Windows XP Home OEM
Witam, mam mały problem z laptopem. System sie wysypał i chciałem przeinstalować system. Niestety juz wcześniej to robiłem i wywaliłem partycję odzyskiwania a teraz nie mogę znaleźć płyty z windowsem. Moje pytanie brzmi czy klucz od OEMa będzie działał na płytach BOXowych? I czy nie będzie problemu z zarejestrowaniem Wina.
Odpowiedzi: 7
Na każdym sklepowym składaku.
PS.
Wzajemnie.
Czyli OEM sklepowy powinien działać na każdym sprzęcie. Dobra, dzięki wielkie.
..i Wesołych Świąt
Poza zmianami związanymi z jakimś specyficznym sprzetem ta, że płyta "dedykowana" rozpoznaje, że to nie ten zestaw ( w drugą stronę bywa już róznie ) i odmawia instalacji.
Właśnie miałem się jeszcze zapytać, jak jest różnica pomiędzy zwykłym OEMem a dedykowanym
Wg MS to akurat nie leży w kręgu ich zainteresowania - kontakt z producentem/dystrybutorem/sprzedawcą komputera/laptopa/notebooka.
Na Twoją prośbę to mozna najwyżej odpisać "mam, ale nie dam, bo nie iwem czy będzie pasować.
Bez marki/modelu cięzko dojść czy potrzebna jest dedykowana czy "zwykła" instalka.
Próbowałem to zrobić na VirtualPC i niestety nie przyjmuje klucza. I tutaj pada drugie pytanie, skąd można wziąć płytę, ewentualnie obraz płyty. Jeżeli ktoś byłby w posiadaniu płyty to prosiłbym o wiadomość.
Napisze od razu że to nie jest piractwo bo klucz posiadam oryginalny, tylko płyty brak. Według zasad licencjonowania M$ płyta nie jest istotnym elementem licencji.
Czy będzie trudno wyczuć - najwyżej odpowiedziećm ożna, że "nie powinien". Inna rzecz, że ina płytach OEM-owych też wcale nie musi jeżlei notebook jakiś "bardziej" firmowy, a płyta ogólnowojskowa.
Strona 1 / 1