windowssystem32configsystem
witac,
po dwoch tygodniach wspanialego dzialanie xp, pokazal mi sie przy uruchamianiu systemu mniej wiecej taki komunikat:
system windows nie moze otwozyc systemu, blad w windowssystem32configsystem, blablabla. mozesz sprobowac naprawic system, wkladajac plytke instalacyjna i na pierwszym ekranie naciskajac r.
dobra, nie chcialo mi sie w to bawic, zainstalowalem jeszcze raz xp. na czysty system (bez sterownikow, bez niczego), zainstalowalem odrazu sp2, potem sterowniki, potem nortona firewalla i antivirusa.
poczym wylaczam kompa (zebyscie zle nie zrozumieli, w takcie instalacji sterow itd. tez byl wylaczany i wlaczany), wlaczam a tu znowu taki komunikat. tylko koncowka jakas inna.
moje pytanie. czy orientuje sie ktos co w takich przypadkach zrobic lub jak ten uszkodzony plik naprawic. bo fajnie windows mi mowi ze mam nacisknac r, ale...potem trza jakies polecenia itd. a o tym nie mam pojecia. a moze istnieje inna mozliwosc uruchomienia kompa jezeli pojawil sie taki komunikat???
jezeli macie czas i checi odpowiadajcie, please.
dziekowac
po dwoch tygodniach wspanialego dzialanie xp, pokazal mi sie przy uruchamianiu systemu mniej wiecej taki komunikat:
system windows nie moze otwozyc systemu, blad w windowssystem32configsystem, blablabla. mozesz sprobowac naprawic system, wkladajac plytke instalacyjna i na pierwszym ekranie naciskajac r.
dobra, nie chcialo mi sie w to bawic, zainstalowalem jeszcze raz xp. na czysty system (bez sterownikow, bez niczego), zainstalowalem odrazu sp2, potem sterowniki, potem nortona firewalla i antivirusa.
poczym wylaczam kompa (zebyscie zle nie zrozumieli, w takcie instalacji sterow itd. tez byl wylaczany i wlaczany), wlaczam a tu znowu taki komunikat. tylko koncowka jakas inna.
moje pytanie. czy orientuje sie ktos co w takich przypadkach zrobic lub jak ten uszkodzony plik naprawic. bo fajnie windows mi mowi ze mam nacisknac r, ale...potem trza jakies polecenia itd. a o tym nie mam pojecia. a moze istnieje inna mozliwosc uruchomienia kompa jezeli pojawil sie taki komunikat???
jezeli macie czas i checi odpowiadajcie, please.
dziekowac
Odpowiedzi: 18
jakies pomysly? pewnie bede musial oddac caly komputer do serwisu moze to wina plyty glownej? ze wyskakuje lad ze kabel jest uszkodzony:>
jest ktos w stanie mi pomoc wlasnie woindows pochodzil 7 dni i znow to samo pogubil pliki zanim kupilem ten dysk takich cudow nie bylo? co mam zrobic zareklamowac znow dysk?napiecia na plycie niby sa ok na innych dyskach linux i winda smigaja ok tylko nie serial ata co robic?
wszystkoi mam posprawdzane ile razy mam powtarzac NIE MA ZADNYCH PROBLEMOW Z DRUGIM DYSKIEM JAK ODPALAM LINUXA tylko z serial ata! zauwazylem jeszce ciekawa rzecz wina cchyba jest w sp2 teraz jej nie zainstalowalem i jka narazie winda smihga juz 2 dzien poza tym pisalem ze program ktoruy sciagnalem ze strony wd wyswietla ze nie kontaktuje sie z dyskiem ze to wina kabla kable mam dwa obydwa sprawdzalem sa nowe od plyty ojca ladnie zapakowane by;luy lezaly w pudelleczku wiec watpie zeby tpo byla wina kabla...a pana ktory mnie odsyla wciaz do archiwum prosze o czytanie uwazniej a archiwum bylo pierwsza rzecza w kttorej szukalem
oj dreczy mnie jeszcze jedna sprawa, oj dreczy.
nie wiem czy to ma cos doczynienia z tym wyzej wymienionym bledem ale...
chodzi mi o defragmentacje dysku i o program diskeeper. moze to i smieszne, ale czy istniej taka mozliwosc ze on tam cos pomiesza. no nie wiem jak, ale powiedzmy zacznie defragmentacja dysku c i popindzioli pliki systemowe??? bo ja przed tym bledem defragmentowalem dwa razy dysk, no i potem ten blad.
nie wiem czy to ma cos doczynienia z tym wyzej wymienionym bledem ale...
chodzi mi o defragmentacje dysku i o program diskeeper. moze to i smieszne, ale czy istniej taka mozliwosc ze on tam cos pomiesza. no nie wiem jak, ale powiedzmy zacznie defragmentacja dysku c i popindzioli pliki systemowe??? bo ja przed tym bledem defragmentowalem dwa razy dysk, no i potem ten blad.
Do poczytania polecam.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270
Widźe, źe jakoś archiwum Cię odstręcza:
1. RAM – do sprawdzenia
2. Dysk – do sprawdzenia
3. OC – do wyłaczenia
4. Zasilanie – do sprawdzenia
5. Temperatura HDD – do sprawdzenia
Dopiero po tych operacjach dochodzi się od płyty głownej i jej kontrolerów.
1. RAM – do sprawdzenia
2. Dysk – do sprawdzenia
3. OC – do wyłaczenia
4. Zasilanie – do sprawdzenia
5. Temperatura HDD – do sprawdzenia
Dopiero po tych operacjach dochodzi się od płyty głownej i jej kontrolerów.
ma ktos jakis pomysl ?
po proastu watpie kabelki mam od plyty glownej ktora ma moj ojciec zafoliowane piekne kabelki lezaly sobie w opakowaniu od jego plyty mam win xp professional athlona nie wiem dokladnie ktorego plyta glowna asus a7v600–x dysk serial ata wd800SE karta muzyczna sb audigy hehe i standardowo myszka klawiatura zszywacz fdo papiueru ja sobie zartuje ale naprawde poyttrsebuje pomocy bo wiem ze jutro systame mi padnie a nie mam za bardzo ochoty siedziec na linuxie ktory mam na innym dysku:|moze plyta glowna sie cos rozkraczyla ale chyba by mi wywalalo bledy wymienialem juz niedawno dysk dostalem nowy bo padly mi partycje tak samo gubil pliki wiec wina raczej nie jest w dysku nie mam takich problemow jdnak z drugim dyskiem wiec i sprzetowo tez nie widze zadnej przyczyny...
michalf84 – niemoźliwe to jest włoźenie spodni przez glowę zaś w wypadku przewodów SATA zdarza się dość często, źe fabrycznie nowe są wadliwe.
Oczywiście tak być nie musi, ale ....moźe.
Nie napisąłeś nic o OC, a to teź moze być jeden z klasycznych powodów błedów stansmisji.
Oczywiście tak być nie musi, ale ....moźe.
Nie napisąłeś nic o OC, a to teź moze być jeden z klasycznych powodów błedów stansmisji.
tylko jest jedn smuteczek nie moge napreawic rekestru bo wyskakuje moi niebieski ekran irql not less..itd wczeniesj nie dzialy mi sie takie cuda tdopiro odkad mam dysk wd800 serial ata zauwazyloemz ze gubi pliki psciagnalem program ze strony wd i napisal ze mam problem z kablem ale jest to niemozliwe gdyz mam 2 nowiutkie kable ktore podlaczalem jeden po drugim i ciagl problemy narazie koomp chodzi ale jak go wylacze i wlacze jutro bedzie to samo:/ mam dosc
michalf84 – beedzie krotko, bo .lenistwo jest zaraźliwe i po raz n–ty nie bede pisął tego samego – w archiwum co najmniej parę razy podawałem jakie mogą być przyczyny "gubienia" przez system składników rejestru.Wystarczy sięgnąc i poczytać.
A przedewszystkim badanie pamięci na błędy.
http://www.goldmemory.cz/
Coś kręcone odkręć.
http://www.goldmemory.cz/
Coś kręcone odkręć.
Zaczałbym moze od diagnostyki dysku. Takie padanie rejestru to byc moze wlasnie skutek błedow.
Sprawdz rowniez podłaczenie HDD, wymien tasme bo jesli nawet wyglada na nieuszkodzona to fabrycznie moze jest wadliwa, nie jest to duzy wydatek
Sprawdz rowniez podłaczenie HDD, wymien tasme bo jesli nawet wyglada na nieuszkodzona to fabrycznie moze jest wadliwa, nie jest to duzy wydatek
mam identyczny problem windowsxp s,migalz miesiac czasu nigdy nie mialem takiego problemu i nagle blad ktory opisales wyskakuje wiec instaluje jesvcze raz winde mysalem ze to wina jakiegos wirusa wlaczam komuter nasteonegi dnia ten sam blad instaluje od nowa wlaczam dzis kompa znow to samo jaka jest tego przyczyna? mam zaibstalowane wszystkie poprawki service pack 1 i 2 ze wszystkimi uaktoualnieniami teraz niestety zmuszony jestem pracowac na linuxie na drugim dysku ktory noirmalnie jest oddlaczony
wielkie, wielkie dzieki.
i dla osob z podobnymi problemami>
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545[/url]
i dla osob z podobnymi problemami>
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545[/url]
Odpalasz instalator z płyty, na pierwszym ekraniku naciskasz 'R'
Teraz wybierasz do ktorej instalacji chcesz sie dostac, jesli masz tylko jeden system to wpisujesz 1
Podajesz haslo administratora, jesli nie podawałes przy instalacji to od razu enter
Jestes w konsoli i teraz łupiesz polecenia podane na stronie supportu MS do ktorego zapewne sie dokopałes
Wydrukuj najlepiej cała ta strone i stasuj sie do polecen
Teraz wybierasz do ktorej instalacji chcesz sie dostac, jesli masz tylko jeden system to wpisujesz 1
Podajesz haslo administratora, jesli nie podawałes przy instalacji to od razu enter
Jestes w konsoli i teraz łupiesz polecenia podane na stronie supportu MS do ktorego zapewne sie dokopałes
Wydrukuj najlepiej cała ta strone i stasuj sie do polecen
dziekowac, ale tak nie do konca,
pryejzalem sobie kilkanascie postow i...??
narazie jest mi obojetne czym to jest spowodowane, tzn. pozatym mam takie przeczucie ze to nie wina windowsa, bo windows byl prawie czysty. no moze norton.
ale jak napisalem narazie, bo za tydzien musze miec prace magisterska napisane. dlatego chodzi mi o to, jakie sa mozliwosci po pojawieniu sie tego okienka, by sie dostac znowu do windowsa. pisales gdzies o wpisaniu chkdsk /r, czy to jedyna mozliwosc lub bardziej nadzieja. bo tak jak powiedzialem, po pojawieniu sie tego komunikatu, komunikat mowi o naprawie z plytki instalacyjnej. jezeli jeszcz dobrze pamietam, to plytka po nacisnieciu r mowi cos o naprawie z konsoli odzyskiwania i jako pierwsze trzeba chyba wpisac do jakiego stopnia chcemy sie odwolac (stopnia, wersji, lub cos w tym stylu). no i tu tez zaczynaja sie problemy, DOS to dla mnie czarna magia.
pryejzalem sobie kilkanascie postow i...??
narazie jest mi obojetne czym to jest spowodowane, tzn. pozatym mam takie przeczucie ze to nie wina windowsa, bo windows byl prawie czysty. no moze norton.
ale jak napisalem narazie, bo za tydzien musze miec prace magisterska napisane. dlatego chodzi mi o to, jakie sa mozliwosci po pojawieniu sie tego okienka, by sie dostac znowu do windowsa. pisales gdzies o wpisaniu chkdsk /r, czy to jedyna mozliwosc lub bardziej nadzieja. bo tak jak powiedzialem, po pojawieniu sie tego komunikatu, komunikat mowi o naprawie z plytki instalacyjnej. jezeli jeszcz dobrze pamietam, to plytka po nacisnieciu r mowi cos o naprawie z konsoli odzyskiwania i jako pierwsze trzeba chyba wpisac do jakiego stopnia chcemy sie odwolac (stopnia, wersji, lub cos w tym stylu). no i tu tez zaczynaja sie problemy, DOS to dla mnie czarna magia.
"przywrac* rejestr*" w archiwum tego działu – ostatni raz w ciągu ostatniej doby o tym było.
Strona 1 / 1