Windows nie zapamiętuje liter napędów optycznych
Witam,
Mam od jakiegoś czasu problem polegający na tym, że windows nie zapamiętuje ustawień napędów optycznych. Litery można zmieniać do woli, jak się przeloguję to jeszcze jest ok ale po restarcie ustawienia wracają do domyślnych. Mam dwa fizyczne napędy i jeden wirtualny. Mój system to XP Prof SP3, czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny?
pozdrawiam
Artur
Odpowiedzi: 7
Lekko offtopując, tak z ciekawości zapytam: czy zaoszczędzenie ok. 400 megabajtów na wyłączeniu przywracania - robi ci aż tak wielką różnicę? :-k
A co do czyścicieli... pomyśl, ile by ci zeszło czasu na zrobienie tego ręcznie?
Poza tym, przypadki, w których takie czyszczenie spowodowało jakiekolwiek problemy można już liczyć tylko na palcach - jest w co wątpić?
niestety jedne z pierwszych czynnosci jakie robie po postawieniu systemu to wylaczenie przywracania i instalacja daemona, tak wiec porwot ta droga do dzialajacej konfiguracji jest niemozliwy...
ok, sprobuje wyczyscic rejestr, choc jakos jestem sceptycznie nastawiony do skutecznosci rejestrowych czyscicieli
Nie musiałeś robić tego osobiście.
Wystarczyło, że zainstalowałeś sobie emulator napędów... Choć nie przekonuje mnie zbytnio. Miałem go u siebie i nie robiły mi się takie psikusy.
Jeśli pamiętasz moment, w którym do zainstalowałeś, możesz spróbować przywracania systemu do odpowiedniego punktu.
Jeśli nie, usuń Daemona i uruchom jakiś program do czyszczenia rejestru (RegCleaner, jv16 czy Odkurzacz).
I zmień emulator na coś bezpieczniejszego (PowerISO, UtraISO itp).
Skoro nie zadowala Cię poziom merytoryczny, to może zacznij od siebie i zastanów się, co przegrzebałeś w rejestrze, skoro system nie chce cię słuchać.
-
[quote=XanTyp]Skoro nie zadowala Cię poziom merytoryczny, to może zacznij od siebie i zastanów się, co przegrzebałeś w rejestrze, skoro system nie chce cię słuchać.[/quote] niestety zaczalem od poszukiwania rozwiazania samemu a prosba o pomoc na forum jest kolejnym krokiem sek w tym, ze w rejestrze nie grzebalem
[quote=Zhan]ale po restarcie ustawienia wracają do domyślnych.[/quote]Więc po co je zmieniasz?
-
[quote=XanTyp][quote=Zhan]ale po restarcie ustawienia wracają do domyślnych.[/quote]Więc po co je zmieniasz?[/quote] wow, poziom merytoryczny odpowiedzi powalajacy... zmieniam bo przyzwyczajony jestem do innych ustawien niz domyslne tylko nie wiem jakie znaczenie dla problemu maja moje motywy
Uzywam Daemon Tools ale to raczej nie wina emulatora bo wylaczenie wirtualnego napedu nic nie daje. Pozatym kiedys to dzialalo, od jakiegos czasu zauwazylem, ze literki sie poprzestawialy. Za pierwszym razem jak to zauwazylem ustawilem i przez kilka dni bylo ok. Nawet nie wiem kiedy znowu sie rozjechalo ale teraz restart systemu zmienia ustawienia za kazdym razem.
dla testu odinstalowalem Daemona i niestety literki napedow fizycznych rowniez nie sa zapamietywane
dodam jeszcze, ze zmiany liter dyskow przenosnych sa zapamietywane poprawnie
I ten wirtualny miesza ci w literach dysków optycznych.
Nie wiem, czego używasz do emulacji, ale przykładowo - w Fantomie - jest opcja, która wymusza, aby napędy fizyczne miały pierwszeństwo.
Strona 1 / 1