Windows host files – co to ????

Ludziska mam do Was takie pytanie.
Pobrałem z sieci program (Spy sweeper + malutki dodatek w postaci moźliwości uaktualniania :oops: ). W momencie pobierania i instalowania pojawiały mi się komunikaty wysyłane przez Microsoft Antyspyware , ale działo się to tak szybko źe nie wiem na co klikałem (tzn co było allowed a co denied).
W kaźdym razie do czego zmierzamam :
Po uruchomieniu Spy sweepera , gdy oglądam "windows hosts files" w Microsofcie antyspywerze lub "pliki hosta" w Spyboot S&D to mam od groma jakichs plików i wszystkie one pochodzą z hosta 127.0.0.1.
Ponadto w C:\windows\system32\drivers\etc\hosts tworzy mi się plik zawierający chyba jakieś strony lub adresy (gdy go usunę) to Microsoft antyspyware nie pokazuje mi juź "windows host files"
Mam do was prośbę – jak , w jakim programie , lub jakim narzędziem zablokować ten adres 127.0.0.1.
Próbowałem to robić w Microsoft antyspyware ale coś mi nie wychodzi.
Wiem źe to co zrobiłem nie było zbyt legalne – ale miałem nóź na gardle – patrz moja walka z zainstalowanym śmieciem na kompie.
Bardzo proszę pomóźcie.

Odpowiedzi: 12

El Nino szacunek.
Siedzisz po nocy i odpowiadasz na posty. Dbaj o siebie bo kto będzie udzielał rad forumowiczom :lol:
Fakt poszukałem w necie i juź wiem źe ten adres 127...........to faktycznie lokalhost kaźdego kompa.
A jeśli chodzi o wpisy w lokalhoście to faktycznie moźe i nieźle kombinujesz , chociaź ja obstawiałbym , źe to narzędzie które sobie pobrałem (oj na jakich stronkach ja nie bywałem w moich poszukiwaniach – same jakieś craki, warezy itp.) zawierało "wkładkę" szpiegowską która dałaby o sobie znać , ale na szczęście mam MS–AS i on go przyblokował.
tomery
Dodano
10.12.2005 14:25:33
tomery:
1.Jak sprawdzić źe ten adres 127.0.0.1 to rzeczywiście mój host
Po kiego sprawdzac ? Chocbys kombinowal jeszcze tydzien, nic nie zmieni faktu ze adres 127.0.0.1 to Twoj komputer. Wez sie moze za przeszukanie neta, przeczytanie paru, parunastu informacji o "localhoscie".
Zreszta jak chcesz sprawdzac, to sprawdzaj:
– wyjmij kabel z sieciowki, z Uruchom "cmd" i juz w Wierszu polecen "ping 127.0.0.1", lub "ping localhost".
tomery:
2. Powiedzcie mi dlaczego ta informacja o plikach hosta pojawiła mi się dopiero po zainstalowaniu tego niezbyt legalnego :oops: narzędzia do aktualizacji SpyySweepera
Poniewaz byc moze ktorys update zawieral aktualizacje dopisujaca niepozadane adresy do tego pliku.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 04:29:55
Dzięki Panowie za zainteresowanie moim tematem.
Mam pytania:
1.Jak sprawdzić źe ten adres 127.0.0.1 to rzeczywiście mój host (jakie narzędzie lub polecenie lub które narzędzie Windows ????)
2. Powiedzcie mi dlaczego ta informacja o plikach hosta pojawiła mi się dopiero po zainstalowaniu tego niezbyt legalnego :oops: narzędzia do aktualizacji SpyySweepera (pamiętam źe wcześniej i MS AS i SpyBOOT pokazywały mi czystą zawartość hosts files ?
PS
To "narzędzie" które pobrałem :oops: zawiera plik o nazwie ssupdate.bat (wiem źe bat to plik wsadowy, ale z czym to się je to nie wiem) i to chyba on w momencie uruchomienia Spy Sweepera "ściąga" mi te stronki.
tomery
Dodano
09.12.2005 14:14:29
EL NINO:

Plik z 2 tysiacami wpisow, jak wspomnial Rebe, jest malym plikiem. Mam plik HOSTS o "wadze" ponad 2MB, a jak na plik tekstowy, to sporo :wink: .

A czy ktoś pyta dlaczego na parę miliardow adresow sieciowych pozwalasz na komunikację tylko z tymi , ktore w nazwie mają co najmniej jeden "x" ? ;mrgreen:

PS.
Ryby, kurna, ryby.
Rebe
Dodano
09.12.2005 13:56:39
Rebe:
Musisz poczekać ,aź się "bezpieczniki" pojawią...
Ponoc sie wszystkie przepalily :P .

tomery, plik HOSTS jest waznym plikiem i jest chroniony przez system przed usunieciem. Tzn. jest przywracany przez odpowiednie narzedzie po jego usunieciu.
Adres 127.0.0.1 to adres Twojego komputera, tzw. localhost. Wpisujac w pliku adresy w ten wlasnie sposob jak to jest widoczne u Ciebie, blokujemy wyjscie z komputera, zabezpieczajac sie przed komunikacja z takimi adresami. Np. jeden z Twoich wpisow:
a.mktw.net 127.0.0.1
Komputer/system/przegladarka nie polaczy sie z adresem a.mktw.net – wywolanie nie opusci Twojego kompa, zostanie "przekierowane" powrotnie do Ciebie (127.0.0.1).
Zabezpieczenie takie (wpisy w HOSTS) dodawane jest przez wiele programow, ktore w swojej bazie maja liste zlosliwych stron. Wpisy dodawane sa rowniez na biezaco. Jedna uwaga – nie zabezpiecza to przed komunikacja z zewnatrz.
Zdarza sie jednak i tak, ze poprawki dokonywane sa przez wirusy lub trojany i np. maja za zadanie nie dopuscic do polaczenia ze stronami programow antywirusowych, lub przekierowac "niewinne" wywolania, na strony uznane za niebezpieczne.

Plik z 2 tysiacami wpisow, jak wspomnial Rebe, jest malym plikiem. Mam plik HOSTS o "wadze" ponad 2MB, a jak na plik tekstowy, to sporo :wink: .
EL NINO
Dodano
09.12.2005 13:50:52
Musisz poczekać ,aź się "bezpieczniki" pojawią, bo ja – jak pisąlem nie uzywam takich programów i nie znam ich opcji.
Przypuszczać tylko mogę, źe skoro jest baza do zablokowania to mozna ją i odblokować.
Rebe
Dodano
09.12.2005 13:26:31
Trochę mnie Rebe uspokoiłeś – jeśli są poblokowane to OK.
Co do usuwania – to robiąc to w MA AS mam wraźenie źe cały czas się odnawiają. Usuwam i wcale ich nie ubywa. Pomaga całościowe usunięcie pliku hosts z lokalizacji którą podałem. Co jednak nie zmienia postaci rzeczy , źe cały czas się te wpisy "odnawiają" (jak i sam plik hosts) po uruchomieniu kompa i/lub załączeniu Spy Sweepera.
A moźe dałoby się odszukać i usunąć tego "tajnego agenta" który jest za to odpowiedzialny ?????
Moźe jakiś program ? moźe jakiś wpis w rejestrze?
Jeśli masz jakiś pomysł i oczywiście ochotę to chętnie skorzystam z Twoich porad.
tomery
Dodano
09.12.2005 13:23:50
Trochę mnie Rebe uspokoiłeś – jeśli są poblokowane to OK.
Co do usuwania – to robiąc to w MA AS mam wraźenie źe cały czas się odnawiają. Usuwam i wcale ich nie ubywa. Pomaga całościowe usunięcie pliku hosts z lokalizacji którą podałem. Co jednak nie zmienia postaci rzeczy , źe cały czas się te wpisy "odnawiają" (jak i sam plik hosts) po uruchomieniu kompa i/lub załączeniu Spy Sweepera.
A moźe dałoby się odszukać i usunąć tego "tajnego agenta" który jest za to odpowiedzialny ?????
Moźe jakiś program ? moźe jakiś wpis w rejestrze?
Jeśli masz jakiś pomysł i oczywiście ochotę to chętnie skorzystam z Twoich porad.
tomery
Dodano
09.12.2005 13:23:50
Pewnie wystarczy tę liste czyścić co czas jakiś jeźeli jest odnawiana. Choć , z drugiej strony, moźe taka blokada isę przydać, bo to dodatkowe zabezpiecznienie przed nieproszonymi gośćmi.
Nazwy programu nie pomnę, ale ładował takich adresow coś koło 2 tysięcy i jakoś w niczym to nie przeszkadzało.

Co do zawartości w MS AS – to tylko informacja o tym, kore adresy są poblokowane i nic więcej.Spysweepera nie uźywam więc nie podam jak i czy mozna to odkręcić.
Spróbuj nie plik hosts usunąć, a jego zawratość – poza tymi przykładowymi wpisami i opisem. Czy zostanie ona odtworzona nie mam pojęcia.
Rebe
Dodano
09.12.2005 12:11:12
Tak wygląda moja lista plików hosta (cokolwiek to znaczy) – jest baaaardzo długa.
[img=http://img208.imageshack.us/img208/9550/beztytuu3ob.th.png]
Rozumiem Rebe , źe te adresy są na jakiejś liście zablokowanej przez mój komputer??? Czyli nie będę się z nimi łączył (ani one ze mną) nawet niechcący ??? Domyślam się teź źe są one szkodliwe i nieporządane ????
Jeśli tak jest to domyślam się źe ściągając ten dodatek do Spysweepera zainstalowałem sobie "gratisa" odpowiedzialnego za próby łącvzenia z wyszczególnionymi stronkami ???
Jeśli tak to moźe jest jakaś metoda , źeby wywalić z komputera jakiś niechciany "dodatek" który jest za to odpowiedezialny.
tomery
Dodano
09.12.2005 11:59:45
Programy zabezpieczające moga mieć w swej bazie lity witryn , do których dostęp uznają za niebezpieczny. niektóre z nich – programów, a nie witryn – korzystają z opcji dostepnej w systemie i w pliku hosts umieszcają takie adresy stron blokując dostep do nich poprzez przekierowanie do 127.0.0.1.
W tym samym liku hosts mozesz i sam umieścić adres jakiejś witryny, z którą po tej operacji nie będzie mozna uzsyskać dostepu – np. nie zyczysz sobie by uzytkownik oglądąl zawartość strony.
Jka to działa?
Wpisz jeden z tych przykładowych, w pliku hosts sie znajdujących adresow w przeglądarkę i zobacz.
Rebe
Dodano
09.12.2005 11:36:54
Witaj Rebe.
Niestety jestem komputerowym (a juź internetowym w szczególności) laikiem.
Niestety nie potrafię wyciągnąć źadnych wnioskówbo się kompletnie nie znam.
Pomóź mi jesli moźesz – w miarę łopatologicznie.
tomery
Dodano
09.12.2005 11:27:25
tomery
Dodano:
09.12.2005 11:02:36
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1