie :D. Co do partycji to ..heh mój cały dysk ma 30GB, a partycja C ledwo 7 GB wiec chyba problemów nie będzie. Dzięki za szybka odpowiedź.
Anathema:
Oczywiście w instalatorze masz taki wybór. Bez problemu moźe to być w Fat32.
Pod warunkiem – to dotyczy kaźdej metody instalacji – źe partycja będzie
Nie musisz formatować dysku C: przed rozpoczęciem instalacji (instalator zrobi to duźo, duźo szybciej). Włoź cd z XP do cd–rom i wystartuj z płytki. Instalator się Ciebie zapyta co chesz zrobić z system plików: zostawić, sformatować w fat32, czy sformatować w NTFS, więc się nie martw tylko boot z płytki.
Oczywiście w instalatorze masz taki wybór. Bez problemu moźe to być w Fat32.
I tak wgoel, sorry źe tyle postów pod rząd (wiem jest edytuj ;) ) ale , czy po sformatowaniu dysku C, i rozpoczęcia instalacji WinXP(da się chyba uruchomić z DOS'u?) mam moźliwośc wybrania systmu plików? Znaczy się czy np. przy wybraniu katalogu i instalacji czy będe mogł wybrać czy ma to być system plików NTFS czy FAT32?. Zaleźy mi natym by został FAT32
quote="coyote"]
Jeśli nie ma wersji pod win xp to nie. Sterowniki powinieneś znaleźć bez większych problemów na googlach :)
mirobanan1:
Małe pytanie jeszcze: czy moge pod WinXP zainstaloac "stare" sterowniki które dostałem z kompem (2001 rok) , np pod SaundBlastera, z tego co mi sie wydjae zawiera on teź 16bitowy ster.
No i oczywista, k.sieciowa,k.garficzna,k.telewizyjna itp ;)
Jeśli nie ma wersji pod win xp to nie. Sterowniki powinieneś znaleźć bez większych problemów na googlach :)
Czyli stery pod SaundBlastera odpadają(te które dostałem) –>, a szkoda bo miał porządny pakiet konfiguracyjny.
adik154:
oo widze ze ktos z forumowiczów ma jeszcze takie ramy co ja :wink: i nawet w takiej samej ilości :mrgreen:
Heh, niestety narazie mam ino 128MB, ale czekam na paczke z 256 ;). Szkoda źe te pamięci są takie drogie.
oo widze ze ktos z forumowiczów ma jeszcze takie ramy co ja :wink: i nawet w takiej samej ilości :mrgreen:
mirobanan1:
Małe pytanie jeszcze: czy moge pod WinXP zainstaloac "stare" sterowniki które dostałem z kompem (2001 rok) , np pod SaundBlastera, z tego co mi sie wydjae zawiera on teź 16bitowy ster.
Rebe:
3. Dane zostaną, ale jeźeli sa to programy to będzie konieczna ich reinstalacja, bo odwołań w rejestrze nie bedzie, a tym samym nuie będą one działać.
)
Heheh to wiem, są tam głównie dane, no i dwie gierki, ale te i tak reisntalowac bede.
THX za szybką odpowiedź
1. Tak
2. Tak – tylko po co ? – Wszystko zrobisz z poziomu instalatora XP – z płyty.
3. Dane zostaną, ale jeźeli sa to programy to będzie konieczna ich reinstalacja, bo odwołań w rejestrze nie bedzie, a tym samym nuie będą one działać.
PS.
damiancore – "przed Gospodarza nie wychodź" ;)
2. Tak – tylko po co ? – Wszystko zrobisz z poziomu instalatora XP – z płyty.
PS.
damiancore – "przed Gospodarza nie wychodź" ;)
Takmirobanan1:
.. czy System WindowsXP Professional będzie
Takmirobanan1:
z\y gdy sformatuje dysk C: pod instalacje WindowsXP, dane na dyskach D i E pozostaną?
Strona 1 / 1