Windows Update – brak moźliwości ściagnięcia patchy
Witam
Mój problem pojawił się jakiś miesiąc temu. Dotychczas sądziłem, źe po prostu nie ma źadnego patcha, którego Automatyczna aktualizacja mogła ściągnąć, więc się nie przejmowałem. Ale ostatnio zauwaźyłem, źe aktualizacji jest całkiem sporo a mój WU wogóle nie działa. Próbowałem ściągnąć patche poprzez stronę WU ale teź nic. Zaraz po wyskoczeniu okienka, źe zaczyna ściągać wybrane poprawki, przy kaźdej z nich pojawia się komunikat o niepowodzeniu. Dokładnie tak jakbym wogóle netu nie miał. Pisałem do pomocy technicznej MS, i jakaś miła pani stwierdziła po przejrzeniu mojego WindowsUpdate.log, źe występuje u mnie błąd 80072efe i powinienem zastosować się do informacji z KB309272. Oj sporo czasu zajeło mi znalezienie tego. Ale nic nie pomogło. To co tam jest opisane jest zupełnie niezrozumiałe i nie wiem w jaki sposób wogóle odnosi się do mojego problemu. Pani z MS wspomniała równieź, źe problemem moźe być mój firewall a dokładniej Panda Titanium 2005. Ale program ten mam od przeszło 3 miesięcy i WU działało na początku. Wyłączenie programu teź nic nie daje. Czy ktoś spotkał się moźe z takimi problemami? Będę wdzięczyny za wszelką pomoc, bo pomoc techniczna nie była zbyt pomocna.
Pozdrawiam
Huma
Mój problem pojawił się jakiś miesiąc temu. Dotychczas sądziłem, źe po prostu nie ma źadnego patcha, którego Automatyczna aktualizacja mogła ściągnąć, więc się nie przejmowałem. Ale ostatnio zauwaźyłem, źe aktualizacji jest całkiem sporo a mój WU wogóle nie działa. Próbowałem ściągnąć patche poprzez stronę WU ale teź nic. Zaraz po wyskoczeniu okienka, źe zaczyna ściągać wybrane poprawki, przy kaźdej z nich pojawia się komunikat o niepowodzeniu. Dokładnie tak jakbym wogóle netu nie miał. Pisałem do pomocy technicznej MS, i jakaś miła pani stwierdziła po przejrzeniu mojego WindowsUpdate.log, źe występuje u mnie błąd 80072efe i powinienem zastosować się do informacji z KB309272. Oj sporo czasu zajeło mi znalezienie tego. Ale nic nie pomogło. To co tam jest opisane jest zupełnie niezrozumiałe i nie wiem w jaki sposób wogóle odnosi się do mojego problemu. Pani z MS wspomniała równieź, źe problemem moźe być mój firewall a dokładniej Panda Titanium 2005. Ale program ten mam od przeszło 3 miesięcy i WU działało na początku. Wyłączenie programu teź nic nie daje. Czy ktoś spotkał się moźe z takimi problemami? Będę wdzięczyny za wszelką pomoc, bo pomoc techniczna nie była zbyt pomocna.
Pozdrawiam
Huma
Odpowiedzi: 14
U mnie to rozwiazanie tez niczego nie rozwiazalo. Jak WU nie dzialal tak nie dziala. A M$ Support sie wypial stwierdzajac, ze to wina Pandy 2005. Zalamka po prostu.
Zwykle za tłumacza robic nie lubie ale opis jest na tyle prosty ze zrobie wyjątek.
1. Kasujesz wszystkie tempy, pliki offline, cookies, historie
Wszystko masz w opcjach internetowych na głownej karcie (ogólne)
2. a) Wyłaczasz usługe (services.msc) aktualizacje automatyczne
b) Zmieniasz nazwe katalogu c:\Windows\SoftwareDistribution na SoftwareDistribution.old
c) Startujesz spod services.msc aktualizacje automatyczne
3. Spod wiersza polecen (cmd) strzelasz polecenia, po kazdym wierszu zatwierdzasz
net stop wuauserv
cd /d C:\windows\SoftwareDistribution
rd /s DataStore
net start wuauserv
Czyli:
– wyłacza usługe
– przechodzi do danego kaatlogu
– "przeczyszcza" podkatalog
– odpala usługe
1. Kasujesz wszystkie tempy, pliki offline, cookies, historie
Wszystko masz w opcjach internetowych na głownej karcie (ogólne)
2. a) Wyłaczasz usługe (services.msc) aktualizacje automatyczne
b) Zmieniasz nazwe katalogu c:\Windows\SoftwareDistribution na SoftwareDistribution.old
c) Startujesz spod services.msc aktualizacje automatyczne
3. Spod wiersza polecen (cmd) strzelasz polecenia, po kazdym wierszu zatwierdzasz
net stop wuauserv
cd /d C:\windows\SoftwareDistribution
rd /s DataStore
net start wuauserv
Czyli:
– wyłacza usługe
– przechodzi do danego kaatlogu
– "przeczyszcza" podkatalog
– odpala usługe
Opis jest moźe niegłupi, ale po angielsku, a nie znam go na tyle, źeby czegoś nie spieprzyć. Czy moźna znaleźć coś po polsku? A moźe wielki Microsoft robi coś w tym kierunku i w maju będzie jakaś poprawka poprawki (ale jestem marzyciel :lol: ).
1ter:
Nie wiem, czy to nie jest róźnica, poniewaź w tym artykule chodzi o nr. błędu 0X80248011, a u mnie jest 80200010.
To IMO to samo w tym przypadku. Skorzystaj z tamtego opisu bo niegłupi jest.
Nie wiem, czy to nie jest róźnica, poniewaź w tym artykule chodzi o nr. błędu 0X80248011, a u mnie jest 80200010.
http://www.updatexp.com/0x80248011.html
teź nie chodził WU, moźe masz to samo, u mnie w/w link pomógł
teź nie chodził WU, moźe masz to samo, u mnie w/w link pomógł
Robię właśnie dokładnie to, co Piorun, z tym, źe aby wiedzieć, kiedy i które, mam ustawioną opcję informowania mnie o tym, źe są nowe poprawki.
Zdaje sie, ze rozwiazanie Pioruna jest najlepsze zwazywszy na chec pomocy jaka wykazuje M$ ze swojej strony. Choc przyznam, ze to metoda dosc okrezna. :)
Po prostu zrezygnuj z tej moźliwości.
Ja to robię tak. Wchodzę na stronę Microsoftu.
W pole Search –w prawym górnym rogu– wpisuję nazwę
poprawki, ściągam ją i instaluję.
W ten sposób mam je wszystkie.
Po reinstalce musiałbyś ponownie męczyć się
z Windows Update.
Ja to robię tak. Wchodzę na stronę Microsoftu.
W pole Search –w prawym górnym rogu– wpisuję nazwę
poprawki, ściągam ją i instaluję.
W ten sposób mam je wszystkie.
Po reinstalce musiałbyś ponownie męczyć się
z Windows Update.
Mam dokładnie to samo, po formacie ściągnęły mi się wszystkie poprawki z SP2 do marca, a od kwietnia juź mam same niepowodzenia (błąd 80200010). Problem ten, z tego, co czytam, mam duźo osób, a pomocne strony Microsoftu są g..... warte! Jak zwykle słynni "fachowcy" musieli coś sknocić i teraz zwalają na Pandę, którą przecieź polecają! Ja, dopóki błąd nie zostanie naprawiony, mam ustawione na powiadamianie mnie o aktualizacjach bez ściągania i po numerach szukam na ich stronie. I czekam, czekam........!
Podana stronka niewiele mi pomogla, bo nie korzystam z proxy.
EL NINO:
To nie plik hosts, bo laczy sie z WU :wink:
A cholera go wie...
Huma22 – tak sobie czytajac strone linkowaną przez ELa to do wniosku nie trudno dojsc ze zwalają na proxy a raczej złe jego ustawienie.
Uzywasz ??
To nie plik hosts, bo laczy sie z WU :wink: .
Huma, linkow do M$ jest kilka, ale mam nadzieje ze juz je widziales. Zobacz wiec to –> http://www.petersblog.org/node/724
Blad 80072efe to po prostu "ERROR_INTERNET_CONNECTION_ABORTED".
Huma, linkow do M$ jest kilka, ale mam nadzieje ze juz je widziales. Zobacz wiec to –> http://www.petersblog.org/node/724
Blad 80072efe to po prostu "ERROR_INTERNET_CONNECTION_ABORTED".
Nie wiem czy dokopaliśmy sie do tego samego KB ale TUTAJ mamy jak byk KB309272, do ktorego podobno zostales skierowany.
Po mojemu ten opis tyczy sie całkiem innej sprawy, albo rozwiazanie nie jest bezposrednio powiazane z błedem.
Teraz moze z innej beczki. Przejrzyj sobie plik hosts czy przypadkiem nie masz tam dopisanej linijki blokujacej strone Windows Update.
Przeloguj tez system do awaryjnego z obsługą sieci i sprobuj odpalić WU. Wtedy mozna bedzie w miare pewnie wykluczyć mieszanie w tym wszystkim firewalla Pandy.
Masz zainstalowany SP2 ??
Po mojemu ten opis tyczy sie całkiem innej sprawy, albo rozwiazanie nie jest bezposrednio powiazane z błedem.
Teraz moze z innej beczki. Przejrzyj sobie plik hosts czy przypadkiem nie masz tam dopisanej linijki blokujacej strone Windows Update.
Przeloguj tez system do awaryjnego z obsługą sieci i sprobuj odpalić WU. Wtedy mozna bedzie w miare pewnie wykluczyć mieszanie w tym wszystkim firewalla Pandy.
Masz zainstalowany SP2 ??
Strona 1 / 1