Windows czy dysk ?
Odpowiedzi: 20
-
[quote=Ucho]Tak sobie szczelam :lol: , że pliki masz w NTFS-sie. Wobec tego dobrym wyjściem będzie wejście na kompa za pomocą programu BART. Ściągasz sobie z neta, wypalasz płytę uruchamiającą i odpalasz z niej kompa. Masz dostęp do całego dysku i możesz sobie przekopiować wszystko na drugą partycję, a systemową (jak dysk sprawny) sformatować w diabły i już. Natomiast poczekałbym z tym formatem. [/quote] Ok, mam ten program, ale.. jak mam go uruchomic skoro nie daje rady odpalic systemu z tym dyskiem.. [quote=Ucho]Jeżeli możesz odpalić kompa w trybie konsoli (a możesz) to odpal diagnostykę ręcznie: przejdź na napęd z płytą np cd F:\ i odpal diagnostykę dlgdiag5 i enter. Tu masz Barta: http://www.nu2.nu/pebuilder/ [/quote] To zaraz sprawdze :) [quote=lukasz_z]Mówisz o wersji LiveCD czy instalowałeś jakiegoś Linuxa? Bo mi chodzi o wersje uruchamianą z płytki. [/quote] Mowie o wersji LiveCD. A dokladniej o wersjach Ubuntu :) Gdybym mogl odczytac dysk dal bym rade zrobic kopie, ale gdy nie moge to mam duzy problem. :( EDIT 1 Zeby nie bylo z kad korzystam teraz to: Obecie siedze na laptopie, moze bede potrzebowal cos z tad, to powiem od razu ze jest tu Vista Home Premium
-
[quote=ViP Kolo]Ok, mam ten program, ale.. jak mam go uruchomic skoro nie daje rady odpalic systemu z tym dyskiem.[/quote] Po wypaleniu płyty z Bartem uruchamiasz z niej kompa. Jest to dysk botowalny.
-
[quote=ViP Kolo] [quote=Ucho]Jeżeli możesz odpalić kompa w trybie konsoli (a możesz) to odpal diagnostykę ręcznie: przejdź na napęd z płytą np cd F:\ i odpal diagnostykę dlgdiag5 i enter. Tu masz Barta: http://www.nu2.nu/pebuilder/ [/quote] To zaraz sprawdze :) [/quote] Sprawdzalem, i nie chce mi uruchomic programu w konsoli. Pisze "nazwa jest nie rozpoznawana lub nie poprawna, wpisz HELP...." uzywalem komendy DIR z czego wiem ze napewno wpisywalem dobrze. Sprobowalem ponownie komendy FIXBOOT i FIXMBR i tym razem dzialaly. Pierw wpisalem FIXBOOT kliknalem T (TAK) by potwierdzic. Nie rozpoznal typu partycji i uznal ja za NTFS. Pozniej wpisalem FIXMBR i T (TAK) by potwierdzic. Po ponownym uruchomieniu komputera tym razem pokazuje sie napis: "Error loading operation system" czyli jest lepiej czy nie ? Nastepny krok to proba z BARTem? Jeszcze nie probowalem. Jezeli tak to jaka sciezke mam podac w "Builder" i "Custom" Czy jakies inne pomysly na ten krok? Z gory dzieki za cierpliwosc i pomoc :)
-
[quote=ViP Kolo] jaka sciezke mam podac w "Builder" i "Custom"[/quote] Mówisz już o tworzeniu płyty z Bartem ? I dlaczego wersja angielska ? W pierwszej linijce podajesz tylko literę napędu CD (np: F:\ gdzie siedzi dysk instalacyjny WinXP. Jest on niezbędny. Resztę zostaw bez zmian i zrób plik obrazu w lokalizacji z ostatniej linijki. Potem go wypal. Można od razu zaznaczyć wypalanie, ale nigdy tak nie robiłem i nie wiem czy działa. Zawsze wypalałem swoim programem.
-
[quote=ViP Kolo]Pobieram jeszcze raz oprogramowanie ze strony producenta. Tym razem w ZIP i zobaczymy. Probowalem z Linuxem, ale zawieszal sie przy odpalaniu tez. Dam znac co i jak :)[/quote] Mówisz o wersji LiveCD czy instalowałeś jakiegoś Linuxa? Bo mi chodzi o wersje uruchamianą z płytki. [quote=ViP Kolo](...) Potrzebuje wszystkie dane z partycji D: i kilka plikow z C: da rade to odzyskac? Juz bez naprawiania systemu.. (...)[/quote] Jeżeli chodzi Ci tylko o odzyskanie to możesz wykorzystać dowolną wersję LiveCD systemu Linux. Odpisz czy wyżej miałeś na myśli wersję instalacyjną czy uruchamianą z płytki. Jeżeli była to wersja uruchamiana z płytki i wykluczymy błednie pobrany obraz czy nagraną płytkę, to dziwne, że się nie uruchamia - może to nie (tylko) problem z dyskiem.
-
[quote=ViP Kolo]sciagnalem ten program w ISO przy bootowaniu gdy sie odpalal to komunikat ze "Unable to locate the License Agreement file, DLGLICE.TXT!!!" "Please make sure that the License Agreement file is located in the same path as DLGDIAG.EXE" po przetlumaczeniu "Niemozliwy do znalezienia plik Licencji DLGLICE.TXT!!!" "Prosze upewnij sie ze plik Licencji jest w tym samym katalogu co DLGDIAG.EXE" dodam jeszcze ze nie modyfikowalem obrazu ISO :/[/quote] Sprawdziłem i taki plik jest. Ściągnij może zipa i wypakuj iso: http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&sid=30&lang=en
-
[quote=Ucho][quote=ViP Kolo]sciagnalem ten program w ISO przy bootowaniu gdy sie odpalal to komunikat ze "Unable to locate the License Agreement file, DLGLICE.TXT!!!" "Please make sure that the License Agreement file is located in the same path as DLGDIAG.EXE" po przetlumaczeniu "Niemozliwy do znalezienia plik Licencji DLGLICE.TXT!!!" "Prosze upewnij sie ze plik Licencji jest w tym samym katalogu co DLGDIAG.EXE" dodam jeszcze ze nie modyfikowalem obrazu ISO :/[/quote] Sprawdziłem i taki plik jest. Ściągnij może zipa i wypakuj iso: http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&sid=30&lang=en[/quote] Po pobraniu wersji ZIP i wypaleniu na CD obrazu ISO wciaz wystepuje ten problem. Sprawdzilem i tez plik istnieje, ale znalazlem ze nie ma pliku DLGDIAG.EXE, jest plik DLGDIAG5.EXE. Wsadzilem plytke XP do napedu, klikam R i czekam 5 min na badaniu dysku.. potem sie odpalilo no to wpisalem: chkdsk /r I widze tylko [quote] CHKDSK sprawdza wolumin.. CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... CHKDSK wykonuje dodatkowe sprawdzenie lub odzyskiwanie... Ukonczono 18%. [/quote] Stoi tak od 10 min.. Zostawie na dluzej moze poleci, nawet nie ma paska czy sie zacielo czy nie.. Bede czekal, wiecej pomyslow? Moze poprostu moge te dane odzyskac.. Jak jeszcze PC dzialal mialem 3 partycje: C: Windows D: Dane E: Windows 7 Teraz moze jest tylko jedna albo to tak tylko zczytalo wczesniej. Potrzebuje wszystkie dane z partycji D: i kilka plikow z C: da rade to odzyskac? Juz bez naprawiania systemu.. Kazdy pomysl jest wazny, wiec wciaz licze na wasza pomoc :)
-
[quote=ViP Kolo]dziala to pod DOSem ? inaczej nie mam jak sprawdzic bo sie komp zawiesza przy wczytaniu systemu :( (...)[/quote] Nie, musiałbyś podpiąć dysk do innego komputera. Jeżeli nie masz takiej możliwości to masz jeszcze takie opcje: 1. Sprawdzenie oprogramowaniem producenta o ile takie dostępne jest w wersji bootowalnej bądź pod Dosa 2. Sprawdzenie dysku przy wykorzystaniu jednej z dystrybucji Linuksa w wersji LiveCD. Przy czym nie znam programu, którym mógłbyś to sprawdzić pod Linuksem, prawdopodobnie smartmontools to umożliwia ale pewien nie jestem. Poczytaj [url=http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki/TocDoc]tutaj[/url] ewentualnie poszukaj innego programu pod Linuksa jeżeli opcja 2 Cię interesuje.