Windows XP – czy opłaca mi się instalować??
Cze mam pytanie czy opłaca mi się instalować Windows XP Pro na ten komputer:
Celeron 433 Mhz
192 MB RAM
8 GB(dysk)
Jesli nie to jaki systemik najbardziej polecacie
Celeron 433 Mhz
192 MB RAM
8 GB(dysk)
Jesli nie to jaki systemik najbardziej polecacie
Odpowiedzi: 20
Moźe ja powiem tak źeby było jasno i zwięźle.
Jak sie ma min Pentium II/Celeron i min 128MB RAM a komputer ma słuźyć miedzy innymi w biurze, do korzystania z internetu, muzyka, filmy.
To poleca sie Windows oparty na technologii "NT" czyli dobrym wyborem jest Windows 2000.
Czemu ?
Bo jest stabilniejszy od Win9x/Me i ma mniejsze wymagania do WinXP
Jak sie ma min Pentium II/Celeron i min 128MB RAM a komputer ma słuźyć miedzy innymi w biurze, do korzystania z internetu, muzyka, filmy.
To poleca sie Windows oparty na technologii "NT" czyli dobrym wyborem jest Windows 2000.
Czemu ?
Bo jest stabilniejszy od Win9x/Me i ma mniejsze wymagania do WinXP
Moim zdaniem Win98 byłby najlepszy.
BTW czy na takim oto komputerze:
Pentium III 450,
128 MB Ram,
dysk 6,4 GB,
opłaca się instalować Win Xp?
BTW czy na takim oto komputerze:
Pentium III 450,
128 MB Ram,
dysk 6,4 GB,
opłaca się instalować Win Xp?
win 98SE ze servis packiem (istnieje taki ok.80 mb stworzony przez POLAKOW!!) bylby chyba najlepszym wyjsciem
EL NINO:
Oczywiscie wiesz ze glupoty gadasz ?MexoDio:
Jeśli chcesz uźywać kompa do neta – Linux lub Win2000.
Koniec kropka.
Jeszcze jednej propozycji nie powiedzialem – Win98SE. Zadowolony?
Oczywiscie wiesz ze glupoty gadasz ?MexoDio:
Koniec kropka.
Koniec kropka.
Koniec kropka.
Jak koniecznie chcesz to czemu nie.Nie będzie to F1 ale pójdzie.Przy necie i tak większe znaczenie ma łącze a nie RAM i procesor . Odczułem to na sobie .
Mozna zainstalować, pod warunkiem źe bedziesz miał więcej pamięci RAM. Ja mam PIII 500 i 256MB – odchudziłem Windowsa XP jak tylko moźna i da się na tym systemie pracować. Jednak jak idę do dziewczyny źeby popracować na Sempronie 2200+ z 512MB to naprawdę odczuwam róźnicę.
Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawiam.
Paweł
Teź bym stawiał na Win98 :wink:
Tylko nie wiem jak Wam wchodzą te gry, bo u mnie przy co 2 grze niebieski ekran :(
Tylko nie wiem jak Wam wchodzą te gry, bo u mnie przy co 2 grze niebieski ekran :(
ja przez dłurzszy czas uźywałem 98se jeśli chodzi o neta to bardzo dobry.
Peter_l:
Win Me bylby wg. mnie najlepszy.
Miałem przez duszy okres ten system i uwaźam ze trudno sprawa jest utrzymać go w dobrej kondycji
Franki:
Nie mam zamiaru wykorzystywać systemu do gier poniewaź mam za słabe parametry i za mały dysk (wiem o tym) :D ale mam zamiar wykorzystywać ten komputer tylko i wyłącznie do neta
To moźe jakiegoś Linuxa spróbuj?
Instalacaj XP na takim sprzęcie to by była makabra :D
Win Me bylby wg. mnie najlepszy. Albo 98 SE.
Chyba źe koniecznie chcesz system podobny do xp to w2k
Chyba źe koniecznie chcesz system podobny do xp to w2k
ja bym postawił system 2000
Nie mam zamiaru wykorzystywać systemu do gier poniewaź mam za słabe parametry i za mały dysk (wiem o tym) :D ale mam zamiar wykorzystywać ten komputer tylko i wyłącznie do neta
Szczerze mowiac nie wiem :D
Mamy obraz dysku dla tego PC.
Po drugie z tego co wiem to mamy wykupiona licencje na nie ograniczona ilosc Systemow 2000 i Office 2000. Co sie dotyczy modyfikacji, tego nie jestem w stanie potwierdzić. Mysle ze jest to albo legalne skoro glowni informatycy zezwalaja na takie modyfikacje albo nie legalne ale nie informuja o tym nikogo :D
Mamy obraz dysku dla tego PC.
Po drugie z tego co wiem to mamy wykupiona licencje na nie ograniczona ilosc Systemow 2000 i Office 2000. Co sie dotyczy modyfikacji, tego nie jestem w stanie potwierdzić. Mysle ze jest to albo legalne skoro glowni informatycy zezwalaja na takie modyfikacje albo nie legalne ale nie informuja o tym nikogo :D
inforobert – a jesteś pewnien, źe legalnie tego w2k uźywasz ?
To całkiem powazne pytanie, bowiem z tego co pamiętam minimalna ilość pamięci to 64MB i by go na 32 postawić trzeba "pogrzebać" w plikach, a to narusza warunki licencji.
To całkiem powazne pytanie, bowiem z tego co pamiętam minimalna ilość pamięci to 64MB i by go na 32 postawić trzeba "pogrzebać" w plikach, a to narusza warunki licencji.
XP odpada zwłaszcza PRO.
98SE bylby opowiednim sytemem pod ten sprzet jesli mowa o graniu.
Jesli zalezy tobie na stabilności i niezawodności to alternatywą jest Win 2000 PRO
Dopisze jeszcze taki przykład ze mamy postawiony Win 2000 PRO SP2 na Cel 300MHz + 32MB RAM + 6GB (IBM 300PL) i system działa ma nawet drukarke HP 5150 na USB. Działa ale cierpliwosc trzeba mieć stalową :D
98SE bylby opowiednim sytemem pod ten sprzet jesli mowa o graniu.
Jesli zalezy tobie na stabilności i niezawodności to alternatywą jest Win 2000 PRO
Dopisze jeszcze taki przykład ze mamy postawiony Win 2000 PRO SP2 na Cel 300MHz + 32MB RAM + 6GB (IBM 300PL) i system działa ma nawet drukarke HP 5150 na USB. Działa ale cierpliwosc trzeba mieć stalową :D
a to jest Twoj komp do uzytkowania czy masz jeszcze inny (z lepszymi walorami :mrgreen:)?
bo jesli to Twoj komp ktorym glownie bedziesz sie zajmowal (grał itp.) to lepiej chyba 98.
bo jesli to Twoj komp ktorym glownie bedziesz sie zajmowal (grał itp.) to lepiej chyba 98.
zawsze mozna sprubowac, jeden komp w domu kiedys mialem z xpkiem na celeronie 500 ale ze zapytam jaka grafika? bo naprzyklad ja mialem wielkie problemy z voodoo 3