WinXP i karta graficzna GeForce4 MX 440 – grafika 3D problem
Witam !!
Mam mały problem; kupiłem sobie PixelView "NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X". Karta odpaliła i owszem ale problemy pojawiły się przy odpalaniu gierek i sprawdzaniu DirectX. Komp się wiesza i to jest koniec. Sterowniki do karty zainstalowałem najnowsze to samo jeśli chodzi o service pack'a do XP. Co ciekawe na Win98 chodzi bezproblemowo. Czy moźna coś z tym zrobić nie zmieniając karty ?? testowałem z inną kartą i było to samo.
Konfiguracja kompa:
AMD DURON 850 + ASRockK7VT2+ NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X
Mam mały problem; kupiłem sobie PixelView "NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X". Karta odpaliła i owszem ale problemy pojawiły się przy odpalaniu gierek i sprawdzaniu DirectX. Komp się wiesza i to jest koniec. Sterowniki do karty zainstalowałem najnowsze to samo jeśli chodzi o service pack'a do XP. Co ciekawe na Win98 chodzi bezproblemowo. Czy moźna coś z tym zrobić nie zmieniając karty ?? testowałem z inną kartą i było to samo.
Konfiguracja kompa:
AMD DURON 850 + ASRockK7VT2+ NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X
Odpowiedzi: 11
Sformatuj dysk i zainstaluj Win od nowa, potem koniecznie stery od plyty glownej (do AGP) a na koniec stery do grafiki. U mnie pomagalo jak jakies "anomalie" sie pojawialy.
nie baw sie w sterowniki tylko niech sprzedawca karty wymieni ci ja na inny egzemplarz bo ten gryzie sie z twoim sprzetem
Spróbuj format c: i instalka wina od nowa.
Ja po formacie zainstalowałem stery 45.23 i directx 8 – wszystko było ok – zero problemów z niczym ale.....niektóre gierki wymagają directa 9 więc musiałem go zainstalować i wróciłem do punktu wyjścia (tzn. teraz uźywam sterów 45.23 i directa 9.0a i działa trochę lepiej ale nie jest idealnie).
Czyli reasumując jednak wina directa.
Microsoft sucks :)
Ja po formacie zainstalowałem stery 45.23 i directx 8 – wszystko było ok – zero problemów z niczym ale.....niektóre gierki wymagają directa 9 więc musiałem go zainstalować i wróciłem do punktu wyjścia (tzn. teraz uźywam sterów 45.23 i directa 9.0a i działa trochę lepiej ale nie jest idealnie).
Czyli reasumując jednak wina directa.
Microsoft sucks :)
Zainstalowałem nowe i stare sterowniki, nowego i starego DirectX'a – nic się nie zmieniło, komp wciąź sie wiesza. Co ciekawego chodzi na WinMe bez problemów. Jednak ten system mnie trochę irytuje swoją stabilnością.
Karta chodzi dobrze na innym kompie.
Zmieniłem kartę na FX5200. Problem pozostał.
Karta chodzi dobrze na innym kompie.
Zmieniłem kartę na FX5200. Problem pozostał.
Zainstaluj nainowsze sterowniki i direxa 9.0a albo jakiegos nowszego (jesli juz wyszedl)
To jednak chyba wina płyty głównej. Duźo na ten temat moźna poczytać na FAQ'u VIA tutaj: http://www.viaarena.com/?PageID=3&faq=5&Search= oraz tutaj http://www.viaarena.com/?PageID=64.
Więc albo wymiana GeForce albo płyty albo zasilacza albo rezygnacja z Win XP.
Wszystko trzeba wypróbować :(
Więc albo wymiana GeForce albo płyty albo zasilacza albo rezygnacja z Win XP.
Wszystko trzeba wypróbować :(
Miałem taki sam problem jak Marycha ale na GF3 Ti, w moim przypadku wystarczyło zainstalować najnowsze stery od nVidi (52.16) i nie mam teraz źadnych problemów. A moźe jednak spróbowałbyś directa 9.0b?
Miałem taki sam problem jak Marycha ale na GF3 Ti, w moim przypadku wystarczyło zainstalować najnowsze stery od nVidi (52.16) i nie mam teraz źadnych problemów. A moźe jednak spróbowałbyś directa 9.0b?
mam taki sam problem załadowałem 5303 tydzień temu i zaczął sie wieszać , dzisiaj zszedłem na 5216 i zobaczymy co będzie się dziać.
Mam podobny problem, tzn. często mi się komp ścina (na pare – paredziesiąt sekund) a w grach np. NFS Underground – są milisekundowe zatrzymania obrazu inne (MOH) wywala po jakimś czasie.
Próbowałem wszystkich detonatorów od 40.72 do 52.16 i im starsze ..... tym gorzej (na 40.72 prawie nic nie działa). DirectX mam 9.0 a. Wszystkie Update'y do winXp jeśli chodzi o grafikę mam.
Obecnie mam zainstalowane detonatory 52.16.
Blue Screenów nie stwierdzono.
Raportowanie błędów nic nie stwierdza.
Ma ktoś moźe jakiś pomysł?
Próbowałem wszystkich detonatorów od 40.72 do 52.16 i im starsze ..... tym gorzej (na 40.72 prawie nic nie działa). DirectX mam 9.0 a. Wszystkie Update'y do winXp jeśli chodzi o grafikę mam.
Obecnie mam zainstalowane detonatory 52.16.
Blue Screenów nie stwierdzono.
Raportowanie błędów nic nie stwierdza.
Ma ktoś moźe jakiś pomysł?
nie ma blue screen'ów, po prostu się WinXP wiesza. Z gier próbowałem na quake'u II.
Spróbuję zastosować się do Twoich rad. Dzięki.
Spróbuję zastosować się do Twoich rad. Dzięki.
Strona 1 / 1