Windows XP a RAM > 1 GB
mam problem z uruchomieniem Windows XP HE po zainstalowaniu kości 1GB.
Podczas startu komputera pamiec jest poprawnie rozpoznawana 1310720 KB czyli 1 kość 1 GB + 256 MB.
W momęcie jednak gdy powinien pojawić się ekran powitalny WINDOWS XP (początek wczytywania systemu) jest tylko czarne tło dysk się zatrzymuje i tyle.
Gdy wyciągnę kość 1 GB ( pozostaje 256 RAM) wszystko jest wporządku komputer staruje bez rzadnych problemów
Proszę o pomoc (podkreśkam źe sprzętowo pamięć jest wykrywana, to jest jakiś problem z WIndowsem)
Podczas startu komputera pamiec jest poprawnie rozpoznawana 1310720 KB czyli 1 kość 1 GB + 256 MB.
W momęcie jednak gdy powinien pojawić się ekran powitalny WINDOWS XP (początek wczytywania systemu) jest tylko czarne tło dysk się zatrzymuje i tyle.
Gdy wyciągnę kość 1 GB ( pozostaje 256 RAM) wszystko jest wporządku komputer staruje bez rzadnych problemów
Proszę o pomoc (podkreśkam źe sprzętowo pamięć jest wykrywana, to jest jakiś problem z WIndowsem)
Odpowiedzi: 10
Ja tam nie wiem czy tak kość jest uwalona. zaraz się okaźe, źe płyta nie obsługuje korekcji, a pamieć z nią jest np. i stąd przekłamania.
Tak czy inaczej wymania będzie konieczna.
PS.
W wypadku "duźych" kości właśnie kwestie ECC i jej obsługi w grę wchodzić mogą. dlatego zawsze warto doczytać w manualu lub specyfikacji chipsetu czy takie pamięci mogą być obsadzane.
Tak czy inaczej wymania będzie konieczna.
PS.
W wypadku "duźych" kości właśnie kwestie ECC i jej obsługi w grę wchodzić mogą. dlatego zawsze warto doczytać w manualu lub specyfikacji chipsetu czy takie pamięci mogą być obsadzane.
Dzięki za pomoc wszystkim , Narazie
Zorba30:
Co do próby Memtest–em to nie jest to moźliwe, poniewaź po włoźeniu tej kości Windows w ogóle nie startuje.
Jest mozliwe, memtest dziala tak samo jak GoldMemory, czyli albo z dyskietki albo z bootowalnej plyty.
Jesli kosc sypie bledami to tak jak piszesz,tylko reklamowac
sh@dow:
Więc jednak nowy nie znaczy sprawny :wink:
Widze ze sie ze mna zgadzasz :wink:
Zorba30:
....podkreśkam źe sprzętowo pamięć jest wykrywana, to jest jakiś problem z WIndowsem
Więc jednak nowy nie znaczy sprawny :wink:
Płyta napewno obsługuje kości 1 GB sprawdzałem w salonie i w internecie Płytę mam opartą na SIS 661FX.
Co do próby Memtest–em to nie jest to moźliwe, poniewaź po włoźeniu tej kości Windows w ogóle nie startuje.
Sprawdzałem moje stare kości Memtest–em i nie wykrył błędów.
Z innego źródla dostałem propozycję aby sprawdzić te kości programem GoldMem. I niestety kość ta 1GB wykazuje ogromną ilość błędów test musiałem przerwać po bym się chyba nie doczekał końca.
Poniewaź test robiłem przy zainstaowanej takźe kości mojej 256 MB to dla sprawdzenia wykonałem test samych 256 MB ––> bez błędów.
Czas uruchomić plan B (REKLAMACJA)
Sprawdzałem moje stare kości Memtest–em i nie wykrył błędów.
Z innego źródla dostałem propozycję aby sprawdzić te kości programem GoldMem. I niestety kość ta 1GB wykazuje ogromną ilość błędów test musiałem przerwać po bym się chyba nie doczekał końca.
Poniewaź test robiłem przy zainstaowanej takźe kości mojej 256 MB to dla sprawdzenia wykonałem test samych 256 MB ––> bez błędów.
Czas uruchomić plan B (REKLAMACJA)
Miałem podobny problem z 512MB KingMax 400MHz, nie była kompatybilna z pamięcią 128MB 266MHz i płyta główna :D
Tez działała w jednej konfiguracji od najstarszej technologicznie do najmłodszej :D
Tez działała w jednej konfiguracji od najstarszej technologicznie do najmłodszej :D
Sprawdz na wlozonej tylko tej 1GB kosci pamieci. Jaka plyta glowna ? Sprawdzales w instrukcji czy plyta obsluguje 1GB w jednej kosci ? Moze tez tak byc ze nowa kosc jest po prostu uszkodzona, w mysl zasady "Nowe nie znaczy sprawne"
A jak jest ustawiona w BIOSie?
Robiłeś reset BIOSu?
Sprawdzałeś tym memtestem?
Robiłeś reset BIOSu?
Sprawdzałeś tym memtestem?
Jest tylko jedna konfiguracja na której jest rozpoznawana
Slot1 = 256MB
Slot2 = 1 GB
Odwrotnie wsadzone komputer zachowuje się jakby w ogóle nie było pamięci, sama kość 1 GB teź tak jakby w ogóle nie było pamięci (komputer poprostu nie staruje w ogóle)
Slot1 = 256MB
Slot2 = 1 GB
Odwrotnie wsadzone komputer zachowuje się jakby w ogóle nie było pamięci, sama kość 1 GB teź tak jakby w ogóle nie było pamięci (komputer poprostu nie staruje w ogóle)
To, źe pamięć jest dobrze rozpoznawalna nie świadczy o tym źe jest ona dobra. Czy tak samo dzieje sie jak jest włoźona tylko ta 1 GB? Sprawdzałeś na róźnych slotach? Próbowałeś ustawiać w BIOSie szybkość ramówki?
Spróbój ją przetestować jakimś programem np. metest.
Spróbój ją przetestować jakimś programem np. metest.
Strona 1 / 1