Windows vs. Linux
Zastanawiam się na czym wg was polega wyźszość systemu Windows nad Linuxem? Ja jestem zwolennikiem tego drugiego i myślę tak:
Zalety Windowsa:
– bardzo prosty w obsłusze
– intuicyjny
– komputer szybko się włącza i wyłącza
– pod niego pisze się najwięcej oprogramowania, a w szczególności gier, co nie jest z resztą zaletą jego, tylko jego posiadania
Zalety Linuxa:
– stabilny
– bezpieczny nawet bez antywirusa
– niekomercyjny (licencja GNU)
– jawny kod źródłowy = zero tajemnic na jego temat
– elastyczny
– stwarza ogromne moźliwości do rozwijania siebie
– stwarza ogromne moźliwości do rozwijania róźnych technologii
– tworzony przez fachowców współpracujących z ogromną społecznością światową (Microsoft tego nie robi)
– w postaci dystrybucji zawiera duźą liczbę przydatnych programów kaźdej kategorii
– wymienne i bardziej elastyczme środowiska graficzne
– spełnia więcej funkcji uźytkowych bez dodatkowego oprogramowania
– wszystkie ewentualne błędy moźna samemu przeanalizować i naprawić lub zgłosić producentowi
Jeśli chodzi o ideologię:
– Windows stworzony dla pieniędzy, a Linux dla rozwoju technologii
– Microsoft zamiast tworzyć nowe standardy, lub tworzyć swoje programy w oparciu o obowiązujące standardy, tworzy swoje produkty niezgodne z niczym i utajnia ich budowę, aby utrudnić innym tworzenie oprogramowania zgodnego z ich. Wykorzystuje do tego beszczelnie swoją pozycję na rynku.
Chciałbym znać wasze opinie na ten temat :wink:
Zalety Windowsa:
– bardzo prosty w obsłusze
– intuicyjny
– komputer szybko się włącza i wyłącza
– pod niego pisze się najwięcej oprogramowania, a w szczególności gier, co nie jest z resztą zaletą jego, tylko jego posiadania
Zalety Linuxa:
– stabilny
– elastyczny
– tworzony przez fachowców współpracujących z ogromną społecznością światową (Microsoft tego nie robi)
– w postaci dystrybucji zawiera duźą liczbę przydatnych programów kaźdej kategorii
– wszystkie ewentualne błędy moźna samemu przeanalizować i naprawić lub zgłosić producentowi
Jeśli chodzi o ideologię:
– Microsoft zamiast tworzyć nowe standardy, lub tworzyć swoje programy w oparciu o obowiązujące standardy, tworzy swoje produkty niezgodne z niczym i utajnia ich budowę, aby utrudnić innym tworzenie oprogramowania zgodnego z ich. Wykorzystuje do tego beszczelnie swoją pozycję na rynku.
Chciałbym znać wasze opinie na ten temat :wink:
Odpowiedzi: 10
gusioo:
i co z tego??? w okienkach jak ci sie zachce to tez mozesz sobie walnać pulpit ala MAC OS czy jakiś inny wywijas, wystarczy zainstalować łatwo dostępny programik
Super Karamba (to taki łatwo dostepny programik).
Tylko do tego sie odnisę bo reszta to bzdury totalne.
co bzdurą totalną nazywasz :? moźe nie potrafisz na nic innego odpowiedzieć i dlatego bronisz sie mówiąc izto bzdura totalna :?: :?:
i co z tego??? w okienkach jak ci sie zachce to tez mozesz sobie walnać pulpit ala MAC OS czy jakiś inny wywijas, wystarczy zainstalować łatwo dostępny programik
a ja powiem tyle ze gdyby to Linux był tak popularny jak Windows to napewno z czasem przestałby być bezpłatny a to z czystych zasad ekonomii, jesli na coś jest popyt to czemu nie podnieść ceny. Wtedy to mniejszość uźywająca Windows (z pewnoscią bezpłatnego bo M$ miałby na celu zwiekszenie jego popularnośći) wypowiadałaby sie dlaczego woli Windows a nie linux. A dlaczego M$ utajnia budowę okienek :?: :?: A to dlatego ze ktos mógłby orzemalpować wszystkie rozwiazanai dodac swoje logi i rozpowszechniac system za darmo na czym by M$ duzo straciło. Linux tego nie musi sie obawiac bo i tak jest za free. Pozatym bronicie sie argumentami ze linux jest duzo bezpieczniejszy od Windowsa... a wiecie dlaczego :?: A dlatego ze wiekszosć wirusów powstaje na system bardziej popularny tak aby zaszkodzic jak najwiekszej ilości uźytkowników komputera.
a Windows to stabilny nie jest :shock:
odpowiedź masz powyźej, ale i tak wkleje tutaj aby nie szukac za długo:
Ekonomia, najpierw za free potem kiedy wszyscy beda go chcieli to juz za $
odpowiedź taka jak powyzej i rozwinięta w tekście na początku (juz mi si enie chce wklejać)
:shock:
super argument, wymiękłem :?
no zeby zainstalowac głupią karte sieciową D–Linka DWL 520+ trzeba sie tyle natrudzić ze na 10 innych komputerach z windowsem bym zdązył wcześniej.
czyli ci z M$ to banda nierobów :?: :shock: :? a z społecznoscią współpracuje M$ bo jakos swoich beta testerów to on ma :!:
i dziwie sie dlaczego tak on ma?? jakoś Microsoftowi z Windowsa, Windows Media Player kazali wywalić... A programów pod Windows jest przeogromnie i tak wiecej niz pod Linux wiec osobiscie to co ma linux na starcie wymięka przy mnogości aplikacji pod okienka.
:shock: i co z tego??? w okienkach jak ci sie zachce to tez mozesz sobie walnać pulpit ala MAC OS czy jakiś inny wywijas, wystarczy zainstalować łatwo dostępny programik
no własnie nie wiem dlaczego Linux moze w sobie zawierac tyle progów na starcie, a Microsoftowi głupiego WMP kazali wywalić... a pozatym Windows na starcie tez oferuje duzo mozliwości, muzy posłuchać mozesz, tekst napisać mozesz, wypalić płytę mozesz itd. ale tak jak mówię głupiego WMP wywalić kazali a Linux moze mieć co sobie zachce, to jest nie fair moim zdaniem
a windowsie nie
:?: :!: :?: :!: :? :shock: jak ci sie cos zepsuje to odrazu musisz po serwis dzwonic bo ci sie imkonka mojego komputeraz zmieniła??? a raportowanie błedów teź istnieje, pomoc techniczna w polsce równieź...
jak juz pisałem czysta ekonomia (czytaj wczesniej)
równieź wyjasnione wcześniej
osobiście nic do Linuxa nie mam ale jak czytam te wypowiedzi oh ah jakie linux jest wspaniały a Windows to Winshit, guffno itd to mi sie niedobrze robi.
Pozdrawiam
Zalety Linuxa:
– stabilny
a Windows to stabilny nie jest :shock:
Zalety Linuxa:
odpowiedź masz powyźej, ale i tak wkleje tutaj aby nie szukac za długo:
Pozatym bronicie sie argumentami ze linux jest duzo bezpieczniejszy od Windowsa... a wiecie dlaczego :?: A dlatego ze wiekszosć wirusów powstaje na system bardziej popularny tak aby zaszkodzic jak najwiekszej ilości uźytkowników komputera.
Ekonomia, najpierw za free potem kiedy wszyscy beda go chcieli to juz za $
odpowiedź taka jak powyzej i rozwinięta w tekście na początku (juz mi si enie chce wklejać)
– elastyczny
:shock:
super argument, wymiękłem :?
no zeby zainstalowac głupią karte sieciową D–Linka DWL 520+ trzeba sie tyle natrudzić ze na 10 innych komputerach z windowsem bym zdązył wcześniej.
czyli ci z M$ to banda nierobów :?: :shock: :? a z społecznoscią współpracuje M$ bo jakos swoich beta testerów to on ma :!:
i dziwie sie dlaczego tak on ma?? jakoś Microsoftowi z Windowsa, Windows Media Player kazali wywalić... A programów pod Windows jest przeogromnie i tak wiecej niz pod Linux wiec osobiscie to co ma linux na starcie wymięka przy mnogości aplikacji pod okienka.
:shock: i co z tego??? w okienkach jak ci sie zachce to tez mozesz sobie walnać pulpit ala MAC OS czy jakiś inny wywijas, wystarczy zainstalować łatwo dostępny programik
no własnie nie wiem dlaczego Linux moze w sobie zawierac tyle progów na starcie, a Microsoftowi głupiego WMP kazali wywalić... a pozatym Windows na starcie tez oferuje duzo mozliwości, muzy posłuchać mozesz, tekst napisać mozesz, wypalić płytę mozesz itd. ale tak jak mówię głupiego WMP wywalić kazali a Linux moze mieć co sobie zachce, to jest nie fair moim zdaniem
a windowsie nie
:?: :!: :?: :!: :? :shock: jak ci sie cos zepsuje to odrazu musisz po serwis dzwonic bo ci sie imkonka mojego komputeraz zmieniła??? a raportowanie błedów teź istnieje, pomoc techniczna w polsce równieź...
jak juz pisałem czysta ekonomia (czytaj wczesniej)
Microsoft zamiast tworzyć nowe standardy, lub tworzyć swoje programy w oparciu o obowiązujące standardy, tworzy swoje produkty niezgodne z niczym i utajnia ich budowę, aby utrudnić innym tworzenie oprogramowania zgodnego z ich. Wykorzystuje do tego beszczelnie swoją pozycję na rynku.
równieź wyjasnione wcześniej
osobiście nic do Linuxa nie mam ale jak czytam te wypowiedzi oh ah jakie linux jest wspaniały a Windows to Winshit, guffno itd to mi sie niedobrze robi.
Pozdrawiam
Nie "zaś się zaczyna", tylko się kończy. Czytałem tamten temat i chciałem się dowiedzieć, dlaczego wolicie Win. dlaczego, a nie czy. Zwolennicy Linuxa wypowiedzieli się w tamtym temacie dość jasno, natomiast zwolennicy Windowsa powiedzieli tylko tyle, źe go wolą. Byłem ciekawy dlaczego.
Rebe:
gusioo:
@Rebe – Jedyny przytomny na hslab to syndrom_windziarza, ale nie ma co się dziwić ;)
Sugerujesz, źe to zasługa tego, iź ja go tam naslałem ? :lol:
Ja tam nie wiem kto i dlaczego, ale tylko On zachowuje rozsądek, gdy inni ekscytują sie tym jaki to Linux wspaniały i stabliny jest :P
gusioo:
@Rebe – Jedyny przytomny na hslab to syndrom_windziarza, ale nie ma co się dziwić ;)
Sugerujesz, źe to zasługa tego, iź ja go tam naslałem ? :lol:
Zaś sie zaczyna :x
"I Solaris kupa, gdy Admin ***"
P.S:
A co MS nie ma betatesterów ?
Jak widzisz kaźdy Twój argument idzie podwarzyć.
"I Solaris kupa, gdy Admin ***"
P.S:
tworzony przez fachowców współpracujących z ogromną społecznością światową (Microsoft tego nie robi)
A co MS nie ma betatesterów ?
Jak widzisz kaźdy Twój argument idzie podwarzyć.
http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=2035
Bez obrazy , ale jesteś "następnym nawiedzonym" w tej kwestii.
Prosiłeś o opinię to masz
Prosiłeś o opinię to masz