Windows czy dysk ?

Witam. Mam 2 systemy: 1. Windows XP Professional x86 PL 2. Windows Se7en Ultimate x86 DK/PL Wiekszosc czasu siedze na Windows XP, Windows 7 jest tylko do testow i pisania programow. Wczoraj korzystalem z XP kiedy moj komputer zwolnil, zaczal zamulac ale sie tez rozkrecal i bylo ok. Ale tylko przez chwile.., nagle zwolnil i BSOD (Niebieski ekran smierci) z wiadomoscia "KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR". Myslalem ze to przez to ze nie wylaczalem komputera od tygodnia, przechodzilem tylko w tryb Hibernacji. Wlaczylem PC ponownie kiedy widze informacje "A disk read error occurred press CTRL+ALT+DEL to Restart". Probowalem, restartowalem. Nic z tego. Szukalem na google, ale nic nie rozwiazalo mojego problemu. Podlaczylem inny dysk Seagate 160 GB na ktorym mialem juz zainstalowany system. I widze wszystko chodzi, wiec wylaczylem PC, podlaczylem ten "popsuty dysk" i probowalem uruchomic system jeszcze raz z tego Seagate.. juz sie nie uruchomil. Tak jak by byl dysk uszkodzony. Nie wiem co robic. Moja konfiguracja: Komputer: Lenovo ThinkCentre 9704-75G Procesor: Intel® Core 2 Duo Processor E8400, RAM: 512 MB, Dysk: WD 320GB 7200RPM S-ATA HDD, Dodatkowe: Brak stacji dyskietek, PCI/PCIe Small Form Factor (2x3), DVI-D connection adapter, DVD Recordable, Marvell Gigabit Ethernet, Na tym dysku mam bardzo wazne dane dla mnie, projekty z polowy mojego zycia, nie chcialbym ich stracic, dlatego prosze Was o pomoc. Wiem powinienem robic kopie, ale jak zawsze mi sie nie chce i teraz.. :( Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 20

HDD Regenerator-a kiedyś używałem, ale wybacz... nie pamiętam czy mi pomógł. Jednak gdyby było źle to to bym pamiętał, a nie było. Poproś kumpla o zrobienie płyty z programem WD, może na dobrym kompie będzie OK. Nie wiadomo co taki program naprawi, bo nie wiadomo co się stało.
Ucho
Dodano
11.11.2009 23:03:27
Przepraszam ponownie ze pisze niesesownie, chodzilo mi o to ze mam stara stacje dyskietek ze starego komputera, oczywiscie ona jest na tasme. Ale w tym komputerze co mam teraz w nowym to nie moge podpiac jej pod plyte glowna, poniewaz mam tylko 2 wejscia SATA (na dysk i cd-rom) i brak wejscia na tasme. Oryginalnie w tym komputerze nie ma stacji dyskietek, wiec nie moge tego podpiac. Mam pytanie. Co myslicie o HDD Regenerator ? Wypale na CD i wlacze z bootowania. Naprawi sektory, a pozniej jakims programem odzyskam zagubione pliki z partycji. [b]Poniewaz jedyny problem jaki teraz mam to wszystkie moje pliki ze wszystkich partycji zaginely. I gdy probuje przeskanowac ten dysk, lub sprawdzic za pomoca byle jakiego programu to komp strasznie zamula. [/b] Trzymajmy sie tego co pogrubione wyzej, to jest aktualny problem. Pliki sa tak wazne dla mnie, ze bez nich polowa mojego zycia poszla na marne :( Dzieki za cierpliwosc i pomoc. Pozdrawiam.
ViP Kolo
Dodano
11.11.2009 00:02:35
Nie rozumiem problemu. Jeżeli masz stację dyskietek to OK. Ta stacja nie jest podpinana pod SATA tylko ma swoją taśmę. Chyba, że u Ciebie jest podpięta inaczej. Sprawdź czy działa (wsadź dyskietkę i z okna Mój komputer kliknij na napęd A:\ 2x, a potem z PPM sformatuj ją jako dysk systemowy).
Ucho
Dodano
10.11.2009 19:50:17
No tak, mam jedna stacje dyskietek, ale problem w tym ze u mnie w kompie to mam tylko 2 wejscia na SATA, czyli jeden dysk i cd-rom, zadnych tasm ani nic.
ViP Kolo
Dodano
10.11.2009 19:09:37
No to dumam i dumam i dumam. Jedyne co mi do łba przychodzi to odpalenie kompa z dyskietki (!) systemowej z nagranym progsem od WD (jest tam i wersja dyskietkowa). Nie pamiętam, czy masz napęd dyskietek, ale najwyżej pożycz i ustaw botowanie na dyskietkę. Tak na razie u siebie bym zrobił bo w zasadzie innego wyjścia nie widzę. Wtedy skan dysku i będziesz wiedział, czy da się go ocalić (no i dane). Można też odpalić kompa z dyskietek startowych Partition Magica lub innego progsa tego typu. Nie pamiętam, czy Paragon ma wersję dyskietkową. PM ma opcje skanowania i naprawy. Zacznij jednak od WD.
Ucho
Dodano
10.11.2009 16:41:40
Ok napisze spokojnie co i jak, sorry ze namieszalem. Jak wiadomo dysk WD nie dziala, wiec go odlaczylem. Podlaczylem inny dysk Seagate 160 GB i zainstalowalem tam system. Wszystko pieknie i szybko chodzi. Po podlaczeniu dysku WD (popsutego), wraz z dyskiem Seagate (gdzie jest zainstalowany WinXP) system uruchamia sie bardzo wolno. Wchodze w moj komputer i widze 3 partycje z dysku WD (popsutego), wielkosc ta sama, czyli wszystko sie zgadza, ale partycje sa puste. Dlaczego? Gdzie moje dane? Nic nie formatowalem. Gdy przykladowo probuje wejsc we wlasciwosci byle jakiej partycji z dysku WD, system zwalnia i zawiesza sie na kilka min. To mi mowi ze jest jakis problem z dyskiem. Komenda "chkdsk /r" nie pomaga. Stoi na 18%. Pod linuxem wogole nie odpala. Czekalem dlugo i system nie zostal uruchomiony z LiveCD. A z Bartem mam problem, przy tworzeniu ISO nie tworzy go. Mam okolo 100 bledow. Ale on tworzy jakies pliki w katalogu Bart wiec je wypalilem, i przy uruchamianiu Barta mam brak pliku jraid.sys. I lipa. Dyskow zmienic na Slave nie moge bo sa to dyski SATA (zapomnialem dodac)
ViP Kolo
Dodano
10.11.2009 15:16:43
A nie możesz uruchomić kompa z dobrego dysku , a tego podłączyć na slave i wtedy zgrać ? Była już taka sugestia w tym wątku. Masz nieźle namieszane i teraz dumam co by Ci poradzić. Na razie to co wyżej i BART (albo co innego spod Linuxa). Myślę, że to system jest zwalony, a inny powinien dobrze widzieć Twój dysk.
Ucho
Dodano
09.11.2009 22:50:53
Rozumiem Cie, oczywiscie tez tak bym zrobil, ale razem z tym dyskiem system pracuje bardzo wolno, nie mam jak kopii zrobic, a po za tym jak napisalem wyzej procent wolnego miejsca wynosi 100% i brak systemu plikow. Partycje sa puste, wydaje mi sie ze powinienem naprawic sektory i odzzyskac dane bo wszystko zniklo. Bardzo prosze o pomoc z tym nie chce sam tego skoplac. z gory dzieki
ViP Kolo
Dodano
09.11.2009 20:54:55
Powiem co ja bym zrobił u siebie w takiej sytuacji: zgrałbym wszystkie dane, a potem [b]usunął wszystkie partycje[/b], założył je na nowo i postawił czysty system. Za duże ryzyko jak do końca nie wiem co się dzieje. Szkoda nowszych danych i ew. uszkodzeń dysku przy ew. naprawach itd., a miałem takie przypadki. Podkreślam usunięcie partycji, a nie format.
Ucho
Dodano
09.11.2009 19:59:46
Moze jeszcze nie wszystko stracone. Podlaczylem drugi dysk z zainstalowanym systemem, Gdy tylko ten dysk jest podlaczony, PC odpala sie w 20 lub 30 sekund. Podlaczylem ten uszkodzony, i mial zwieche po pasku ladowania systemu, czarny ekran i stoi, ale nie wylaczalem. Czekalem. Po 30 minutach poszlo dalej. I PC uruchomiony !! :) Ogolnie system chodzi teraz normalnie. Na poczatku gdy jeszcze dysk dzialal mialem 3 partycje. Gdzies w ostatnich postach napisalem ze instalator windows 7 wykryl tylko 1 partycje. A teraz w systemie (Moj komputer) widzi mi 2 partycje z tego dysku :O Przy probie uzycia ich, szybkosc systemu tragicznie zwalnia. Odpalilem "Zarzadzanie dyskami" po 10 minutach widze: 3 partycje, o dokladnej pojemnosci jak wczesniej, ALE byla partycja C: teraz nie ma etykiety (nazwy), dlatego pewnie nie jest widoczna w "Moj komputer" Dam Wam maly opis: Nazwa: - Pojemnosc: 19,53 GB System plikow: - Procent wolnego miejsca: 100% Stan: Zdrowy (Aktywna) Nazwa: D: Pojemnosc: 239,49 GB System plikow: - Procent wolnego miejsca: 100% Stan: Zdrowy Nazwa: E: Pojemnosc: 39,06 GB System plikow: - Procent wolnego miejsca: 100% Stan: Zdrowy Juz mozemy dzialac pod systemem. Moze naprawa sektorow? Mam nadzieje ze dane nie sa stracone i obejdzie sie bez odzyskiwania, tracenia plikow i formatowania dysku. Moze damy rade ozywic ten system bez ponownej instalacji. Macie jeszcze jakis pomysl, nie chce juz dzialac sam, zeby gorzej nie bylo :)
ViP Kolo
Dodano
09.11.2009 02:06:24
Jeżeli nie idzie dalej to wyłącz, odpal z Bart-a i zgrywaj. Jak użyjesz coś spod Linuxa, jak radzi [u][b]lukasz z[/b][/u] i zadziała to też dobrze. Potem z dyskiem będziesz się bawił, ale już na spokojnie.
Ucho
Dodano
07.11.2009 16:00:15
czyli to co mam teraz to sprawdzanie moge zamkniac? nie popsuje sie przez to bardziej ? (ta obecnie odpalona konsole, dalej stoi na 18)
ViP Kolo
Dodano
07.11.2009 13:24:11
Tak sobie szczelam :lol: , że pliki masz w NTFS-sie. Wobec tego dobrym wyjściem będzie wejście na kompa za pomocą programu BART. Ściągasz sobie z neta, wypalasz płytę uruchamiającą i odpalasz z niej kompa. Masz dostęp do całego dysku i możesz sobie przekopiować wszystko na drugą partycję, a systemową (jak dysk sprawny) sformatować w diabły i już. Natomiast poczekałbym z tym formatem. Jeżeli możesz odpalić kompa w trybie konsoli (a możesz) to odpal diagnostykę ręcznie: przejdź na napęd z płytą np cd F:\ i odpal diagnostykę dlgdiag5 i enter. Tu masz Barta: http://www.nu2.nu/pebuilder/
Ucho
Dodano
07.11.2009 13:20:46
  • ViP Kolo 08.11.2009 15:16:04

[quote=Ucho]Tak sobie szczelam :lol: , że pliki masz w NTFS-sie. Wobec tego dobrym wyjściem będzie wejście na kompa za pomocą programu BART. Ściągasz sobie z neta, wypalasz płytę uruchamiającą i odpalasz z niej kompa. Masz dostęp do całego dysku i możesz sobie przekopiować wszystko na drugą partycję, a systemową (jak dysk sprawny) sformatować w diabły i już. Natomiast poczekałbym z tym formatem. [/quote] Ok, mam ten program, ale.. jak mam go uruchomic skoro nie daje rady odpalic systemu z tym dyskiem.. [quote=Ucho]Jeżeli możesz odpalić kompa w trybie konsoli (a możesz) to odpal diagnostykę ręcznie: przejdź na napęd z płytą np cd F:\ i odpal diagnostykę dlgdiag5 i enter. Tu masz Barta: http://www.nu2.nu/pebuilder/ [/quote] To zaraz sprawdze :) [quote=lukasz_z]Mówisz o wersji LiveCD czy instalowałeś jakiegoś Linuxa? Bo mi chodzi o wersje uruchamianą z płytki. [/quote] Mowie o wersji LiveCD. A dokladniej o wersjach Ubuntu :) Gdybym mogl odczytac dysk dal bym rade zrobic kopie, ale gdy nie moge to mam duzy problem. :( EDIT 1 Zeby nie bylo z kad korzystam teraz to: Obecie siedze na laptopie, moze bede potrzebowal cos z tad, to powiem od razu ze jest tu Vista Home Premium

• Ucho 08.11.2009 17:24:49

[quote=ViP Kolo]Ok, mam ten program, ale.. jak mam go uruchomic skoro nie daje rady odpalic systemu z tym dyskiem.[/quote] Po wypaleniu płyty z Bartem uruchamiasz z niej kompa. Jest to dysk botowalny.

• ViP Kolo 08.11.2009 22:06:19

[quote=ViP Kolo] [quote=Ucho]Jeżeli możesz odpalić kompa w trybie konsoli (a możesz) to odpal diagnostykę ręcznie: przejdź na napęd z płytą np cd F:\ i odpal diagnostykę dlgdiag5 i enter. Tu masz Barta: http://www.nu2.nu/pebuilder/ [/quote] To zaraz sprawdze :) [/quote] Sprawdzalem, i nie chce mi uruchomic programu w konsoli. Pisze "nazwa jest nie rozpoznawana lub nie poprawna, wpisz HELP...." uzywalem komendy DIR z czego wiem ze napewno wpisywalem dobrze. Sprobowalem ponownie komendy FIXBOOT i FIXMBR i tym razem dzialaly. Pierw wpisalem FIXBOOT kliknalem T (TAK) by potwierdzic. Nie rozpoznal typu partycji i uznal ja za NTFS. Pozniej wpisalem FIXMBR i T (TAK) by potwierdzic. Po ponownym uruchomieniu komputera tym razem pokazuje sie napis: "Error loading operation system" czyli jest lepiej czy nie ? Nastepny krok to proba z BARTem? Jeszcze nie probowalem. Jezeli tak to jaka sciezke mam podac w "Builder" i "Custom" Czy jakies inne pomysly na ten krok? Z gory dzieki za cierpliwosc i pomoc :)

• Ucho 08.11.2009 23:23:06

[quote=ViP Kolo] jaka sciezke mam podac w "Builder" i "Custom"[/quote] Mówisz już o tworzeniu płyty z Bartem ? I dlaczego wersja angielska ? W pierwszej linijce podajesz tylko literę napędu CD (np: F:\ gdzie siedzi dysk instalacyjny WinXP. Jest on niezbędny. Resztę zostaw bez zmian i zrób plik obrazu w lokalizacji z ostatniej linijki. Potem go wypal. Można od razu zaznaczyć wypalanie, ale nigdy tak nie robiłem i nie wiem czy działa. Zawsze wypalałem swoim programem.

Pobieram jeszcze raz oprogramowanie ze strony producenta. Tym razem w ZIP i zobaczymy. Probowalem z Linuxem, ale zawieszal sie przy odpalaniu tez. Dam znac co i jak :)
ViP Kolo
Dodano
07.11.2009 02:14:08
  • lukasz_z 07.11.2009 14:52:09

[quote=ViP Kolo]Pobieram jeszcze raz oprogramowanie ze strony producenta. Tym razem w ZIP i zobaczymy. Probowalem z Linuxem, ale zawieszal sie przy odpalaniu tez. Dam znac co i jak :)[/quote] Mówisz o wersji LiveCD czy instalowałeś jakiegoś Linuxa? Bo mi chodzi o wersje uruchamianą z płytki. [quote=ViP Kolo](...) Potrzebuje wszystkie dane z partycji D: i kilka plikow z C: da rade to odzyskac? Juz bez naprawiania systemu.. (...)[/quote] Jeżeli chodzi Ci tylko o odzyskanie to możesz wykorzystać dowolną wersję LiveCD systemu Linux. Odpisz czy wyżej miałeś na myśli wersję instalacyjną czy uruchamianą z płytki. Jeżeli była to wersja uruchamiana z płytki i wykluczymy błednie pobrany obraz czy nagraną płytkę, to dziwne, że się nie uruchamia - może to nie (tylko) problem z dyskiem.

Żeby zdiagnozować (wyleczyć?) dysk możesz podłączyć go drugiego komputera w miejsce czytnika CD/DVD; może odzyskasz ważne pliki;
piotr1958
Dodano
06.11.2009 20:36:29
sciagnalem ten program w ISO przy bootowaniu gdy sie odpalal to komunikat ze "Unable to locate the License Agreement file, DLGLICE.TXT!!!" "Please make sure that the License Agreement file is located in the same path as DLGDIAG.EXE" po przetlumaczeniu "Niemozliwy do znalezienia plik Licencji DLGLICE.TXT!!!" "Prosze upewnij sie ze plik Licencji jest w tym samym katalogu co DLGDIAG.EXE" dodam jeszcze ze nie modyfikowalem obrazu ISO :/
ViP Kolo
Dodano
06.11.2009 20:17:05
  • Ucho 06.11.2009 20:49:48

[quote=ViP Kolo]sciagnalem ten program w ISO przy bootowaniu gdy sie odpalal to komunikat ze "Unable to locate the License Agreement file, DLGLICE.TXT!!!" "Please make sure that the License Agreement file is located in the same path as DLGDIAG.EXE" po przetlumaczeniu "Niemozliwy do znalezienia plik Licencji DLGLICE.TXT!!!" "Prosze upewnij sie ze plik Licencji jest w tym samym katalogu co DLGDIAG.EXE" dodam jeszcze ze nie modyfikowalem obrazu ISO :/[/quote] Sprawdziłem i taki plik jest. Ściągnij może zipa i wypakuj iso: http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&sid=30&lang=en

• ViP Kolo 07.11.2009 12:56:56

[quote=Ucho][quote=ViP Kolo]sciagnalem ten program w ISO przy bootowaniu gdy sie odpalal to komunikat ze "Unable to locate the License Agreement file, DLGLICE.TXT!!!" "Please make sure that the License Agreement file is located in the same path as DLGDIAG.EXE" po przetlumaczeniu "Niemozliwy do znalezienia plik Licencji DLGLICE.TXT!!!" "Prosze upewnij sie ze plik Licencji jest w tym samym katalogu co DLGDIAG.EXE" dodam jeszcze ze nie modyfikowalem obrazu ISO :/[/quote] Sprawdziłem i taki plik jest. Ściągnij może zipa i wypakuj iso: http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&sid=30&lang=en[/quote] Po pobraniu wersji ZIP i wypaleniu na CD obrazu ISO wciaz wystepuje ten problem. Sprawdzilem i tez plik istnieje, ale znalazlem ze nie ma pliku DLGDIAG.EXE, jest plik DLGDIAG5.EXE. Wsadzilem plytke XP do napedu, klikam R i czekam 5 min na badaniu dysku.. potem sie odpalilo no to wpisalem: chkdsk /r I widze tylko [quote] CHKDSK sprawdza wolumin.. CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... Ukonczono 18%. [/quote] Stoi tak od 10 min.. Zostawie na dluzej moze poleci, nawet nie ma paska czy sie zacielo czy nie.. Bede czekal, wiecej pomyslow? Moze poprostu moge te dane odzyskac.. Jak jeszcze PC dzialal mialem 3 partycje: C: Windows D: Dane E: Windows 7 Teraz moze jest tylko jedna albo to tak tylko zczytalo wczesniej. Potrzebuje wszystkie dane z partycji D: i kilka plikow z C: da rade to odzyskac? Juz bez naprawiania systemu.. Kazdy pomysl jest wazny, wiec wciaz licze na wasza pomoc :)

Na razie zrób to co powyżej i módl się, żebym nie musiał mieć innych pomysłów. Powodzonka.
Ucho
Dodano
06.11.2009 19:55:58
co do chkdsk to mam taki zamiar :) dam znac co i jak wkrotce. ktos ma jakies pomysly jeszcze ? moj dysk: http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=305
ViP Kolo
Dodano
06.11.2009 19:49:38
Trudno powiedzieć, czy dysk czy system. Raczej sytem, ale ..... Teraz po Twoich działaniach może być "po ptakach", ale nie będę krakał. Najpewniejszymi programami do testowania dysków są te od producenta. Do WD masz tutaj: http://support.wdc.com/product/download.asp?level1=6&lang=en Kliknij na dostępny soft pod danym dyskiem i wybierz sobie co Ci się podoba. Masz tam różne wersje, i te Windowsowe i te DOS-owe. PS: szkoda, że nie spisałeś numeru błędu tylko tekst. Możesz też odpalić kompa z instalki XP i z konsoli odzyskiwania wklepać chkdsk /r i Enter
Ucho
Dodano
06.11.2009 19:19:16
dziala to pod DOSem ? inaczej nie mam jak sprawdzic bo sie komp zawiesza przy wczytaniu systemu :( dodam jeszcze ze wsadzilem plytke od Windows 7 chcialem naprawic, i znalazl cos, pisalo "Trwa proba naprawiania systemu.." zostawilem kompa na 6-8 godzin ale dalej naprawial, wiec wylaczylem. Nastepnie sprobowalem jeszcze raz ale tym razem kliknalem "zainstaluj windows 7" przy widoku partycji, pokazalo mi tylko 1 partycje o pojemnosci calego mojego dysku, a wczesniej mialem 3. Uruchomie ta Victorie pod dosem ?
ViP Kolo
Dodano
06.11.2009 17:42:18
  • lukasz_z 06.11.2009 21:31:10

[quote=ViP Kolo]dziala to pod DOSem ? inaczej nie mam jak sprawdzic bo sie komp zawiesza przy wczytaniu systemu :( (...)[/quote] Nie, musiałbyś podpiąć dysk do innego komputera. Jeżeli nie masz takiej możliwości to masz jeszcze takie opcje: 1. Sprawdzenie oprogramowaniem producenta o ile takie dostępne jest w wersji bootowalnej bądź pod Dosa 2. Sprawdzenie dysku przy wykorzystaniu jednej z dystrybucji Linuksa w wersji LiveCD. Przy czym nie znam programu, którym mógłbyś to sprawdzić pod Linuksem, prawdopodobnie smartmontools to umożliwia ale pewien nie jestem. Poczytaj [url=http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki/TocDoc]tutaj[/url] ewentualnie poszukaj innego programu pod Linuksa jeżeli opcja 2 Cię interesuje.

ViP Kolo
Dodano:
06.11.2009 13:10:51
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2