Windows nie widzi dysku
Witam.
Mam problem z dyskiem twardym, a mianowiecie win XP go nie widzi.Bios go wykrywa ,w menadźerze urządzeń tez widnieje ale nie widać go jako partycji.Jest to mój drugi osobny dysk podzielony na dwie partycje.A stało sie to po tym jak w particion magic zmieniane były wielkości partycji i w trakcie tej operacji wcisnąłem anuluj.I od tej pory nie widzi ich.Jak moge to naprawić?
Mam problem z dyskiem twardym, a mianowiecie win XP go nie widzi.Bios go wykrywa ,w menadźerze urządzeń tez widnieje ale nie widać go jako partycji.Jest to mój drugi osobny dysk podzielony na dwie partycje.A stało sie to po tym jak w particion magic zmieniane były wielkości partycji i w trakcie tej operacji wcisnąłem anuluj.I od tej pory nie widzi ich.Jak moge to naprawić?
Odpowiedzi: 8
No więc po wpisaniu FDISK wychodzi komunikat "Błąd odczytu dysku stałego" ,po wpisaniu FDISK/MBR wyskakuje "Nadrzędny kod uruchamiania nie został zaktualizowany" a po wpisaniu FDISK/STATUS widzi go jako jeden dysk 19540MB i pokazuje tyle samo wolnego miejsca na nim.Nie wiem czy mozna cos z tym zrobić.Proszę o pomoc.
Napisz co widzi FDISK ? Pokazuje jakies partycje ?
No niestety to tez nie pomogło.Dysk nadaje sie juz chyba na smietnik.A moze ktos zna jakies stronki o dyskach i rozwiazywaniu takich problemów ?
Probowales tym programem ktorym nabroiles ? Czyli PM ? Jesli tak i nie dales sobie rady, to wez po prostu dyskietke startowa w98 i usun FDISKiem wszystkie partycje jesli jakiekolwiek wykryje. Mozesz rowniez sprobowac fdiskiem naprawic mbr tego dysku – przelacznik /mbr. Domyslnie fdisk /mbr naprawia pierwszy dysk/partycje, wiec uzyj najpierw polecenia fdisk /? zeby zobaczyc co masz wpisac aby zrobil to na drugim dysku. Ja nie pamietam.
Probowales tym programem ktorym nabroiles ? Czyli PM ? Jesli tak i nie dales sobie rady, to wez po prostu dyskietke startowa w98 i usun FDISKiem wszystkie partycje jesli jakiekolwiek wykryje. Mozesz rowniez sprobowac fdiskiem naprawic mbr tego dysku – przelacznik /mbr. Domyslnie fdisk /mbr naprawia pierwszy dysk/partycje, wiec uzyj najpierw polecenia fdisk /? zeby zobaczyc co masz wpisac aby zrobil to na drugim dysku. Ja nie pamietam.
No niestety w zarządzaniu komputerem w zakładce zarządzanie dyskami tez go nie widzi.Moze są jakieś inne programy które by go znalazły i sformatowały.Pomóźcie.
W systemie jest narzedzie do zarzadzania dyskami – Panel sterowania – Narzedzia administracyjne – Zarzadzanie komputerem. Wiecej info w Pomocy – zarzadzanie dyskami, inicjowanie dyskow.
Sprawdź w Partition Magic, czy tam widać ten dysk nie podzielony na partycje. Wtedy ponownie utwórz na nim partycje.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
Strona 1 / 1