Win XP SP2 nie chce się czasami uruchomić
Tydzień temu zmieniłem komputer. Kupiłem procka Pentium IV 3.00 GHz, 1024 MB Dual Ram firmy Geil, Graficzną GeForce 6600 na PCI Express, płyta główna to Gigabyte GA–8I945PL–G i dźwięk zintegrowany 8–kanałowy High Definition Audio. Mam 3 kanały IDE. Pierwszy jest zwykły a 2 pozostałe to są na Raidzie. Na pierwszym mam podłączoną nagrywarkę a na Drugim dysk twardy. Ustawiłem drugi kanał aby pracował na ATA. Mam wszystkie sterowniki. Uzyłem programu nLite aby zintegrować wszystkie sterowniki z instalką. I wszystko jest w porządku poza jednym. Jak uruchamiam Win XP to czasami nie chce wystartować. To znaczy wszystko z początku się dobrze uruchamia. Bios, potem Bios od kontrolera Raid i następnie sys się bootuje z dysku. No i czasami dzieje się tak ze stanie w miejscu kiedy ma się pokazać logo Windowsa. Po prostu pozostaje czarny ekran i nic się nie dzieje. Muszę resetować. Po resecie (chociaź nie zawsze) wyświetli komunikat źe system nie dokończył uruchamiania i muszę potwierdzić uruchomienie w trybie normalnym (albo wybrać awaryjny). Nie wiem co to moźe być. Mam wszystkie dobre sterowniki. Aha mam teź sieciówkę bezprzewodową D–Link Airplus i Kartę TV Pixel View. Po reinstalacji systemu jest tak samo. Po prostu raz się uruchamia raz nie. Czy coś moźe być uszkodzone? Mogę wam podrzucić plik ntbtlog, bo włączyłem rejestrowanien uruchamiania. Proszę pomóźcie mi gdyź nie chcę oddawać kompa do serwisu. W dodatku nic nie podkręcałem, Bios działa na Defaultowych ustawieniach. Aha no i jeszcze mnie zastanawia opcja w Biosie o nazwie "i–Lock" w kategorii "Integrated Peripherals". Jak to włączam to mi sys wykrywa jakieś nieznane urządzenie. Nie mam pojęcia co to moźe być.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
Właśnie zaraz zabieram się za test. Wgram starszą wersję i sprawdzę jak się będzie sys uruchamiał.
Poszukaj jakiś starszy sterownik. Najnowszy nie znaczy najlepszy.
Zrobiłem test na normalnej instalce XP. No i ewidentnie wszystko wskazuje na grafikę. To znaczy jak jest zainstalowany sterownik ForceWare to raz poraz wystąpi ten błąd. Natomiast jak go odinstaluję z systemu to problem w ogóle się nie pojawia i system zawsze się uruchomi. Karta graficzna to GeForce 6600 128MB PCI EXPRESS 128BIT DVI TV. Jest ona firmy Gainward (takźe nie jakieś tam byle co). A sterownik to mam najnowszy ForceWare Nvidii, wersja 81.98 WHQL. Jak myślicie czy to moźe zaleźeć od karty czy raczej wadliwy plik sterownika ładującego się do pamięci? Dodam jeszcze źe wcześniej na starym kompie miałem wcześniejszą wersję ForceWare i nie było problemów.
Tak sprawdziłem. Wpisałem w boot ini parametr /sos. Wtedy mi pokazuje co ładuje itp. No więc przechodzi ładowanie sterowników i zaraz po tym jak ma wyświetlić informację o wersji to staje. Jeśli nie ma aprametru /sos to po prostu nic nie widać. Jest czarny ekran i stoi. I dzieje się tak co jakiś czas. To znaczy źe 10 razy pod rząd moźe mi odpalić bez problemów a za 11 się zatnie. Bardzo mnie to wkurza gdyź na starszym kompie tego nie miałem. Zaraz zrobię test nieokrojonego XP. A nLite robiłem na wielu komputerach i do tej poru takiego problemu nie było. Wszystkie komponenty sprzętowe mam zgodne. W dodatku wczoraj robiłem Benchmarka 3D Marka05 i Everesta. Sprawdziłem pamięć i grafę i nic nie wykazało. W 3d Marku zdobyłem 2015 punktów.
A sprawdzałeś na czym sie zatrzymuje?
Poszukaj na forum o boot.ini
Poszukaj na forum o boot.ini
Nagraj sterowniki RAID na dyskietke, podczas instalacji jak instalator zapyta mniej więcej:" czy chcesz zinstalowac sterowniki innego producenta – naciśnij F6" naciskasz i zainstaluje sobie je z dyskietki.
Nagraj sterowniki RAID na dyskietke, podczas instalacji jak instalator zapyta mniej więcej:" czy chcesz zinstalowac sterowniki innego producenta – naciśnij F6" naciskasz i zainstaluje sobie je z dyskietki.
wojtt:
Po pierwsze sprawdz czy wszystkie podzespoy znajdują sie na liście zgodności microsoft (Windows Catalog and HCL). Spróbuj teź zainstalowac Windowsa jeszcze raz ale z płyty instalacyjnej a nie zrobionej w nlite. Zaktualizuj go i poinstaluj wszystkie sterowniki i zobacz czy teź wystepuja problemy.
Tak właśnie zrobię. Ale nLite będę musiał i tak uźyc aby zintegrować driver do Raida. Bez tego nie zainicjuję twardziela! Nic w nLite poza tym nie usunę!
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Chodzi mi o pamięć wirtualną (tj plik stronicowania). Mam 1024 MB RAM a plik ustawiłem na 512–512 (czyli połowa tego co mam). Uźycie pamięci ustawiłem na "Bufor Systemu". W rejestrze mam teź wpis "DisablePagingExecutive=1", który zapobiega pzrechowywaniu jądra w pamięci. Czy to jest poprawne? W poprzednim kompie miałem 512 MB RAM i ustawiałem stronicowanie na 256–256 i reszta tak samo.
Po pierwsze sprawdz czy wszystkie podzespoy znajdują sie na liście zgodności microsoft (Windows Catalog and HCL). Spróbuj teź zainstalowac Windowsa jeszcze raz ale z płyty instalacyjnej a nie zrobionej w nlite. Zaktualizuj go i poinstaluj wszystkie sterowniki i zobacz czy teź wystepuja problemy.
Strona 1 / 1