Windows XP na słabszym kompie – problem z grafiką

Witam serdecznie. Najpierw specyfikacja komputera, a później sam problem.

– Celeron 433MHZ
– 96 RAM
– Windows 98 SE ( a na niego zainstalowany Windows XP Prof.)
– SP1
– Karta graficzna S3 Grapihcs Inc. Savage 4
– Dysk twardy 20 gb
– Monitor CTX 1451

Sprawa wygląda tak. Miałem Windowsa 98SE albo bardzo słabiutko chodziły mi filmy. Zacinały się. Chciałem zainstalować Windowsa ME, albo 2000, ale źe miałem pod ręką Windowsa XP postanowiłem go zainstalować. źeby sprawdzić jak będą chodziły filmy na tym systemie. Zrobiłem uaktualnienie i mam Windowsa XP. Instalacja przebiegła prawidłowo komputer chodzi ok, dźwięk zainstalowałem tylko jest problem z grafiką. Zmieniając rozdzielczość lub ilość kolorów automatycznie trace barwy na moitorze, niby mam ustawione na najwyźszą a wyświetla bardzo mało kolorów obraz jest do dupy. Jedynie da się pracować na 600–400 i NISKI. Ale wtedy mam wszytsko za duźe. Ściągałem juź wszytskie inne sterowniki do tej karty i za kaźdym razem to samo. Dodam, źe zmieniąć np rozdzielczośc na wyźszą, przez moment jest dobrze, a później znowu te kolory dziwne. Nie da się pracować wszytsko jest przyciemnione, dopiero jak najade na coś myszką podsweitla mi co to jest. Jeźeli chodzi o sterowniki to mam takie:

Dostawca S3 Inco–porated
Wersja 5.12.01.8012–84003
Podpis cyf Microsoft Windows XP Pblisher

Macie jakieś propozycje czy pozostaje mi tylko odinstalowanie Windowsa Xp. I moźe mi ktoś powie dlaczego mi te filmy przycinało na Win 98 SE. Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

Soprano, z rozwaga do tego typu zakupow, bo moze sie okazac, ze inwestycja nie bedzie wspolmierna do Twoich oczekiwan.

Procek jest slaby – dokupic czy podkrecic nie wiem, sprawdz mozliwosci swojej plyty. Byc moze lepiej bedzie zainwestowac w blaszaka z mocniejszym serduchem (np jakis PIII, masz na allegro wybor sprzetu biurowego)i MOBO z wiekszymi mozliwosciami. Pozniej poszukac wydajniejszejej grafiki.

Zastrzegam, to tylko pomysl, za malo info do podjecia decyzji.
trzepaq
Dodano
02.01.2006 13:28:50
Wróciłem do Wina 98. Zamówiłem na allegro 128 ram zobaczymy czy filmiki pojdą. Dopdam, źe wczesniej miałem 32 i juź dokupiłem 64.
Soprano
Dodano
02.01.2006 12:56:46
Rebe:

O sensowności włączania XP przy tej ilości pamięci juź nie będę się rozpisywał.

Mea culpa i pomorocznosc jasna mea! Przeoczylem specyfikacje.

Soprano, daj znac czy chcesz reanimowac blaszaczka – cudow nie zdzialamy, to pewne, ale moze da sie jeszcze odrobine z niego wykrzesac :)
Najwazniejsza sprawa: MOBO.
trzepaq
Dodano
02.01.2006 11:15:31
Problem tkwi w parametrach odświeźania monitora.
Właściwości pulpitu / ustawienia zaawansowane / monitor
trzeba zmniejszyć częstotliwość odświeźania na np 70 Hz lub mniejszą.
Wtedy kolory powrócą, ale obraz będzie migał.

Proponuję jednak wrócić do Win'98 i dołoźyć kść RAMU.
Przy tym procku niektóre filmy i tak będą się zacinały.
julko
Dodano
31.12.2005 11:02:54
Dołoźyć choć 128MB RAMu i wrócić do WIN98 – to IMO najrosądniejsze wyjście
Seeker
Dodano
30.12.2005 20:01:57
W wypadku jednego i drugiego systemu wymagania sprźetowe dla nowszych filmów nie są spełnione.

O sensowności włączania XP przy tej ilości pamięci juź nie będę się rozpisywał.

trzepaq – dostrajanie to mało. Jeźeli juź to od razu w2k, ale to i tak problemu z filmami nie rozwiąźe.
Rebe
Dodano
30.12.2005 18:07:31
Nie system tutaj winny, lecz sprzet leciwy. :)
Mozesz zabrac sie za odchudzanie XP (minimalna ilosc uslug, opcje grafiki raczej na wydajnosc kosztem jakosci itp – sorki za ogolniki, na ten temat znajdziesz sporo na forum) ale...
Osobiscie wrocilbym do win98 (zakladam, ze kompu nie jest w sieci)i odchudzil. Przed ogladaniem filmow wylacz wszystko co chodzi w tle: np antywira.
Moze jezszcze da rade :wink:
Udanego Sylwestra!
trzepaq
Dodano
30.12.2005 16:15:53
Soprano
Dodano:
30.12.2005 14:41:45
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1