windows xp i linux mandrake 10.0
chce miec na swoim kompie 2 systemy, windows xp i linux mandrake. zainstalowalem winxp i zostawilem kilka Gb mmmiejsca wolnego na linuxa. po zainstalowaniu linuxa, przy pierwszym uruchomieniu pojawia mi sie menu jaki system ma byc uruchomiony. niestety jesli wybieram winxp ten nie chce sie wcale uruchomic a linux uruchamia sie normalnie. czytalem ze nie powinno byc problemow ze wspoldzialaniem tych dwoch systemow. w czym moze tkwic problem?
Odpowiedzi: 20
broch:
Nie wiem czego mandrake uzywa do ladowania systemu GRUB czy lilo, w kazdym razie, mandrake powinien pozwolic na ladowanie windows z konfigu. Inna opcja to
skopiowac mandarake bootsector na floppy
$ dd if=/dev/hdb1 of=/bootsect.lnx bs=512 count=1
nastepnie
uruchomic XP CD wybrac naprawe i odtworzyc XP
bootsector, teraz z dyskietki przekopiowac linuks bootsector (bootsect.lnx) na partycje systemowa XP (C:),
wyedytowac boot.ini i dodac opcje ladowania linuksa.
C:ootsect.lnx="Linux"
Dodam tylko, źe podczas instalacji nie moźna się zgodzić na wpisanie LILO do MBR – jeśli ma być tak jak jest napisane to boot sector powinien być na partycji.
linux jest obok windowsa na tej samej partycji
he, he, dawno sie tak nie usmialem. domorosly uzytkownik Auroxa czy knoppixa?
linuksa nie da sie zainstalowac naj jednej partycji z windows:
1. sterownik NTFS mozna dodac dopiero po instalacji kernel. Innymi slowy w czasie procesu instalacji musialbys dodac sterownik oraz musialby miec prawo zapisu do NTFS. Nie mowiac juz o tym ze taka konfiguracja to skrajny idiotyzm.
2. zaden sterownik unix do NTFS nie gwarantuje stabilnosci partycji NFST jest uzywany jest do zapisu
3. linuks mozna instalowac z windows na tym samym dysku przydzielajac osobne partycje.
4. windows nie da sie zainstalowac na partycji linuksa niezaleznie od wtyczek. Jesli tego nie rozumiesz to po prostu nie opowiadaj glupot i poczytaj nieco.
chłopie!! czy to wogóle miałes kiedys styczność z linuxem???? chyba tylko z livecd jakby skasowal bootloadera to nie mial by wyboru systemu operacyjnego!!
Znowu bzdury:
linux w czasie instalacji przepisuje bootsector windows, jesli na to pozwolisz w czasie instalacji. Innymi slowy linuks bedzie ladowal sie o.k. a windows nie.
chłopie!! czy to wogóle miałes kiedys styczność z linuxem
casta,
wyglada na to ze Twoja wiedza o OS jest swiezej daty i i niezbyt doglebna. Przestan wypisywac idiotyzmy.
Rzecz nie w tym iz nie masz daru tlumaczenia, Twoje wypowiedzi kompletnie nie maja nic wspolnego z przedmiotem pierwszego postu.
Nie wiem czego mandrake uzywa do ladowania systemu GRUB czy lilo, w kazdym razie, mandrake powinien pozwolic na ladowanie windows z konfigu. Inna opcja to
skopiowac mandarake bootsector na floppy
$ dd if=/dev/hdb1 of=/bootsect.lnx bs=512 count=1
nastepnie
uruchomic XP CD wybrac naprawe i odtworzyc XP
bootsector, teraz z dyskietki przekopiowac linuks bootsector (bootsect.lnx) na partycje systemowa XP (C:),
wyedytowac boot.ini i dodac opcje ladowania linuksa.
C:ootsect.lnx="Linux"
Agi jestes moja wybawczynia i chyba tez Ci browca wisze:). Rebe masz racje ze jestem bardzo poczatkujacym linuxiarzem ale zamierzam to szybko zmienic :wink: jeszcze raz dzieki za pomoc
sprobuj zaczac od tego:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=17414
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=17414
sprawa ma sie tak. postanowilem ponownie zabrac sie za linuxa ale nie chcialo mi sie przerabiac calego dysku (80 Gb, 2 partycje, C=8 Gb; D= reszta). postanowilem skorzystac z partition magic i przesunac okolo 7Gb z D na C a pozniej podzielic ta partycje i postawic tam linuksa (partition magic ma funkcje instalacji nowego systemu na wybranej partycji). po przesunieciu partycji wszystko bylo ok (C=15 Gb D=reszta), zabralem sie za stawianie linuxa. po przygotowaniu partycji pod linuxa (za pomoca partition magic) windows juz nie odpalil. postanowilem zrobic to wszystko normalnie, wlozylem plyte z winxp, postawilem winde ale zostawilem okolo 7Gb miejsca wolnego (nie zrobilem tam zadnej partycji). winda wystartowala normalnie z tym malym niuansem ze teraz dysk tam gdzie mam system nazywa sie D, a wczesniejsze D nazywa sie C. zabralem sie za stawianie mandrake i jak go postawilem to winda znowu sie nie rusza. po wyborze w menu winxp pojawia sie czarny ekran i mrugajacy kursor w lewym gornym rogu i tyle. kilka miesiecy temu probowalem zrobic to samo i efekt byl zawsze taki sam.
Postaram się :wink:
Casta:
Nie mam daru tłumaczenia.... hehehehe :lol:
Usiłujemy Ci wykazać, w jaki sposób – poprzez uzycie skrótów myślowych – moźesz do absurdu swą wypowiedź doprowadzić. Zwóć uwagę, źe Autor topiku – sądząc z wypowiedzi – nie posiada doświadczenia we współuźytkowaniu obu systemów.
Dlatego waźne jest byś – chcąc rady udzielić – dostosował formę wypowiedzi do takiego poziomu, by jej treść nie budziła źadnych watpliwości.
Tylko o tyle chodzi.
Nie mam daru tłumaczenia.... hehehehe :lol:
Casta:
O Jezus Marian!! ja mówie cały czas o tym ze moźna odczytać pliki linuxa pod windowsem ale za pośrednictwem odpowiedniego programu. Czy to tak trudno zrozumieć, hehehe :)
Zrozumieć to jest łatwo, gorzej przetłumaczyć innym, źe to tylko półśrodek, gdyź nie kaźdy korzysta z Total Commandera.
@Rebe – Toź ja jestem łagodny jak baranek ;)
Sam wcześniej uźywałem suse z którym robilem tak samo, natomiast teraz mam debiana i tez tak robie :D
Jeszcze raz zamiast edytowac posta napiszesz kolejnego to wyleci w kosmos.
Rebe
Jeszcze raz zamiast edytowac posta napiszesz kolejnego to wyleci w kosmos.
Rebe
O Jezus Marian!! ja mówie cały czas o tym ze moźna odczytać pliki linuxa pod windowsem ale za pośrednictwem odpowiedniego programu. Czy to tak trudno zrozumieć, hehehe :)
Casta:
^^^patrz wyźej^^^
gusio, w swej łagodności, raczł był napisać:
"Spróbuj nie uźywając zewnętrznych programów".
Ty zaś, Casta, dalej o wtyczkach.
Moźe jednak zamiast do logopedy na jaki kurs rozumienia śłowa pisanego ? :wink:
O tym, źe nawet ja mam problemy z zachowaniem powagi gdy czytam "Nowe linuxy obsłuźą to źe linux jest obok windowsa na tej samej partycji,..." teź tylko z obowiązku wspominam.
Casta:
^^^patrz wyźej^^^
Człowieku – Windows sam w sobie nie ma obsługi innych systemów plików. I zostaw juź te wtyczki w spokoju ;) .
^^^patrz wyźej^^^
Casta:
zwracam pół honoru :P bo windows je obsłuzy ale nie odczyta. (troche zagmatwalem ) tzn. do odczytania słuźy wtyczka do któregoś z przeznaczonych do tego programów, ale windows je obsluguje :)
Obsłuźy co ?
Nawet nie zobaczy tej partycji z innym systemem plików. Będzie Obszar nie znanly lub uszkodzony :)
I tak oto, forum zmienia sie w czat....
Rebe– ja mówie źe windows to obsłuzy ale jeśli zainstalujesz odpowiednią wtyczke :P chyba pójde do logopedy :P
Rebe– ja mówie źe windows to obsłuzy ale jeśli zainstalujesz odpowiednią wtyczke :P chyba pójde do logopedy :P
casta – uźywaj "zmień" do edycji postów i bądź łaskaw podac mi nazwę dystrybucji windowsa, w której sklad wchodzi Total Commander.
zwracam pół honoru :P bo windows je obsłuzy ale nie odczyta. (troche zagmatwalem ) tzn. do odczytania słuźy wtyczka do któregoś z przeznaczonych do tego programów, ale windows je obsluguje :)
Casta:
a co do tego źe windows nie obsługuje plików linuxa to sie grubo mylisz :P są wtyczki do sławnego juź total commandera i innych tego typu programów :)
Spróbuj nie uźywając zewnętrznych programów to zrobić. Nie mylę sie.
–––––––––––––
chłopie!! czy to wogóle miałes kiedys styczność z linuxem???? chyba tylko z livecd jakby skasowal bootloadera to nie mial by wyboru systemu operacyjnego!!
Oprócz Fedory, MDK, Dabiana i Slackwera, to nie miałem styczności z Linuxem.
chłopie!! czy to wogóle miałes kiedys styczność z linuxem???? chyba tylko z livecd :P jakby skasowal bootloadera to nie mial by wyboru systemu operacyjnego!!