WindowsXp nie widzi drugiego dysku
Witam! I od razu po prośbie:lol:
Mam problem tego typu: Mam 2 dyski po 3 partycje . Na pierwszym dysku na pierwszej partycji jest Win98, a na drugiej WinXp.Oprócz tego mam jeszcze drugi dysk podzielony na partycje. I teraz mój problem. Z win98 widzi wszystkie dyski i partycje, a z WinXp nie widzi drugiego dysku.Pomóżcie!!! Podejrzewam,że mogły się uszkodzić sektory gdzie jest zapisana informacja o partycjach. Z Win98 mogę wejśc na dysk i jego partycje i mogę robić na nich wszystkie operacje,natomiast z pozycji WinXp gdy wchodzę na drugi dysk to wyskakuje mi komunikat o nie sformatowanym dysku i czy mam go sformatować teraz.Na pierwszym dysku jest wszystko w porządku.
Proszę o poradę.[-o<
Odpowiedzi: 20
Witam.Dlaczego nikt nie chce odpowiedzzieć na moje pytanie? Mó jpost spada coraz niżej, a odpowiedzi jak nie ma , tak nie ma.Byłbym wdzięczny,jak by ktoś odppowiedział.Czekam
Pozdrawiam
Seezar
Witam, w dalszym ciągu nie mam odpowiedzi na moje ostatnie pytanie.Zależy mi na tym.Dziękuję.
Witam.Czekam na odpowiedź.Screena podałem.
pozdrówka.
Witam. Podaję screen`a [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=320fdc5e7e1497af][IMG]http://images33.fotosik.pl/179/320fdc5e7e1497afm.jpg[/IMG][/URL] .
Mam nadzieję,że to pomoże w analizie. Być może coś nie tak zrobiłem TestDiskiem.
:-k
Pozdrawiam.
Seezar - skup się w sobie, zrób tego screena, zgodnie z tym co Ci linkowałem i pokaz go.
Bo na razie wychodzi mi na to, że testdisk nie poradził sobie ze wszystkim, może dogłebne nim skanowanie da rade, może użycie innego programu (np płatnego Partition table doctor), może czas skorzystać z narzędzi do odzyskiwania danych
Witam:-s
Widzę,że jak post schodzi na dalsze strony, to nikomu nie chce się na niego odpowiadać,a jak stawiam post ponownie jako nowy temat ,to dostaję uwagę ,żeby kontynuować post w starym temacie. O co tu chodzi bo nie rozumiem[-o<
Pozdrawiam.
Myślę i sugeruję że to może być coś z głównym rekordem rozruchowym(MBR), może trzeba go jakoś naprawić a dopiero potem przypisać literę do partycji.proszę pomóżcie.Zależy mi na tym.
Pozdrawiam.
Niestety, podgląd schowka nie daje się skopiować do mspainta,a mspaint nie obsługuje podglądu schowka.
ale podam tekstem.
-druga partycja dysku powinna mieć nazwę GRY (H:) 11.12GB FAT32 ZDROWY
A tymczsem u mnie jest napisane 11.12GB Nie przydzielone.
ramka powinna obejmować partycję 2 i 3 jako partycje rozszerzone i powinna być koloru zielonego.A tymczsem ta ramka obejmuje tylko trzecią partycję. U góry partycji 2 powinien być pasek koloru ciemnoniebieskiego jako dysk logiczny , a pasek jest koloru czarnego jako nie przydzielony.Robiąć prawyklik myszą na 2 partycji wyskakuje tylko opcja nowa partycja...(gdzie nie chcę stracić danych,)właściwości - gdzie mogę dojść do woluminu i tam jest podane,że
Dysk: Dysk 1;
Typ: Podstawowy;
Stan: Online;
Styl partycji: Główny rekord rozruchowy (MBR);
Pojemność: 29196 MB;
Nieprzydzielone miejsce: 11390 MB;
Zarezerwowane miejsce: 0 MB;
Niżęj jest napisane miejsce WOLUMIN i POJEMNOŚĆ.
Niżej jest: SYSTEM (D:) 10221MB
ZAPAS(I:) 7585MB
W temacie obrazka np http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=156273
Witam. Dopatrzyłem się tego iż programem TESTDISK odzyskałem pierwszą i trzecią partycję dysku,niestety nie odzyskałem drugiej partycji.Być może coś nie tak robię krok po kroku tym programem? Program podaje ,że partycja jest nie przypisana.Niechcę robić nowej partycji.bo stracę dane.na tej partycji.Najprostszą metodą jest zrobienie formatu,ale nie oto chodzi.
Nie wiem jak pokazać mój screen zarządania dyskami.Mam go w schowku.
Pozdrawiam.
[-o<
Dzięki Żółty za poradę. Odzyskałem zaginione partycje właśnie tym programem a poradę wcześniej znalazłem na innym forum o zaginionych partycjach.Gra i buczy.
:-({|= :-"
Skoro jest to widoczne jako RAW to może trzeba zastosować procedure odświeżająca tablice partycji - testdisk sobie wpisz w szukajke forumową i poczytaj na jego temat - jest spora szansa, że wystarczy do tego.
Wszystkie partycje dysku Samsunfg 30G mają przypisaną literkę,ale zamiast system plików FAT32 jest system RAW,którego nie znam. Pokazane jest to że dysk ten jest pusty na wszystkich partycjach a wiem , że na nim jest dużo programów i gier.
Zobacz na przykład ten obrazek http://www.pcbuyerbeware.co.uk/Disk_Management_XP.gif Na tym screenie każda z partycji ma literke przypisaną (to w nawiasie C:, D:, E: itd) - zobacz czy masz tak u siebie.
A tu -> http://support.microsoft.com/kb/307844/PL/ masz opisane jak przypisać - fragment "Jak przypisać literę do dysku "
Powiedz gdzie w Zarządzaniu sprawdzić przypisanie literek do dysków.
W zarządzaniu sprawdź czy sa literki przypisane do partycji na tym dysku Samsunga - jak nie - to przypisz.
W managerze wszystkie dyski są widoczne.W zarządzaniu dyskami nie wiem gdzie gmerać.Zworki są ustawione dobrze.Coś zasłania informację o partycjach dysku Samsung 30G
1. W managerze urządzeń ta 30 jest widoczna?
Jeżlei tak to trzeba pewnie "pomerdać" w zarządzaniu dyskami. J
eżeli nie to pewnie jednak coś ze zworkami nie tak ( mimo widzenia z poziomu BIOS-u ). W takim wypadku można próbowac Zmienić ustawienia zworek na CS ( metodó prób i błedow dla tylko jednego z dysków lub dla obu ). Nie do końca bym się tym, że w98 go widzi sugerował, choć... jakiś trop ,ze to nie zworki,a sam XP to być może.
Witam i już podaję jakie mam dyski i gdzie mam systemy.
1 dysk - Segate 80 G podzielony na tzy partycje; Na pierwszym pasku jako Primary Master
1 partycja -Win98
2 partyvja - WinXp
3 partycja - bez systemu Wszystkie partycje widzi spod systemu WinXp)
2 dysk - Samsung 30 G podzielony na dwie partycje bez systemupodczepiony jako Slawe Master pod pierwszy
pasek i tego dysku spod systemu WinXp nie widzi.
3 dysk - Caviar 60 G bez systemu podzielony na trzy partycje.Ten dysk jest widoczny spod systemu WinXp podczepiony jako Secundary Master na drugim pasku i z nim jest podczepiony DVD Nagrywarka jako Secundary Slawe.Też jest widoczna spod systemu WinXp.
Po odpaleniu kompa pod systemem Win98 - wszystkie dyki i wszystkie partycje są widoczne.
W momencue odpalnia systemu,tam gdzie pokazuje jakie dyski gdzie są podczepione, pokazuje że dyski są , a więc paski doprowadzające sygnał do dysków są prawidłowo podczepione.
Pamiętam,że kiedyś wszystko było w porządku, i ten sam system WinXp widział wszystkie dyski prawidłowo.:-k
nie piszesz jak duze to sa dyski? ja mam podobnie po swiezo zainstalowaniu XP nie widzi mi drugiedo dysku i jego partycji instaluje PATCH LBA pozniej restart i juz po problemie z poprzednia płyta główna i tym samym dyskiem nie bylo tego objawu :mryellow: