Windows XP Home i Hyper-Threading

Mam płytę Asus P4P800 i Pentium 4 HT 2.4 GHz. W biosie płyty HT jest włączony. Na tym chodzi Windows XP Home SP2 PL. Problem jest taki, że nie wiem czy HT działa u mnie czy nie. Objawy są takie:

- w oknie Menedżer zadań/wydajność jest tylko jedno okno historii CPU
- w oknie programu ProcessExplorer View/System information podobnie - jedno okno historii CPU
- program Everest pokazuje w punkcie Płyta/CPUID info, że HTT jest wyłączone

Jedocześnie :

- Menedżer urządzeń/procesory pokazuje dwa procesory
- punkt Komputer : wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
                   właściwości/szczegóły : ROOT\ACPI_HAL\0000

W rezultacie nie wiem, czy działa u mnie HTT czy nie, ale wygląda na to, że raczej nie. Proszę o radę lub pomoc jak uruchomić tę funkcję. Z góry dzięki za podpowiedzi.

PS.Do niedawna miałem Win98 SE i HT było w Biosie wyłączone. Instalkę XP zrobiłem od zera tzn. na świeżo sformatowanej partycji systemowej, ale HT w biosie było wyłączone. Uruchomiłem to dopiero po instalce XP, po kilku pierwszych restartach. Czy to może być powodem, że HT teraz nie chodzi?

Odpowiedzi: 1

Przypuszczam, że wersja HOME nie poradzi sobie z HyperThreadingiem. Ale tak jak mówię - nie jestem pewien.

BTW,
To Win98 widział Ci dwa procesory??
damiancore
Dodano
02.06.2006 20:20:06
  • i386 02.06.2006 20:58:22

<P>"""To Win98 widział Ci dwa procesory??"""</P> <P>Mnie też to dziwi bo wydawało mi sie że tylko XP Pro ma taką funkcje c co do problemu to nie mam pojęcia :(<BR></P>

• Rebe 02.06.2006 21:11:13

<DIV>Mnie za to dziwi zupełnie co innego - dlaczego umiejętność czytania ze zrozumieniem sprawia niektórym taką trudność ? - "<EM>Do niedawna miałem Win98 SE i HT było w Biosie <STRONG>w<FONT color=#ff0000>y</FONT>łączone</STRONG></EM>"</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>PS.</DIV> <DIV>Autor dostał informacje w intersujacej Go sprawie na forum xp.net.</DIV>

• i386 03.06.2006 15:33:26

Racja Rebe troche głupio wyszło :P

flubert
Dodano:
02.06.2006 15:25:02
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1