WinXp i nLite

Witam
Skorzystałem z programu nLite do połączenia Windy z SP2, przy okazji usunołem z płyty róźne niepotrzebne programy oraz wersje językowe zostawiłem tylko angielski (Polskiego nawet na liście języków nie było więc jako domyślny został na cd).
Po zainstalowaniu WinXP z utworzonej płytki system ma trudnosci z wyświetlaniem polskich znaków. Okna dialogo we windy są ok ale programów np. tlen juź nie i napis narzędzia wygląda dość dziwnie (ale juź w Operze jest OK), wydaje mi się, źe musze doinstalować jakiś język z oryginalnej płytki, ale jak to zrobić?

Odpowiedzi: 17

kamilmichal:
jak Masz orginalną to zainstaluj sobie z orginalnej plytki i doinstakuj se service pack 2

Oj chyba ktoś tu czegoś nie rozumie! Przecieź pisałem wyźej źe problem z polskimi znakami rozwiązałem i nie ma on kompletnie nic wspólnego z SP2 ani w ogóle z nLite. Wystarczy po instalacji systemu ustawić jedną rzecz we właściwościach pulpitu i problemu nie ma! Co do SP2 to bez sensu jest instalować go osobno. Ja osobiście nie mogę zainstalować systemu bez SP2 bo wtedy stracę dane z ostatniej partycji (mam 200 GB HDD i jak mam zwykłego XP bez SP2 to mi ucina ostatnią partycję). Integracja SP1 bądź SP2 z oryginalnym systemem to jedyne sensowne rozwiązanie. Oczywiście później modyfikacja za pomocą nLite! A dla mniej zaawansowanych porada aby mieć poprawne polskie znaki diakrytyczne we wszystkich programach po instalacji systemu. W nLite nie usuwać: tapet, Luny, powłoki serwisowej oraz nie zaznaczać klasycznej kompozycji w ustawieniach unattended. To wszystko na ten temat. Moźna go zamknąć!
Miles
Dodano
10.12.2005 22:13:36
kozikpl:
Witam
Skorzystałem z programu nLite do połączenia Windy z SP2,....doinstalować jakiś język z oryginalnej płytki, ...

jak Masz orginalną to zainstaluj sobie z orginalnej plytki i doinstakuj se service pack 2
kamilmichal
Dodano
07.12.2005 08:22:03
Problem juź nieaktualny :D Właśnie znalazłem przyczynę, która notabene okazała się błachostką. Mimo wszystko dzięki Lackyd za pomoc. Jednakźe Twoje pliki sesji nLite nie będą juź mi potrzebne :D

Pozdrawiam
Miles
Dodano
06.12.2005 23:06:55
lackyd:
Witam, tylko pamietaj ze na nowo po wgraniu kompilacji musisz ustawic jezyk i strefe czasową

a czy instalujesz plik nLruntime.exe

Witam. Oczywiście zaraz po instalacji instaluję nLruntime (ver1.0.2). W przeciwnym wypadku musiałbym wgrać tego dziadowskiego frameworka, a tego nie chcę! Plik WINNT.SIF jest bankowo dobrze ustawiony. Dzięki za plik ostatniej sesji! Załaduję go kompilując płytkę i sprawdzę. Jak będzie ok napiszę Ci jeśli nie to zastanowimy się wspólnie z Jeffem co w takiej sytuacji dalej robić.

Pozdrawiam
Miles
Dodano
18.11.2005 17:12:34
Witam, tylko pamietaj ze na nowo po wgraniu kompilacji musisz ustawic jezyk i strefe czasową

a czy instalujesz plik nLruntime.exe
lackyd
Dodano
18.11.2005 08:08:52
Niestety lackyd. Zrobiłem na nowo kompilację z Twoim plikiem SIF i będąc w opcjach "usuwanie komponentów" załadowałem profil "Bezpieczne". Zostało duźo rzeczy. Wszystkie języki i wiele innych rzeczy. A problem polskich znaków jak występował tak występuje. Oczywiście kompilowałem wersją RC1. Moźe jest jakiś jeden składnik którego nie naleźy zaznaczać do usunięcia. Niestety nie mam pojęcia jaki. Jeśli moźesz to wyślij plik "Ostatnia sesja.ini". Powinien się on znajdować w katalogu C:\Program Files\nLite\Presets\ Z góry bardzo Ci dziękuję. Naprawdę nie mam juź na to siły. Od roku mam ten problem a tylko raz mi się udało (nie wiem jakim cudem) zrobić poprawną wersję z poprawnymi znakami. W Tuningu teź duźo opcji nie zaznaczyłem więc to nie powinno mieć znaczenia. Napisz mi jeszcze jak moźesz czy wyłączasz SFC w "drobnych zmianach". Moźe to ma jakiś związek. W pliku "ostatnia sesja" będą informacje co wyrzuciłeś i wczytam sobie ten plik podczas kompilacji. To naprawdę ostatnia szansa na dojście jaki element powoduje ten bardzo denerwujący problem!

Pozdrawiam
Miles
Dodano
18.11.2005 00:38:00
cze, zostaw wersje jezykow w instalce – zajmuje to zaledwie kikla MB – ja je pozostawiam i nie ma problemu ale tak naprawde to robie wersje DVD wiec wiecej dodaje niz odejmuje z windows–a
lackyd
Dodano
16.11.2005 23:29:55
Dzięki za plik. No ja uźywam wersji nLite 1.0 RC3. Pamietam źe raz udało mi się skompilować instalkę wersją RC1 i było ok ale kolejne kompilacje znowu dawały ten błąd (nawet w wersji RC1). Sam juź nie wiem o co tu chodzi. Moźe nie wywalać jakiś języków?

Pozdrawiam
Miles
Dodano
16.11.2005 20:54:19
witam, nie wiem jakie wersje macie nlite niemniej w wesji 9XX jak i 10rc ja mam tylko jeden paramert w zalaczniku pliki do wgladu
lackyd
Dodano
16.11.2005 20:23:33
Miles:
Takźe staram się uporać z tym co by nie mówić denerwującym problemem. Przy okazji mam pytanko. W pliku WINNT.SIF w Sekcji "Regional Settings" mam tak wpisane:

[RegionalSettings]
SystemLocale=00000415
UserLocale=00000415
InputLocale=0415:00000415

Witam po raz kolejny :)

Zrobiłem testy systemu po zmianach i niestety muszę z przykrością stwierdzić, źe problem znaków pozostał. Tylko moźe zrobiłem błąd, gdyź mój plik winnt.sif podobnie jak kolegi Milesa zawiera te trzy wpisy, które usunąłem i zamiast nich wpisałem:
"Language=0415"

Tak jak napisałem powyźej po tym zabiegu problem niestety pozostał. Czy zrobiłem wszystko poprawnie ? Jeźeli nie to mam prośbę, czy mógłbyś mi wysłać lackyd swój plik winnt.sif (naturalnie bez numeru seryjnego, gdyź nie o to tu chodzi). Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Jeffrey
Dodano
16.11.2005 19:36:43
Takźe staram się uporać z tym co by nie mówić denerwującym problemem. Przy okazji mam pytanko. W pliku WINNT.SIF w Sekcji "Regional Settings" mam tak wpisane:

[RegionalSettings]
SystemLocale=00000415
UserLocale=00000415
InputLocale=0415:00000415

Czy mam te wszystkie 3 opcje usunąc i dopisać tą "Language = 00000415", czy po prostu dopisać to i zostawić te 3 wpisy w spokoju ?

Pozdrawiam
Miles
Dodano
15.11.2005 17:43:38
lackyd:
witam, wczesniejsze wersje nlite mialy taki problem lecz w wersji 1.0rc1 juz go przynajmniej u mnie nie ma a blad byl w pliku winnt.sif zwiazany ze strona jezyka nlite
[RegionalSettings]
Language = 0415
lub
[RegionalSettings]
Language = 00000415

zprawdz jak masz, popraw w swoim nlite i wykonaj ponownie intalke nlite windowsa
powinno pomoc

Dziękuję za przydatną informację !!! Zastosuję zmiany u siebie i napisze o efektach.

Pozdrawiam
Jeffrey
Dodano
15.11.2005 16:51:04
witam, wczesniejsze wersje nlite mialy taki problem lecz w wersji 1.0rc1 juz go przynajmniej u mnie nie ma a blad byl w pliku winnt.sif zwiazany ze strona jezyka nlite
[RegionalSettings]
Language = 0415
lub
[RegionalSettings]
Language = 00000415

zprawdz jak masz, popraw w swoim nlite i wykonaj ponownie intalke nlite windowsa
powinno pomoc
lackyd
Dodano
15.11.2005 13:15:01
Witam :)

Równieź i ja mam taki sam problem z ową instalacją przerobioną przy pomocy nLite (niezaleźnie od wersji zawsze występuje). Nie wiem co jest tego przyczyną. Czy ktoś juź moźe doszedł co jest za to odpowiedzialne, gdyź jak do tej pory odpowiedzi nie znalazłem.

Pozdrawiam
Jeffrey
Dodano
14.11.2005 18:56:45
w panel sterowania>opcje regionalne i językowe dodałem wszystko co moźna (chyba przekopiował jakieś fonty) uruchomiłem kompa ponownie i nic.
Tak wygląda menu Tlenu:
kozikpl
Dodano
22.04.2005 22:36:43
Przepraszam, nie wiedziałem– juź nic nie ma

Ale co mam dodać, wszystkie języki?
kozikpl
Dodano
21.04.2005 20:43:15
kozikpl:

ps. jest wielka akcji promowania Opery, jeźeli klikniesz na mój link będziesz mógł ściągnąć Operke i zobaczyć jaka jest Suuuuuuuuper, a ja będę miał jedno klikniecie więcej (250 kliknięć i mam licencje za darmo :)). Tak więc proszę klikajcie:
...

To jest troche wbrew regulaminowi

Apropos posta wejdź w opcje jezykowe wybierz dodaj a resztę juz sobie dasz rady
Peter_l
Dodano
21.04.2005 19:34:30
kozikpl
Dodano:
21.04.2005 19:25:57
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1