windows xp chodzi dopiero po trzech restartach prosze !!!!!
Witam na wstępie proszę o duzo cierpliwości:roll: ,poniewaź jestem zupełnie nowy .Do rzeczy mam komputer :
procesor – intel celeron 2233 MHz
płyta –jetway p4xfb{u} {5pci,1agp,3dimm,audio}
mikroukład płyty głównej– via vt8753e apollo p4x266e
grafika –nvidia geoforce fx 5200
muza–creative emu10k1
ram – 512
cd–dvd
cd–rw
karta telewizyjna
karta sieciowa
dysk 40 gb
dysk 80 gb
A teraz mój problem ,od tygodnia jest tak samo mianowicie po długiej przerwie komputer się wiesza pierwszy raz przy pierwszym ładowaniu [czarna plansza windows] pokazuje sie pasek pod nazwą windowsa ale bez przesuwu,z tym źe obraz jest wyblakły,po restarcie druga ''zawiecha'' przy tablicy niebieskiej zapraszamy ,trzecia zawiecha do 5 minut po zalogowaniu wszystko stoi ''nie blaknie'' tylko słychać np muzyke która była włączona przed zawiechem. i w zasadzie ponowny restart jest ostatnim do ponownej dłuzej przerwy. zasilacz wymieniłem z 300 na 400 to samo ram sprawdziłem programami [speedfan,ram tester]źadnych błędów :twisted: format teź nie pomógł ?
bardzo proszeo odpowiedz na ewentualne zapytania szybko odpowiem i bardzooo prosze o odpowiedzi dla ''laika'' dzięki i pozdrawiam
procesor – intel celeron 2233 MHz
płyta –jetway p4xfb{u} {5pci,1agp,3dimm,audio}
mikroukład płyty głównej– via vt8753e apollo p4x266e
grafika –nvidia geoforce fx 5200
muza–creative emu10k1
ram – 512
cd–dvd
cd–rw
karta telewizyjna
karta sieciowa
dysk 40 gb
dysk 80 gb
A teraz mój problem ,od tygodnia jest tak samo mianowicie po długiej przerwie komputer się wiesza pierwszy raz przy pierwszym ładowaniu [czarna plansza windows] pokazuje sie pasek pod nazwą windowsa ale bez przesuwu,z tym źe obraz jest wyblakły,po restarcie druga ''zawiecha'' przy tablicy niebieskiej zapraszamy ,trzecia zawiecha do 5 minut po zalogowaniu wszystko stoi ''nie blaknie'' tylko słychać np muzyke która była włączona przed zawiechem. i w zasadzie ponowny restart jest ostatnim do ponownej dłuzej przerwy. zasilacz wymieniłem z 300 na 400 to samo ram sprawdziłem programami [speedfan,ram tester]źadnych błędów :twisted: format teź nie pomógł ?
bardzo proszeo odpowiedz na ewentualne zapytania szybko odpowiem i bardzooo prosze o odpowiedzi dla ''laika'' dzięki i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Jak na wstępie juź wiem co było powodem tego nie działania problem stał się juź bardzo denerwujący,poniewaź system windows xp działał po 5 ,6 restartach a zawieszał się w momentach nie uźywania.no więc powodem były kondensatory w okolicy procesora odpowiedzialne za napięcie ,jest to dość prosta sprawa do sprawdzenia poprostu gdy góra kondensatora jest wypukła to wiadomo źe jest to powodem i naleźy wymienic ,w moim przypadku to 9 kondensatorów 1500 [mikro] 6,3 v ,a pomyśleć źe nastawiałem się juź na zakup nowego klocka ,lub ramu. mam nadzieje źe nikomu nie będzie potrzebna ta wiedza ,ale jak juź będzie awaria to przynajmniej dobra wiedza
************pozdrawiam*****************
************pozdrawiam*****************
Strona 1 / 1