Wina Ramu ? Czeste restarty...
Witam.
Od zlozenia nowego komputera co jakis czas sam mi sie restartuje. Czytalem podwieszony temat, sciagnalem program WinDbg, otworzylem plik minidumb, wyczytalem blad w sterowniku grafiki. Przeinstalowalem je i na prawde rzadziej sie restartowal. Mysle sobie,fajnie poradzilem sobie z problemem. Nastepnym razem znow sie zrestartowal, wchodzilem w plik minidumb i pojawial sie inny problem, sciagnalem latke z microsoftu, nastepnie znow sie zrestartowal i znow naprawilem blad. Obecnie zrestartowal sie moze z 10 razy i za kazdym razem pokazywal inny blad!! to jest smieszne... rozumiem dwa,trzy sterowniki, ale nie co reset to inny blad. Byly to bledy np. :
win32k.sys
usbport.sys
przez program antywirusowy avast(smieszne,nigdy nie mialem problemow)
ipnat.sys(usbport.sys,ndiswan,psched.sys)
przez Daemona Tools
praktycznie kazdy blad z innej polki, nie dziwilbym sie,gdybym np. mial caly czas ten sam blad zwiazany z tym samym sterownikiem. Zmienialem wszystkei te sterowniki, postepowalem zgodnie z microsoft, ale jak cos naprawie to wyskakuje inny blad. Wczesniej wyczytalem,ze niektore bledy sa spowodowane przez BitComet, faktycznie gdy mialem go otwartego komputer czesciej sie restartowal,wiec go wywalilem. Ale to tez nic nie pomoglo. Zawiesz sie czesto,gdy robie wiele rzeczy,np. slucham muzyki, w tle pobieram dane i przegladam strony, ale takze,gdy praktycznie nic nie robie. Czyscilem kosci ramu, zmienialem miejscami, lecz to tez nic nie pomoglo. Wczesniej mialem spiecie na plycie glownej, poszlo do wymiany procek i plyta glowna, przezyly dyski i ramy, ale tak mysle,ze moze Ramy jednak zostaly uszkodzone. Narazie wyciagnalem starsza kosc ramu, zostawilem nowsza i testuje,czy sie zawiesi. Jesli tak,zmienie kosci i tez sprawdze, pozycze tez od kolegi. Raczej nic nie da WinDbg i zmiana sterownikow, na co to, jesli co chwila pokazuje mi inny blad. Moze macie jeszcze jakies pomysly ? Powiem,ze na wczesniejszym sprzecie nie mialem problemow, ale posiadalem SP1, teraz posiadam SP2 i mam czeste restary. Jesli nie pomoze wymiana ramu, zdecyduje sie na przeinstalowanie systemu i wstawienie SP1. Napisze jeszcze, ze robilem juz raz format i zmiane systemu, jednak do niczego sie ona zdala. Wszystkei sterowniki instalowalem z plyt, aktualizowalem z oficjalnych stron.
Pozdrawiam i czekam na pomysly :)
Od zlozenia nowego komputera co jakis czas sam mi sie restartuje. Czytalem podwieszony temat, sciagnalem program WinDbg, otworzylem plik minidumb, wyczytalem blad w sterowniku grafiki. Przeinstalowalem je i na prawde rzadziej sie restartowal. Mysle sobie,fajnie poradzilem sobie z problemem. Nastepnym razem znow sie zrestartowal, wchodzilem w plik minidumb i pojawial sie inny problem, sciagnalem latke z microsoftu, nastepnie znow sie zrestartowal i znow naprawilem blad. Obecnie zrestartowal sie moze z 10 razy i za kazdym razem pokazywal inny blad!! to jest smieszne... rozumiem dwa,trzy sterowniki, ale nie co reset to inny blad. Byly to bledy np. :
win32k.sys
usbport.sys
przez program antywirusowy avast(smieszne,nigdy nie mialem problemow)
ipnat.sys(usbport.sys,ndiswan,psched.sys)
przez Daemona Tools
praktycznie kazdy blad z innej polki, nie dziwilbym sie,gdybym np. mial caly czas ten sam blad zwiazany z tym samym sterownikiem. Zmienialem wszystkei te sterowniki, postepowalem zgodnie z microsoft, ale jak cos naprawie to wyskakuje inny blad. Wczesniej wyczytalem,ze niektore bledy sa spowodowane przez BitComet, faktycznie gdy mialem go otwartego komputer czesciej sie restartowal,wiec go wywalilem. Ale to tez nic nie pomoglo. Zawiesz sie czesto,gdy robie wiele rzeczy,np. slucham muzyki, w tle pobieram dane i przegladam strony, ale takze,gdy praktycznie nic nie robie. Czyscilem kosci ramu, zmienialem miejscami, lecz to tez nic nie pomoglo. Wczesniej mialem spiecie na plycie glownej, poszlo do wymiany procek i plyta glowna, przezyly dyski i ramy, ale tak mysle,ze moze Ramy jednak zostaly uszkodzone. Narazie wyciagnalem starsza kosc ramu, zostawilem nowsza i testuje,czy sie zawiesi. Jesli tak,zmienie kosci i tez sprawdze, pozycze tez od kolegi. Raczej nic nie da WinDbg i zmiana sterownikow, na co to, jesli co chwila pokazuje mi inny blad. Moze macie jeszcze jakies pomysly ? Powiem,ze na wczesniejszym sprzecie nie mialem problemow, ale posiadalem SP1, teraz posiadam SP2 i mam czeste restary. Jesli nie pomoze wymiana ramu, zdecyduje sie na przeinstalowanie systemu i wstawienie SP1. Napisze jeszcze, ze robilem juz raz format i zmiane systemu, jednak do niczego sie ona zdala. Wszystkei sterowniki instalowalem z plyt, aktualizowalem z oficjalnych stron.
Pozdrawiam i czekam na pomysly :)
Odpowiedzi: 10
czyli przy nowych kosciach trzeba grzebac w napięciach w biosie ?
miałem ten sam problem to miałem kondensatory popuchnięte wymieniłem je i działa normalnie ale jak piszesz źe wymieniałeś płytę to nie wiem
Ja miałem podobny problem komp resetował sie w czasie gry a przed resetem na 1s. pojawiało sie niebieskie okno. Poprostu mam pamięć RAM i 100 i 133 zmieniłem w biosie napięcie i wszystsko było dobrze
Witam. Teź mam identyczny problem (Win Xp Sp2) wszystko zaczęło się od instalacji emula. Potem go wywaliłem ale restarty zostały, więc sformatowałem dysk i zainstalowałem Win Xp Sp1 oczywiście restarty teź występowały. Powróciłem znowu do Win Xp Sp2 ale juź bez instalacji programów typu: emule czy BitComet i wystąpił jak narazie tylko jeden restart zaraz po aktualizacji MKSa. Po odczytaniu minidumpa wygląda to tak:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.3.0017.0
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini112505–01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available
Symbol search path is: *** Invalid ***
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
Executable search path is:
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the –y argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) MP (2 procs) Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x805644a0
Debug session time: Fri Nov 25 12:05:22 2005
System Uptime: 0 days 0:17:55.713
* *
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
..............................................................................................................................
Loading unloaded module list
...............
Loading User Symbols
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
Use !analyze –v to get detailed debugging information.
BugCheck 1000000A, {a6c, 2, 1, 80703a2a}
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.
*** WARNING: Unable to verify timestamp for hal.dll
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for hal.dll
Unable to load image Ntfs.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for Ntfs.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for Ntfs.sys
Unable to load image MksMonEv.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for MksMonEv.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for MksMonEv.sys
Unable to load image MksMonFd.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for MksMonFd.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for MksMonFd.sys
Probably caused by : MksMonEv.sys ( MksMonEv+401d )
Followup: MachineOwner
–––––––––
Jeźeli restarty zanikną to będę się cieszył a jeźeli nie to nie mam juź źadnego pomysłu co moźe być przyczyną :( Pozdrawiam
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.3.0017.0
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini112505–01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available
Symbol search path is: *** Invalid ***
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
Executable search path is:
* *
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) MP (2 procs) Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x805644a0
Debug session time: Fri Nov 25 12:05:22 2005
System Uptime: 0 days 0:17:55.713
* *
Loading Kernel Symbols
..............................................................................................................................
Loading unloaded module list
...............
Loading User Symbols
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
Use !analyze –v to get detailed debugging information.
BugCheck 1000000A, {a6c, 2, 1, 80703a2a}
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.
*** WARNING: Unable to verify timestamp for hal.dll
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for hal.dll
Unable to load image Ntfs.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for Ntfs.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for Ntfs.sys
Unable to load image MksMonEv.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for MksMonEv.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for MksMonEv.sys
Unable to load image MksMonFd.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for MksMonFd.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for MksMonFd.sys
Probably caused by : MksMonEv.sys ( MksMonEv+401d )
Followup: MachineOwner
–––––––––
Jeźeli restarty zanikną to będę się cieszył a jeźeli nie to nie mam juź źadnego pomysłu co moźe być przyczyną :( Pozdrawiam
mam podobny problem , ale ostatnio zauwazylem ze w chwili restartu mrugnelo swiatlo ... moze to niestabilne napiecie ? nie mam ups ... ale chyba sobie sprawie.
O ile czujniki nie kłamią to napięcia zasiłki są ok.
Co do pamięci nie doczytałem czy są one takie same,jeśli nie (ten sam producent) , a błędów ta wyjęta nie wykazała , to moźliwe źe z Twoją płyta gł. zwyczajnie się nie "lubią" – tzn były płyty gł które z niektórymi typami pamięci za dobrze współpracować nie chciały , więc moźliwe , źe ta właśnie jest tego typu.
Co do pamięci nie doczytałem czy są one takie same,jeśli nie (ten sam producent) , a błędów ta wyjęta nie wykazała , to moźliwe źe z Twoją płyta gł. zwyczajnie się nie "lubią" – tzn były płyty gł które z niektórymi typami pamięci za dobrze współpracować nie chciały , więc moźliwe , źe ta właśnie jest tego typu.
Witam.
Wiec po czesci odrobilem prace domowa...
Nadal siedze na jednej kosci RAMU, dokladnie od wczoraj godziny 13 i przez ten czas nie wyskoczyl mi zaden blad windowsa!!zadnego restartu, wszystko chodzi jak nalezy...czyli jednak druga kosc jest uszkodzona. Lecz poczekam jeszcze pare dni,az bede juz pewny w 100%. Testowalem ten RAM i nie mial zadnego bledu. W wolnym czasie podlacze drugi i przetestuje go programem i takze sprawdze jak czesto bedzie sie na nim zawieszal system. Juz jestem pewien, ze ten RAM zepsul sie przez te spalenie plyty glownej. Co do zasilacza, kupilem go miesiac temu, dalem 200zl, poniewaz wiem,ze zasilacz taki bedzie sluzyl juz bardzo dlugo, a na dodatek mam gwarancje 2 lata. Oto wartosci napiec (nie znam sie, mozecie napisac czy sa OK) :
Właściwości czujnika
Typ czujnika Winbond W83627HF
Dostęp do czujnika ISA 290h
Nazwa płyty głównej Abit IC7 / IS7 Series
Temperatury
Płyta główna 36 C (97 F)
Procesor 40 C (104 F)
Aux 32 C (90 F)
Wentylatory
Procesor 2812 RPM
North Bridge 5273 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.52 V
+3.3 V 3.38 V
+5 V 5.08 V
+12 V 12.10 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.09 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
DIMM 2.67 V
DIMM VTT 1.33 V
AGP VDDQ 1.58 V
Wiec po czesci odrobilem prace domowa...
Nadal siedze na jednej kosci RAMU, dokladnie od wczoraj godziny 13 i przez ten czas nie wyskoczyl mi zaden blad windowsa!!zadnego restartu, wszystko chodzi jak nalezy...czyli jednak druga kosc jest uszkodzona. Lecz poczekam jeszcze pare dni,az bede juz pewny w 100%. Testowalem ten RAM i nie mial zadnego bledu. W wolnym czasie podlacze drugi i przetestuje go programem i takze sprawdze jak czesto bedzie sie na nim zawieszal system. Juz jestem pewien, ze ten RAM zepsul sie przez te spalenie plyty glownej. Co do zasilacza, kupilem go miesiac temu, dalem 200zl, poniewaz wiem,ze zasilacz taki bedzie sluzyl juz bardzo dlugo, a na dodatek mam gwarancje 2 lata. Oto wartosci napiec (nie znam sie, mozecie napisac czy sa OK) :
Właściwości czujnika
Typ czujnika Winbond W83627HF
Dostęp do czujnika ISA 290h
Nazwa płyty głównej Abit IC7 / IS7 Series
Temperatury
Płyta główna 36 C (97 F)
Procesor 40 C (104 F)
Aux 32 C (90 F)
Wentylatory
Procesor 2812 RPM
North Bridge 5273 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.52 V
+3.3 V 3.38 V
+5 V 5.08 V
+12 V 12.10 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.09 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
DIMM 2.67 V
DIMM VTT 1.33 V
AGP VDDQ 1.58 V
FAQ w dziale WinXP, link o wywoływaniu bsoda
(narazie sprawdzilem goldmemory pamiec nowsza i bez zadnego bledu, jutro zajme sie druga koscia i sprawdze jeszce na tym drugim programie)
dzieki za pomysly, prace domowa odrobie jutro, poniewaz niedlugo wybywam na zabawe.
jakbys mogl po wolnej sobocie napisac tylko, co to znaczy wymusic BSOD, to bylbym wdzieczny :)
zasilanie sprawdze,ale mysle,ze bedzie wporzadku, dlaczego? poniewaz kupywalem Chiefteca 400W, mysle,ze jest wystarczajacy, ale jutro wypisze wszystko, co potrzebowales.
milej soboty
dzieki.
dzieki za pomysly, prace domowa odrobie jutro, poniewaz niedlugo wybywam na zabawe.
jakbys mogl po wolnej sobocie napisac tylko, co to znaczy wymusic BSOD, to bylbym wdzieczny :)
zasilanie sprawdze,ale mysle,ze bedzie wporzadku, dlaczego? poniewaz kupywalem Chiefteca 400W, mysle,ze jest wystarczajacy, ale jutro wypisze wszystko, co potrzebowales.
milej soboty
dzieki.
Nie testuj "na zawieszenie", ale uźyj jakiehgoś programu, ktory sprawdzenia dokonujep oza systemem – goldmemory czy memtest.
Słicznieś to wszystko opisął tylko, źe zamiast za debugera isę brać pewnie by wystarczyło wymusić BSOD zamiast restertu,ale to tak na marginesie.
Podstawowe pytanie, ktore chcialem zadać brzmi:
A co zasilacz na to ?
Sprawdzaleś jak są trzymane napięcia dla poszczegolnych linii – bez obciązenia moze to zrobić nawet do BIOS–u zaglądając, zaś w systemie uźywając np. Everesta i uruchamiajac jakąś wymagającą aplikację – nowe gry są pod tym względem dobrym materiałem dla testu.
Jednak to wszystko da tylko przyblizony obraz, bo bez uźycia jakiegoś miernika nie będzies wiedział czy czujniki prawę mówią czy kłamią.
dlateog moźa się i za szukanie tkaiego sprźetu zabreać.
Pracę domową juź masz, a my za to mamy "wolną sobotę" ;)
Słicznieś to wszystko opisął tylko, źe zamiast za debugera isę brać pewnie by wystarczyło wymusić BSOD zamiast restertu,ale to tak na marginesie.
Podstawowe pytanie, ktore chcialem zadać brzmi:
A co zasilacz na to ?
Sprawdzaleś jak są trzymane napięcia dla poszczegolnych linii – bez obciązenia moze to zrobić nawet do BIOS–u zaglądając, zaś w systemie uźywając np. Everesta i uruchamiajac jakąś wymagającą aplikację – nowe gry są pod tym względem dobrym materiałem dla testu.
Jednak to wszystko da tylko przyblizony obraz, bo bez uźycia jakiegoś miernika nie będzies wiedział czy czujniki prawę mówią czy kłamią.
dlateog moźa się i za szukanie tkaiego sprźetu zabreać.
Pracę domową juź masz, a my za to mamy "wolną sobotę" ;)
Strona 1 / 1