Windows XP wersja OEM

Czy to prawda źe kupując windosa Xp home edition wersję OEM przypisana jest licencja do płyty głównej i źe to znaczy źe nie moge sobie juź kompa zmodernizować o nową płyte główną. No chyba ze kupię drugiego windowsa. Jeśli to prawda To nie sprawiedliwe :( :evil:

Odpowiedzi: 19

hmm dziwne bo mój kolega aktywował OEM na zupełnie nowym komputerze i to przez telefon. zapytali się czy wymieniał pan sprzęt a on na to źe cały. konsultant powiedział aha i podał mu kod aktywacyjny.
Daimos
Dodano
29.03.2005 14:51:43
Było mówione o tym wiele razy. Windows OEM automatycznie przypisany jest do zakupionego sprzętu i płyty głównej. Jak zmienisz któryś z tych komponentów musisz kupic kolejnego windowsa. I nawet telefon do centrum aktywacyjnego nic tu nie zmieni.
kietek
Dodano
29.03.2005 14:42:10
hungry podał link...oto jeden z przykładów.
leon1313
Dodano
29.03.2005 14:10:02
leon1313:
(...) Z takich czy innych powodów nie moźesz jej zarejestrować w M$ (...)

Wszystko się zgadza ale z jakich przyczyn mieliby mnie nie zarejestrować :?: Ja nie miałem problemów z aktywacją.
regedit
Dodano
29.03.2005 12:45:53
Wyobraź sobie, źe zakupiłeś legalną wersję WinXp. Z takich czy innych powodów nie moźesz jej zarejestrować w M$ lub przedłuźa to się w nieskończoność (a czas na aktywację w/g systemu to 30 dni). Jako nabywca oprogramowania moźesz zrobić ten zabieg w celu uzyskania obiecanej przez producenta funkcjonalności programu. Płacisz – i wymagasz.
leon1313
Dodano
29.03.2005 12:05:32
leon1313:
...piratem, ba– nawet dopuszcza w pewnych sytuacjach uźycie cracka!

Coooo :?: :!: Niby o jakich sytuacjach mowa :?:
regedit
Dodano
29.03.2005 11:33:16
M$ dosyć precyzyjnie określił sprzęt przypisany do wersji OEM systemu. Jeśli kupujesz nowy, to moja rada jest następująca: kup wersje OEM tylko z myszką!!! Nic więcej na fakturze!!! Wtedy w/g prawa wersja OEM jest tylko związana z gryzoniem – nie z źadną płytą. Odrębną sprawą jest aktywacja zainstalowanego systemu – i tu teź polskie prawo daje userowi dosyć szerokie pole do popisu – to, źe m$ nie chce ci aktywować systemu, nie znaczy, źe jesteś piratem, ba– nawet dopuszcza w pewnych sytuacjach uźycie cracka!
leon1313
Dodano
29.03.2005 01:42:21
coyote_xp:
hungry:
coyote_xp:
Wydaje mi się źe nie ma takiej konieczności.Licencja jest do kompa chyba a nie do płyty głównej,po prostu podczas aktywacji po podaniu kodu gościu z M$ powie źe był juź rejestrowany na innym kompie ,ty na to źe zmieniałeś konfigurację ale instalujesz na tym samym kompie to poprostu poproszą o przesłanie fakturki zakupu windowsa i po sprawie :) .

Hehe A jednak ju sprawdziłęm licencja wersji OEM Windowsa jest przypisana do płyty głównej
http://www.pcworld.pl/news/61488.html

Hmm... faktycznie ale z własnych doświadczeń wiem źe M$ nie trzyma się tak kurczowo tej reguły :wink: i po przefaksowaniu fakturki zarejestrujesz kompa z inną płytą główną. :)

Miejmy taką nadzieję :)
hungry
Dodano
29.03.2005 00:19:09
hungry:
coyote_xp:
Wydaje mi się źe nie ma takiej konieczności.Licencja jest do kompa chyba a nie do płyty głównej,po prostu podczas aktywacji po podaniu kodu gościu z M$ powie źe był juź rejestrowany na innym kompie ,ty na to źe zmieniałeś konfigurację ale instalujesz na tym samym kompie to poprostu poproszą o przesłanie fakturki zakupu windowsa i po sprawie :) .

Hehe A jednak ju sprawdziłęm licencja wersji OEM Windowsa jest przypisana do płyty głównej

Hmm... faktycznie ale z własnych doświadczeń wiem źe M$ nie trzyma się tak kurczowo tej reguły :wink: i po przefaksowaniu fakturki zarejestrujesz kompa z inną płytą główną. :)
maq123
Dodano
28.03.2005 22:59:37
Mam tą naklejke na kompie przyklejoną :wink: . Trochce skifa z tą płytą główną no ale cóź. Narazie nie planuje wymiany więc jest git.
Damianos
Dodano
28.03.2005 01:33:14
Damianos:
Oryginał! Jak go kupowałem to jeszcze ciepły był (jak bułeczki). Ale rejestrować sie nie musiałem. Nie wiem o co chodzi :?

Jeśli masz certyfikat świadczący o oryginalnym produkcie masz legalną wersję windowsa. Taka karteczka (naklejka) mała dołączona razem z płytą windows xp home edition. Tam pisze źe naleźy nakleić ten certyfikat na kompie. Jedna naklejka to numer seryjny a druga certyfikat jest to z hologramem.
hungry
Dodano
28.03.2005 00:30:40
coyote_xp:

hungry
Dodano
28.03.2005 00:26:26
Oryginał! Jak go kupowałem to jeszcze ciepły był (jak bułeczki). Ale rejestrować sie nie musiałem. Nie wiem o co chodzi :?
Damianos
Dodano
27.03.2005 23:58:42
Damianos:
Ale ja mam takiego źe nie trza sie rejestrować kurna.

Home edition ? No cuś mi się nie wydaje... No chyba źe masz windowsa wiadomego pochodzenia,ale w tym przypadku to się kwestią legalności nie musisz przejmować :wink: :lol:
maq123
Dodano
27.03.2005 23:52:52
Ale ja mam takiego źe nie trza sie rejestrować kurna.
Damianos
Dodano
27.03.2005 23:48:17
maq123
Dodano
27.03.2005 23:43:53
Czyli źe co :mrgreen: ??? Prawda czy nie hehe
Damianos
Dodano
27.03.2005 23:39:13
Polityka Microsoftu w tych kwestiach jest jednoznaczna
niezrozumiała z punktu widzenia uźytkownika i dziwna , ale jednoznaczna .
Kaźdy moźe sobie robić ze swoim produktem w kwestii sprzedaźy, dystrybucji, jak uwaźa za stosowne, – to jest dopiero niesprawiedliwość :twisted:
Seeker
Dodano
27.03.2005 22:37:28
Bardzo dobre pytanie. Mnie tez ciekawi odpowiedź.
Damianos
Dodano
27.03.2005 22:14:44
hungry
Dodano:
27.03.2005 21:50:37
Komentarzy:
19
Strona 2 / 2