Windows odrzuca klucz.

Witam. Mój problem przedstawia się następująco: Zakupiłem używanego laptopa hp nc6000 z licencją na windows xp proffesional z preinstalowanym systemem. Jednak nie otrzymałem płyty recovery. Przy reinstalacji systemu posłużyłem się płytą kolegi z systemem xp sp2. Niestety mój klucz z nalepki z laptopa zostaje odrzucony. Czy może być to spowodowane tym że klucz jest dla systemu bez sp2 i czy mogę jakoś obejść się bez zamawiania płyty recovery od HP i instalacji systemu od nowa?

Odpowiedzi: 8

A ja o czym niby piszę? Skoro instalator odrzucił klucz - to znaczy się że system z płyty od kolegi nie jest zgodny z systemem dotyczącym klucza widniejącego na COD. Powstaje pytanie: jaki system będzie z nim zgodny ? Oczywistą odpowiedzią (której bynajmniej nie neguję) jest skontaktowanie się z supportem HP (co niestety często bywa nie tylko kosztowne ale i upierdliwe). Skoro jednak MS zostawia furtkę użytkownikowi - to należałoby się upewnić że może z niej skorzystać. Drążąc temat głębiej: nc6000 był na różnych rynkach sprzedawany w różnych wersjach. Na polskim rynku, w oficjalnych kanałach sprzedaży dostępne były dwie wersje z Win XP Pro. Wersja biznesowa - w której Windows był sprzedawany wraz z MUI, oraz wersja "zwykła" z preinstalowanym Windowsem XP w wersji polskiej. (celowo pomijam kwestie integracji ServicePacków). Poza oficjalnymi kanałami można było kupić Nc6000 z XP wraz z MUI - ale dostępnych na oddzielnych nośnikach - na których nie ma normalnej instalki - lecz obraz preinstalowanego systemu. Na rynku europejskim były też sprzedawane wersje ze zlokalizowanymi wersjami Windows. I teraz w olbrzymim skrócie: jeśli laptop Drimera był oryginalnie zakupiony w Polsce, ze zlokalizowanym Windowsem - to wystarczy znaleźć adekwatną do oryginalnej wersji instalkę XP i wpisać klucz z COD, nawet jeśli konieczna będzie aktywacja przez telefon - to instalację taką można wykonać. Jeśli jednak klucz dotyczy wersji z MUI, albo wersji z obrazem partycji / dysku - to klucz na naklejce ma wartość czysto licencyjną - ponieważ te wersje były preaktywowane i ich rzeczywisty klucz różni się od tego z naklejki, a na rynku nie ma dostępnych (legalnie) odpowiedników nośników tych wersji systemu i bez kontaktu z HP kombinowanie przypomni jedynie biciem głową w mur (no chyba, że ma się szczęście i okaże się że sąsiad ma dokładnie takiego samego laptopa, ale z zestawem recovery ...). I ostatnia opcja: naklejka COD dotyczy systemu zlokalizowanego na inny rynek (np. na Niemcy), co w myśl między innymi tego co napisałem wcześniej - wymagałoby instalacji ADEKWATNEJ (czyli niemiecko-języcznej) wersji Windowsa. Praktyka wskazuje, że właśnie na to ostatnie sprzedawcy nabierają klientów sprzedając np. poleasingowy sprzęt z niemiec, holandi czy zanzibaru, twierdząc że "jest naklejka - jest licencja", a nierzadko jeszcze instalują takiemu delikwentowi system w wersji PL (no bo kto przy zdrowych zmysłach chciałby pracować na duńskiej wersji Windows?).
Veers
Dodano
10.09.2009 00:47:23
Razorek - rozejrzyj się po forum - dowolnym (czyli inaczej mówiąc: po rzeczywistości), i odpowiedz sobie na pytanie, ile tematów można by uniknąć gdyby pomyśleć / poczytać ? Niestety nie zmusisz nikogo do myślenia, ani tym bardziej nie uda ci się myśleć za kogoś. Ponadto zawsze należy założyć - że osobnik po drugiej stronie nie jest ani geniuszem, ani informatykiem - tylko zwykłym użytkownikiem komputera, któremu powiedziano przy zakupie że "ma licencję na windowsa w komplecie" i pokazano naklejkę COD. Idąc dalej - a gdyby dysk nie został sformatowany - tylko po prostu padł ? To co wtedy ? Z mojego doświadczenia wynika, że większość tego typu użytkowników w końcu trafia do serwisu, gdzie dopiero potrafią się cuda zdarzać .... Co do posłużenia się płytą kolegi, to ja tu nie widzę nieczystego zagrania. W dzienniczku ostała mi się taka oto notatka ze szkolenia MS: "W przypadku zakupu komputera preinstalowanym systemem Windows, naklejonym Certyfikatem Autentyczności i dołączonymi (lub wykonanymi samodzielnie) nośnikami recovery, można wykonać instalację systemu Windows z innego nośnika [b]zgodnego z posiadaną wersją systemu[/b] i przy wykorzystaniu klucza produktu widniejącego na Certyfikacie Autentyczności. Jest to w pełni legalne i nie narusza licencji." I w tym miejscu kluczowe staje się pytanie które zadałem Drimerowi, jako że nie chodzi tu jedynie o wersję z czy bez SP .... A odpowiedź na to kluczowe (i precyzyjnie zadane pytanie), może się okazać niezwykle wpływową sprawą przy podjęciu decyzji o zakupie HP Recovery CD Set.
Veers
Dodano
09.09.2009 23:20:50
  • Razorek 09.09.2009 23:36:33

Wybacz koejną wzmiankę, ale: [quote=Veers]"W przypadku zakupu komputera preinstalowanym systemem Windows, naklejonym Certyfikatem Autentyczności i dołączonymi (lub wykonanymi samodzielnie) nośnikami recovery, można wykonać instalację systemu Windows z innego nośnika [b]zgodnego z posiadaną wersją systemu[/b] i przy wykorzystaniu [u]klucza produktu widniejącego na Certyfikacie Autentyczności[/u]. Jest to w pełni legalne i nie narusza licencji."[/quote] Cytując podkreśliłem pewną część w celu przybliżenia do czego się odwołuje. Warto wspomnieć iż zostało w temacie nadmienione że instalator odrzucił klucz z naklejki. Czyli w myśl tego co napisałeś moje gdybanie [quote]czy owe "posłużenie się płytą kolegi" było do końca czystą zagrywką[/quote] po raz kolejny nabiera w naszym konkretnym przypadku znaczenia. Jednakże trzeba przyznać że w tym momencie najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z HP.

Co do mojego poprzedniego postu, to rzeczywiście trochę przegiąłem.:redface: Prowadziłem dywagacje co da się zrobić żeby postawić tego Windowsa XP na tym kluczu na tym laptopie. I tu masz racje XanTyp - inna sprawa co da się zrobić - inna co można. W zasadzie to kolejna ważna rada na przyszłość - przy kupnie używanego laptopa zwracać uwagę na nośniki z systemem. Swoją drogą ciekawe ile kosztuje taka nowa płytka od HP, czy innego dostawcy sprzętu.
zeroekran
Dodano
08.09.2009 23:44:28
Drimer - na razie olej to co napisano powyżej, i zastosuj się jedynie do sygnaturki XanTyp'ea: podaj precyzyjnie nazwę tego laptopa. Znajdziesz go na spodzie, będzie to coś w stylu Cnc6000xxxxxxxxxxxx , tuż obok powinien się znajdować Product (albo Serial) Number Pxxxxxx#yyy.
Veers
Dodano
08.09.2009 21:59:35
Należało wcześniej zrobić płytki Recovery a nie bezmyślnie formatować dysk. Zamiast kombinować zamów sobie płytki Recovery u HP.
lukasz_z
Dodano
08.09.2009 20:36:41
Wg mnie problem polega na tym, że nie można dokończyć instalacji bo instalator nie "łyka" klucza. Podrzuciłbym mu ten klucz na którym u znajomego się bez problemu instaluje. Po zakończeniu instalacji jesteśmy na poziomie globalnym weryfikacji klucza i właśnie dlatego pod żadnym pozorem nie można aktywować tego Windowsa na kluczu użytym do instalacji. Zmieniamy klucz przed aktywacją. Powinien przejść - przecież to jest prawidłowy klucz przypisany do danego komputera. Jedyny warunek, że sprzedający tego laptopa nie użył klucza z naklejki do aktywacji innej maszyny. A powiedzcie jak wygląda kwestia pirackich Windowsów (mówię tu o systemach w których Windows XP ma czarną tapetę i wyświetla się komunikat: "Prawdopodobnie padłeś ofiarą piractwa komputerowego" - czy coś w ten deseń), przecież po podmianie klucza na oryginalny (akceptowalny przez weryfikację Microsoftu) system zaczyna działać prawidłowo. Jeżeli te metody zawiodą to pozostaje udać się po pomoć do HP, Microsoftu i generalnie wyjaśnić sprawę.
zeroekran
Dodano
08.09.2009 02:31:32
  • XanTyp 08.09.2009 11:36:16

[quote=zeroekran]Podrzuciłbym mu ten klucz na którym u znajomego się bez problemu instaluje.[/quote][color=darkred]Jedziesz po bandzie, przyjacielu. Zapoznaj się dokładnie z regulaminem oraz ze [b]wszystkimi znaczeniami i sensami[/b] płynącymi z punktu dotyczącego piractwa.[/color]

• Razorek 08.09.2009 22:26:16

[quote=zeroekran]Zmieniamy klucz przed aktywacją. Powinien przejść - przecież to jest prawidłowy klucz przypisany do danego komputera.[/quote] Zrozum że klucz jest przypisany do komputera a nie do konkretnej kopii systemu (płyty). Czyli ta konkretna wersja po zainstalowaniu na innym kluczu może wyrzucić błąd w stylu: "nieprawidłowy klucz" z sugestią że strzeliłeś literówkę... [quote=zeroekran]Jedyny warunek, że sprzedający tego laptopa nie użył klucza z naklejki do aktywacji innej maszyny.[/quote] Jeżeli tak się stało, a nie daj Boże klucz się dostał do google to już możesz sobie kupić nowy system. Microsoft stworzył bazę danych kluczy, dołączanych do pirackiej kopii albo wpuszczonych do sieci. Od razu jest wyrzucany błąd że klucz znalazł się na czarnej liście i został zablokowany. [quote=zeroekran]A powiedzcie jak wygląda kwestia pirackich Windowsów (mówię tu o systemach w których Windows XP ma czarną tapetę i wyświetla się komunikat: "Prawdopodobnie padłeś ofiarą piractwa komputerowego" - czy coś w ten deseń), przecież po podmianie klucza na oryginalny (akceptowalny przez weryfikację Microsoftu) system zaczyna działać prawidłowo.[/quote] Owszem zaczyna, tylko dlaczego użytkownik od razu nie wpisał prawidłowego klucza akceptowanego przez Microsoft? A co do wniosków i rady dla potomnych:[quote=lukasz_z]Należało wcześniej zrobić płytki Recovery a nie bezmyślnie formatować dysk.[/quote] Sam bym tego lepiej nie ujął. Ko tu powie że myślenie nie boli?

• Veers 08.09.2009 23:12:04

To skoro już tak sobie cytujecie to ja też dołączę: [quote=Razorek][quote=zeroekran]Zmieniamy klucz przed aktywacją. Powinien przejść - przecież to jest prawidłowy klucz przypisany do danego komputera.[/quote] Zrozum że klucz jest przypisany do komputera a nie do konkretnej kopii systemu (płyty). Czyli ta konkretna wersja po zainstalowaniu na innym kluczu może wyrzucić błąd w stylu: "nieprawidłowy klucz" z sugestią że strzeliłeś literówkę...[/quote] Klucz - to klucz - klucz przypisuje się do konkretnej konfiguracji sprzętowej, ale najpierw jest przypisany przy pomocy COD do płyty z instalatorem systemu. Przynajmniej w standardowych OEM'ach. [quote=Razorek][quote=zeroekran]Jedyny warunek, że sprzedający tego laptopa nie użył klucza z naklejki do aktywacji innej maszyny.[/quote] Jeżeli tak się stało, a nie daj Boże klucz się dostał do google to już możesz sobie kupić nowy system. Microsoft stworzył bazę danych kluczy, dołączanych do pirackiej kopii albo wpuszczonych do sieci. Od razu jest wyrzucany błąd że klucz znalazł się na czarnej liście i został zablokowany. [/quote] Nie użył (o sprzedającym mowa). Klucza HP OEM nie da się użyć na innym komputerze (przy czym cały czas zakładam że mówimy o Windows XP), z tej prostej przyczyny, że znakomita większość tych systemów była preaktywowana. Istnieje oczywiście możliwość że ten HP Pochodzi z jakiegoś egzotycznego rynku ... ale tu już wchodzimy w czyste spekulacje - więc patrz: pytanie które zadałem Drimerowi. [quote=Razorek][quote=zeroekran]A powiedzcie jak wygląda kwestia pirackich Windowsów (mówię tu o systemach w których Windows XP ma czarną tapetę i wyświetla się komunikat: "Prawdopodobnie padłeś ofiarą piractwa komputerowego" - czy coś w ten deseń), przecież po podmianie klucza na oryginalny (akceptowalny przez weryfikację Microsoftu) system zaczyna działać prawidłowo.[/quote] Owszem zaczyna, tylko dlaczego użytkownik od razu nie wpisał prawidłowego klucza akceptowanego przez Microsoft?[/quote] A - nie wpisał od razu - bo ktoś go zrobił w balona (w domyśle - sprzedający). Dlatego właśnie Windows wyświetla komunikat o "padnięciu ofiarą piractwa komputerowego", i z tego samego powodu umożliwia użytkownikowi zakup klucza jako zestawu legalizującego. [quote=Razorek]A co do wniosków i rady dla potomnych:[quote=lukasz_z]Należało wcześniej zrobić płytki Recovery a nie bezmyślnie formatować dysk.[/quote] Sam bym tego lepiej nie ujął. Ko tu powie że myślenie nie boli?[/quote] Czegoś byś lepiej nie ujął ?? "Bezmyślnego formatowania" czy wypalania płytek recovery ? A może zastanowiłbyś się chwilę, i najpierw doszedł prawdy czy takie wypalenie płytek w przypadku tego HP w ogóle było możliwe ? (bo mnie coś podpowiada, że nie). Teraz można oczywiście rozpętać burze w szklance wody na temat złamania zapisów licencji o przekazaniu nośników i takie tam. Oczywistym również staje się pomysł, by Drimer zamówił w HP Recovery CD Set, ALE to wcale nie musi okazać się KONIECZNE. Nośnik Recovery nie jest traktowany jako część legalizacyjna systemu operacyjnego OEM (i dzięki temu można się starać o jego dokupienie - czego w przypadku zwykłego OEM-a nie uświadczysz).

• Razorek 09.09.2009 22:23:56

[quote=Veers]Czegoś byś lepiej nie ujął ?? "Bezmyślnego formatowania" czy wypalania płytek recovery ?[/quote] Jeżeli za coś się zabierasz to myślisz co Ci jest do tego potrzebne(!?). Czyli zanim dysk został sformatowany należało się zastanowić czy ma się klucz licencji i płytę instalacją, nawet instalkę sterowników od internetu (karty sieciowej) itp. Ponadto można by polemizować czy owe "posłużenie się płytą kolegi" było do końca czystą zagrywką, nawet jeżeli jest się właścicielem licencji na jedną z kopii systemu...

A nie można by zrobić tak: - wpisujesz klucz pasujący do instalki - kończysz instalację Windowsa - nie aktywujesz go pod żadnym pozorem - na świeżo postawionym XP uruchamiasz Windows Product Key Update Tool i wpisujesz klucz z naklejki - w tym momencie go aktywujesz
zeroekran
Dodano
07.09.2009 02:14:29
  • XanTyp 07.09.2009 11:31:18

[quote=zeroekran]A nie można by zrobić tak: - wpisujesz klucz pasujący do instalki - kończysz instalację Windowsa - nie aktywujesz go pod żadnym pozorem - na świeżo postawionym XP uruchamiasz Windows Product Key Update Tool i wpisujesz klucz z naklejki - w tym momencie go aktywujesz[/quote]Innymi słowy: ma podmienić swój klucz... na swój klucz? Jak ma to mu pomóc?

• Razorek 08.09.2009 00:11:50

[quote=XanTyp]Innymi słowy: ma podmienić swój klucz... na swój klucz? Jak ma to mu pomóc?[/quote] Ja tak z "logicznego" punktu widzenia rozumiem że ten[quote]klucz pasujący do instalki[/quote] ma znaleźć za pomocą google (ewentualnie właściciel płyty mu jakiś podrzuci). Dopiero po zainstalowaniu systemu ma podrzucić klucz z naklejki... Moja sugestia: czy nawet po zainstalowaniu system nie odrzuci klucza z naklejki, bo wtedy też się odbywa pewna weryfikacja klucza... OEM ma to do siebie że jest z tym problem...a BOX nie zawsze akceptuje klucze z OEMa...nawet już nie chodzi o wersję systemu tylko o poszczególne jego kopie...

Musisz dysponować płytą z instalatorem dokładnie takim, jaki system miałeś zainstalowany oryginalnie. Albo zamawiasz Recovery od HP. Albo kupujesz nowy system.
XanTyp
Dodano
29.08.2009 02:00:09
Drimer
Dodano:
27.08.2009 14:04:23
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1