Windows XP resetuje się
Witam
Mam taki problem:
Kumpela posiada Windows XP i gdy próbuje uruchomić jakiś program to się resetuje. Nie zawsze np. gdy przez przeglądarke Internet Explorer proboje sciagnac jakiś plik i dam Zapisz no to od rasu się resetuje a gdy dam otwórz to po ściągnięciu. Natomiast notatni uruchamiając start->programy->akcesoria->notatnik to się uruchomi lecz gdy mam jakiś plik tekstowy i próbuje go otworzyć to znowu następuje reset.
Miał ktoś może coś podobnego ? jak sobie z tym poradzić ? Mam nadzieje ze zrozumiecie ten moj opis ;)
Na komputerze jest zainstalowanych zaledwie kilka programów java, dsj,nero i moze jeszcze pare. Wirusa raczej nie powinno być. Da się coś z tym zrobić ? Czy zostaje tylko format ?
Odpowiedzi: 2
I odpal koniecznie jakiś programik do testowania RAMu...
a sprawdzałeś komputer pod kątem wirusów i innych robaków? jeśli nie to zrób to koniecznie. polecam także program "Ad-aware" oraz dodatkowo HijackThis. Z HijackThis mozesz wygenerować raport (log) i wkleic go w tym wątku.
Ewentualnie możesz przywrócić system do dnia, w którym działał on dobrze .
<DIV>Do powyższych porad wypada dołożyc jeszcze jedną - zmianę sterownika ( firmware/aplikację łaczącą ) modemu lub samego modemu - widziałem już mniej więcej taki błąd związany związany z modemem właśnie i występujący pod XP ( pod ME objaw nie występował ).</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>A na początek pewnie jednak sprawdzenie logów, wymuszenie BSOD-a i ew. skorzystanie z debugera ( informacje w tematach przyklejonych ).</DIV>