Witam serdecznie,
mam w chwili obecnej windows XP na pierwszym dysku SATA. Kupiłem drugi dysk i chcę go podłączyć do komputera zamiast 1 dysku i a dysk z windowsem (jeszcze pierwszy) chcę dać jako 2 dysk. Na starym dysku (juz jako 2) chce miec windows XP, tak zainstalowany by działał na tym dysku niezależnie czy 1 będzie w kompie czy nie. Na nowym (pierwszym dysku) chce sobie zainstalować Linuksa, tak by szło odpalić windows z niego (z tym nie bedzie problemu). Chcę mieć tylko tą zalete, ze jak wyciągnę dysk linuksa (pierwszy) windows będzie startował bez problemu z drugiego. Jak to zrobić? W jakiej kolejności instalować? Czy jakieś rotacje z dyskami przy instalacji muszę robić?
Odpowiedzi: 7
Dobra, zrobiłem. Odpiąłem dysk linuksa, fdisk /mbr, podpiąłem dysk linuksa i przeinstalowałem GRUBa. Te 2 sekundy to nie jest czas w jakim mam wybrać system. Te dwie sekundy tracę zanim mi w ogóle znajdzie Gruba i odpali. Tak jakby komp nie wiedział, z którego dysku ma czytać BootManagera. Cóż, jakoś to przeżyję.
Dzięki wszystkim za rady i pomoc.
Z pierwszej rady domin45670 zrozumiałem że Linux miał być zainstalowany na drugim dysku przy odłączonym tym z Windowsem XP. Wtedy Linux zainstalowałby się jako samodzielny system bez bootmanagera jakim jest GRUB. Po podłączeniu starego dysku jako drugiego, wybór systemu odbywałby się za pomocą opisanych wyżej zmian w ustawieniach BIOSu. Wtedy pracujący Linux widziałby dysk z Windowsem jako danymi na partycji ntfs. Natomiast pracujący Windows widziałby tylko własne partycje bo "taka jego uroda". Zainstalowanie się bootmanagera GRUB sugeruje że zainstalowałeś Linuxa przy podłączonych obu dyskach gdy na pierwszym z nich istniał już Windows. GRUB czeka 2 sekundy abyś zdecydował jaki system ma uruchomić. Z tego co pamiętam to czas ten można określić podczas pierwszej instalacji. Zmiana tego parametru jest możliwa ale musisz poszukać na stronach Gentoo lub ogólnych Linuxa a także na ich forach internetowych.
Podczas zamiany dysków przypadkiem taśmy się nie nadłamały?
[b][u]EDIT 15.05.2008r. 12:45:[/u][/b]
odp. do poniższego posta wnk - zamieszczam tu bo zbytnio nie wnosi ta wiadomość nic nowego.
WNK, dobrze zrozumiałeś, uważam że odpięcie dysku z drugim systemem i instalacja systemu na jedynym hdd jest najpewniejszym rozwiązaniem, aby systemy nie były od siebie w jakiś sposób uzależnione. Tak jak mówisz, zapewne rasgan nie wypiął drugiego dysku, bo by się GRUB zapewne nie pokazał. No cóż... zobaczymy co dalej ten wątek przyniesie :)
Tak, instalacja windows udała gdy stary dysk był podpięty do kanału 0 a nowy odłączony. Po instalacji mogłem dopiero stary dysk podpiąć do kanału 1 a nowy do kanału 0 i ruszyło.
Jeśli chodzi o GRUB to chciałbym by ładował się szybciej. Teraz wygląda to tak, że komputer szuka czegoś 2 sekundy a potem dopiero ładuje GRUB. Gdy mam w BIOSie zmienioną kolejność botowania to wtedy jest tak: Boot CD, 2 sekundy, Grub. Gdy w komputerze był tylko stary dysk to było BootCD, GRUB - nie było tych dwóch sekund straty.
Zrobiłem, ale są problemy. Musiałem odpiąć dysk 500GB z kanału 0 i podłączyć tam dysk 160GB. Po instalacji windows XP dopiero podłączyłem 160GB do kanału 1 a 500GB do kanału 0 i zainstalowałem Gentoo. Pech chce że windows nie instaluje się na innym dysku niż primary master bez wpisów do mbr pozostałych dysków. Ułomność oprogramowania M$. Na szczęście problem rozwiązałem bawiąc się kabelkami. Po instalacji GRUB musiałem mapować dysk windowsa, bo M$ nie chciał się bootować.
Pojawił się natomiast inny problem. W biosie mam ustawioną kolejność bootowania: HDD, CD, Flopy. A dla HDD dodatkowo: 500GB, 160GB, All In-Card (czy coś takiego) no i gdy startuje komputer pojawia się ekran o procku, ramie i dyskach, później tabelka, czeka 2 sekundy i dopiero ładuje się GRUB, wcześniej tego nie było (gdy win i lin były na 1 dysku). Jak to obejść?
Uzupełniając post domin45670. Linux podobnie zresztą jak Windows, instalowany na aktualnie bootowalnym dysku nie będzie instalował dodatkowo bootmenagera gdyż drugi będzie wtedy widziany przez komputer jako partycja z danymi.
Powiem Ci jak ja bym to zrobił, bo domyślam się, że chodzi Ci po prostu o to, aby oba systemy o sobie wzajemnie nie wiedziały (nie było zbędnego menu przy włączaniu kompa itp.).
Wyjmij dysk z obecnym systemem (primary master jak się domyślam) i podepnij w jego miejsce hdd, na którym ma być Linux. Zainstaluj Linucha. Następnie podepnij stary dysk, na którym masz obecnie XP pod secondary master. Przełączanie między systemami będzie się odbywało przez zmiane w biosie z którego dysku ma czytać system (np. na płytach Asrock naciska się F11 po odpaleniu kompa). Gdyby nie było możliwości "szybkiej zmiany dysku, z którego ma bootować" wówczas wchodzisz do biosa i zmieniasz kolejność szukania bootsektorów. Powinno się udać (ja w ten sposób mam dwa XP), ale wypadało by jeszcze spytać kogoś, kto się zna na Linuxie czy przypadkiem "sam od siebie" mimo wszystko takiego menu startowego nie utworzy.