Windows XP + GeForce FX 5500 Duży Problem

Witam, postanowiłem wymienić grafikę w komputerze i padło na Galaxy GF FX5500 256Mb 128bit. Gdy ją zamontowałem zamiast starego GF MX 440 po załadowaniu windowsa pojawiły się dziwne "efekty wizualne" w postaci rozmazanego obrazu, kolorowych kwadratów itp. przez które ciężko cokolwiek zobaczyć na ekranie. To samo w trybie awaryjnym. Po formacie i reinstalacji systemu Windows już się nie chciał uruchomić, jedynie tryb awaryjny zadziałał ale efekty pozostały te same. Próbowałem wgrywać sterowniki do płyty głównej, grafiki(najnowsze, najstarsze w róznych konfiguracjach). Nie jest to chyba wina niekompatybilnej karty z płytą główną, bo ciekawe tego typu efektów nie ma na Windowsie 2000 i Ubuntu, sa natomiast na Viście i Win 7. Po updacie z 2000 na Xp też się sypie. Na Viście i 7 te efekty pojawiają się już przy instalacji, na XP instalacja odbywa się prawidłowo. Przed załadowaniem systemu okna dosowe i bios są ok. Poza tym karta była sprawdzana na innym zabytkowym komputerze z płytą gł. z 2000 roku :D i o dziwo działała na Win Xp SP2. Wyeliminowałem inne możliwości hardware'owe (sprawdzony zasilacz, pamięci, slot agp, dyski). Nawet sflashowałem bios do płyty głównej. Myślałem, że może to wina zbyt słabego zasilacza ale na tym starszym kompie był 235W więc raczej odpada. Może coś w biosie ale nie mam pojęcia co. Już nie mam więcej pomysów. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi. Konfiguracja: P4 2,66 Northwood FSB 533MHz Płyta główna ECS P4IBAD2 PCB v. 1.1 Grafika: GF4 MX 440 64 MB AGP 8x (stara) GF FX5500 256 MB 128 bit AGP 8x (nowa) Pamięć 2x256MB DDR 400 Dysk Samsung 250 GB Zasilacz IBOX 350W Próbowałem na systemach Win2000 (działa) Ubuntu Live CD(nie pamiętam która wersja ale dość nowa, też działa), Win XP Pro Sp2 i Sp3 i wszystko w górę(nie działa).

Odpowiedzi: 2

Niezależnie od zasilacza CZYTAĆ INSTRUKCJE. [quote]The 4x AGP slot only supports 1.5V 4x AGP card. [b]Warning: Please be sure DO NOT install 3.3V AGP 4X VGA card on the mainboard, because it may cause the malfunction.[/b][/quote]
Veers
Dodano
22.09.2009 15:17:32
[quote=brudzio](...)Wyeliminowałem inne możliwości hardware'owe (sprawdzony zasilacz(...) Konfiguracja:(...) Zasilacz [b]IBOX[/b] 350W Próbowałem na systemach Win2000 (działa) Ubuntu Live CD(nie pamiętam która wersja ale dość nowa, też działa), Win XP Pro Sp2 i Sp3 i wszystko w górę(nie działa).[/quote] Niezależnie od tego czy w podanym przypadku winą jest zasilacz czy nie - radziłbym go zmienić bo to bomba zegarowa z opóźnionym zapłonem.
lukasz_z
Dodano
22.09.2009 14:26:00
brudzio
Dodano:
22.09.2009 02:45:50
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1