Windows XP nie bootuje

Witam,

mam taką sytuację – dysk twardy na jednym komputerze instaluje WinXP i uruchamia sie potem, a na innym komputerze uruchamia tylko początek instalatora windows lub gdy jest juź na tym dysku windows pojawia się tylko migający kursor.
Czy to moźe byc kwestia uszkodzonej płyty głównej na tym drugim komputerze ?
Dziwne to – na jednym bez zarzutu, na drugim nie działa.
Dodam, źe na tym drugim komputrzerze uruchamiałem hirens boot cd, diagnozowałem dysk i czasami pojawiał się komunikat o jakichś błędach NTFS. Są na nim 2 partycje, formatowałem i odświerzałem MBR ... nie pomogło ...

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 14

Płyta poszła do wymiany – w serwisie tez nie potrafili pomóc.
Dziękuję wszystkim za wskazówki – duźo się na tej płycie nauczyłem i na pewno przyda się to w przyszłości.

Pozdrawiam
patalexpl
Dodano
17.11.2005 17:26:49
Dzięki za odpowiedź.
W Twoim przypadku to chyba chodziło o to, źe ten dysk made in China nie współgrał z tą konkretną płytą główną. Ale w moim przypadku ten komuter działał kiedyś, tj do niedawna bez zarzutu.
Osoba, która jest jego właścicielem, tj kolega mówił, źe coś tam w biosie robił i potem przestało działać. Ale problem biosu wykluczyłem najpierw całkowicie zmieniając jego ustawienia, ustawiając wszelkie konfiguracje,a potem wogóle flash'ując jego najnowszą wersję z netu....
No i tu jest hydrozagadka ...
Nadal tem komp nie działa ...
patalexpl
Dodano
06.11.2005 13:23:24
To ja opowiem taką przygode z ta samą płytą tylko, źe w wersji DELUXE. Moźe tobie pomoźe:
Kupiłem kompa w częściach dla kumpla i zacząłem składać: płyta taka jak twoja, dysk Seagate 80GB (made in CHINA) no instaluję XP. I w pewnym momencie nie pamiętam w którym komputer robił zwis ale u mnie pojawiał się niebieski ekran, a nie migający kursor. I sprawdziłem wszystko. Wyciągnąłem dysk i wsadziłęm do mojego kompa, na moim kompie zainstalowałem XP bez problemu. Potem wymieniłem ram, grafike, zasilacz, nawet płytę główną ale na ten sam typ i nic. I na szczęście wpadł mi w ręce inny dysk i nie wiem czemu wpiąłem go do kompa kumpla i na nim zainstalowałem XP bez problemu. Więc pomyślałem, kurna to jednak dysk. I tak było zareklamowałem, dali mi inny (made in CHINA) i to samo, teź zareklamowałem wymienili i jak mi dali (made in Singapure) wszystko jest OK mijaja juź 3 lata od tamtej pory. Nie wiem czy pomogłem czy zamąciłem tylko w głowie ale w tym kompie naprawde tak było. Życzę powodzenia, jak rozwiązesz zagadkę daj znac co to było. Pozdro.
kowski
Dodano
06.11.2005 12:25:18
Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
patalexpl
Dodano
06.11.2005 10:15:26
To wiem, zgadza się. Ale to tylko jedna z próbowanych moźliwości.WinXP by działał,tu akurat problemu nie ma.

Podsumowując – czy jest moźliwa jakaś inna (oprócz wykluczonych przeze mnie, o czym pisałem) moźliwa przyczyna tego problemu ?
Czy to jednak na pewno płyta główna ?
Pytam, poniewaź nie wiem, czy ją poprostu wyrzucić i kupić nową ?

Pozdrawiam serdecznie
patalexpl
Dodano
03.11.2005 23:54:13
Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem. Próbujesz odpalić system win XP z dysku twardego zainstalowany na innym komputerze? Jezeli tak to na pewno się nie uda, poniewaź system instaluje sterowniki do wszystkich urzadzeń danego komutera. Po przeniesieniu dysku na inny komputer zainstalowane sterowniki są nie odpowiednie z uwagi na inne urządzenia sprzętowe.
war
Dodano
03.11.2005 23:18:42
Update'owałem na najnowszą wersję ze strony asus'a. Bez zmian. Jeźeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to będę wdzięczny za pomoc.
patalexpl
Dodano
03.11.2005 16:29:58
znana sprawa to BIOS, updejtuj go i to powinno zadzialac,
w asusie A8N jest dokladnie to sammo a nowy bios rozwiazuje ten problem
Naits
Dodano
03.11.2005 16:07:46
... i dalej to samo ...
Czy jest jakas inna jeszcze moźliwość ?
patalexpl
Dodano
03.11.2005 14:29:24
Sproboj podpiac na tym asusie, dysk jako jedyne urzadzenie na kanale Primary jako master (ostatnia wtyczka na tasmie), na dysku zworke ustawic na master, badz cable select.Naped CD podepnij na secondary. Jesli masz mozliwosc,zmien baterie biosu na nowa.
mettal
Dodano
02.11.2005 21:48:16
Witam ponownie,

płyta to ASUS P4P800.
Próbowałem – Win2000 – to samo, WinNT – nie chce formatować partycji (za duźa :) ).Ale NT ma przewagę, źe "dochodzi" z instalacją do ekranu w partycjami :)
patalexpl
Dodano
02.11.2005 21:14:40
To zdradź jeszcze jak stary jest ten BIOS skoro nazwa płyty tajemnicą ma owiana pozostać.
Być moze w tym, a nie jakimś fizycznym uszkodzeniu płyty , jest problem.

PS.
Probowąłeś postawić jakiś inny system na tej płycie ?
Rebe
Dodano
02.11.2005 19:41:29
Witam,

po przeczytaniu archiwum wykluczyłem juz wadliwe działanie:
– dysku (działa ok na innym kompie)
– karty graficznej (wymieniłem na dwie inne – jedną na agp, inną na pci)
– lan'u i muzyki (wyłączyłem w biosie)
– monitora (próbowałem na 2 róźnych, poza tym sprawdzałem na podłączeniu do telewizora)
– ram'u (próbowałem innego, zmieniałem sloty)
Co moźe być przyczyną ? Wyjmowałem baterię z płyty, resetowałem bios zworkami ...
patalexpl
Dodano
02.11.2005 19:20:11
"N" razy pisano tu o migajacym kursorze podczas instalacji XP. Dla ulatwienia – grafika to Nvidia ? Jesli tak, podmien ja na czas instalacji na inna.
Mozzesz rowniez przeszukac forum –> http://forum.centrumxp.pl/search.php
EL NINO
Dodano
22.10.2005 19:54:17
patalexpl
Dodano:
22.10.2005 19:44:28
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1