WindowsXP nie widzi mi partycji :(
Mam gigantyczny problem. Dzisiaj kupiłem Samsunga 250 GB. Podzieliłem go w domu na 4 partycje (kolejno 60 GB, 22,88 GB, 2x 75 GB, jako dysk podstawowy). Zrzuciłem na niego wszystko co miałem (jakieś 50 GB muzyki, drugie tyle plików ściągniętych z net'a, swoje dokumenty, jednym słowem wszystko co miałem ważne). Wcześniej miałem WD 80GB (teraz na nim jest system) i Seagate'a 40 GB. Seagate wywaliłem. Podzieliłem WD na 2 partycje (na jednej Windows jak wspomniałem). Przed formatem było wszystko cacy, system widział wszystkie dyski i pliki w nich zawarte, a teraz klapa. Są tylko wyświetlone 3 dyski: C i E - NTFS partycje na WD i jakiś "dysk D" który ma 130 GB (część tego Samsunga) i wogóle nie posiada systemu plików a plików które na niego wgrałem nie ma wogóle :( . Sprawdzałem w "Zarządzaniu komputerem" i nic, pisze że mam jeden dysk (dysk 0) czyli podzielony WD i "Dysk 1" bez systemu plików i o pojemności 130 GB, nie wiem gdzie reszta. Boję się co kolwiek robić bo jeszcze żyję myślą, że te dane można odzyskać, a jak zacznę coś majstrować to je zniszczę. Próbowałem coś robić Partition Magic'iek w ver. 8.0 ściągniętej z programy.onet.pl, ale on nie pokazuje nic więcej niż program Windowsa do dysków (to "Zarządzanie..."). Tak na koniec, mogę tylko dodać, że po formacie zmieniły mi się litery dysków. Przed formatem dyski miały przypisane inne literty.
Proszę o pomoc, bo jest zrozpaczony zaistniałym stanem rzeczy :(
Odpowiedzi: 2
Przez stronkę Samsunga się dowiedziałem, że mój problem leży w nieuaktualnionym WinXP - brak SP 1a. Ściągnełem więc SP2 (by tylko to znalazłem), zainstalowałem, zresetowałem i system wykrył... 250 GB pustego, niesformatowanego dysku :(
Mam jeszcze jakieś szanse zobaczyć moje dane z powrotem?
<P>Mi nie chodzi po podmianę literki, tylko o odzyskanie danych z dysku. Mam zainsalowane SP2 na kompie. Wróciłem zresztą do starego systemu na starym dysku i tam jest to samo. Jest magiczne 130 GB wolnego dysku i 120 GB nie podzielonego dysku, ale danych nie widać i nie słychać :( </P> <P> </P> <P>Nie wiem jak to się mogło stać. Na tym samym systemie jeszcze kilka godzin temu było 80GB danych a po formacie innego dysku je wcieło :( Nie wiem, gdzie leży wina. Wiem, że przy instalowaniu nowego systemu, instalator się wziął sam za zmienianie liter dyskow (zaminił literę dysku na kórym był instalowany system z H:\ na C:\ i podobnie zrobił z 2 napędami i jeszcze jedną partycją). Nie wiem, też czy mogła być to wina tego ,że zmieniłem dyski logiczne na partycje. Moja znajomość informatyki już tu nie sięga :( . Powoli tracę nadzieję, bo teraz system widzi wprawdzie cały dysk, takim jakim go Samsung stworzył, ale te 130 GB jest nie sformatowane, a reszta jest nie podzielona. O danych nie ma ani słowa, czysty dysk.</P>
Ściągnij sobie testdiska i sprawdź czy nie uda się nim odzyskać partycji w całości. Jeżeli nie to odzyskiwanie danych Cię czeka - w dziale Programy przyklejony topic na ten temat jest - poczytaj.<br>
<P>W tym programi pojawiły się moje partycje :) Tyle, że jest wyciąg tych partycji i pisze na dole do wyboru [QUIT] , [SEARCH!] , [WRITE]. Co mam wybrać, bo się boję że jeszcze coś spaprzę. </P> <P>Dodałem (23:05)</P> <P>Działa, mam wszystko :D Jestem twoim dłużnikiem @Żółty. Jeszcze raz Wielkie Dzięki za pomoc :)</P>