[win XP] Problem zamykaniem systemu
nie moge zamknac systemu mam Win Xp Sp2, czasami nawet sie zawiesza, myslalem ze to czyszczenie pliku stronnicowego ale to nie to... co moze byc przyczyna i gdzie szukac rozwiazania ??
Odpowiedzi: 20
Amon–Ra:
michall22:
Podglad zdarzen nie wskazuje jakis typowych bledow
A jeźeli nie wykazuje typowych, to czy jakiekolwiek, takźe ostrzeźenia (np. Userenv)? Wybacz, źe drąźę ten temat, ale to waźne.
podglad zdarzen :
Drukarka PaperPort Color nie została zainicjowana, poniewaź nie moźna było znaleźć odpowiedniego sterownika PaperPort Color Printer Driver.
ktora juz wywalilem bo dziala ona w sieci...
to jest jedyny blad w podgladzie
michall22:
Podglad zdarzen nie wskazuje jakis typowych bledow
A jeźeli nie wykazuje typowych, to czy jakiekolwiek, takźe ostrzeźenia (np. Userenv)? Wybacz, źe drąźę ten temat, ale to waźne.
Amon–Ra:
Zatem przestaw PowerdownAfterShutdown na 1.
Nie odpowiedziałeś na pytanie o obecność błedów w Podglądzie zdarzeń.
Podglad zdarzen nie wskazuje jakis typowych bledow zreszta przegladalem go na poczatku, powerdownAfterSutdown zmienilem na 1 w DALSZYM CIAGU PROBLEM MAM NIE ROZWIAZANY
Zatem przestaw PowerdownAfterShutdown na 1.
Karolek:
:arrow:michall22:
Ponawiam swoje pytanie:Czy takie zachowanie miałeś zaraz po zainstalowaniu systemu, czy było wszystko dobrze a ten objaw zaobserwowałeś niedawno
bylo wszystko OK
Kilka pytań:
1. Napisz czy masz taki wpis
Prawoklik na Mój komputer – Menadźer urządzeń – Widok – Pokaź ukryte elementy
Powinno się wtedy pokazać NT APM/Legacy Support z podgrupą NT APM/Legacy Interface Node.
MAM
2. Sprawdz rejestr i napisz jaki zastałeś tam wpis:
Start >>> Uruchom >>> regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
"PowerdownAfterShutdown" = ?
wartosc – 0
3. Jakie masz ustawienie w BIOS, ACPI czy APM. Bo jeśli XP się wydaje źe uźywa ACPI to wyłącza i usuwa obsługę APM z opcji zasilania, nawet wtedy gdy Bios nie obsługuje tego schematu.
APM
:arrow:michall22:
Ponawiam swoje pytanie:
Piszesz:
Kilka pytań:
3. Jakie masz ustawienie w BIOS, ACPI czy APM. Bo jeśli XP się wydaje źe uźywa ACPI to wyłącza i usuwa obsługę APM z opcji zasilania, nawet wtedy gdy Bios nie obsługuje tego schematu.
Ponawiam swoje pytanie:
Czy takie zachowanie miałeś zaraz po zainstalowaniu systemu, czy było wszystko dobrze a ten objaw zaobserwowałeś niedawno
Piszesz:
Mam wlaczona obsluge zaawansowanego zarzadzania energia.. co robic?
Kilka pytań:
Prawoklik na Mój komputer – Menadźer urządzeń – Widok – Pokaź ukryte elementy
Powinno się wtedy pokazać NT APM/Legacy Support z podgrupą NT APM/Legacy Interface Node.
Start >>> Uruchom >>> regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
"PowerdownAfterShutdown" = ?
Do autora wątku – spróbuj wykonać instrukcje z wątku FAQ :arrow: oraz z tego postu :arrow: (skrótowo).
Te instrukcje wykonalem, hmm tak sie zastanawiam czy moze niechcaco cos innego przestawilem.. zreszta tu nie chodzi o przyspieszenie zamykania systemu bo on sie nie wylancza ale o calkowite wylaczenie
Karolek:
:arrow: michall22:
Piszesz:nie sadze aby AntiVir w tym przypadku jakos przeszkadzal
To powiem Ci jako ciekawostkę źe AntiVir Personal Edition nie zamknie w ogóle systemu gdy w napędzie znajduje się dyskietka.
Karolek :P , nie tylko AntiVir personal tak robi , rownieź tak inne antywiry robią jesli masz dyskietke w napedzie.No chyba ze ustawisz źeby nie skanował to ok :wink: ..Ja bym proponowal jesli nie pomoga rady przedmuwcow reinstalacja systemu 8) ...
Karolek:
To znaczy np. "kopytko", Zobacz
A gdzie u kolegi michalla22 jakiś zewnętrzny wygaszacz ekranu? Czyźbyś miał na myśli wpis w rejestrze o wartości logon.scr? :wink:
Karolek:
Skoro nie znasz, domyślnych ustawień niektórych antywirusów to nie wypowiadaj swoich opini i przyjrzyj się lepiej logowi z Hijack–a a sam zobaczysz.
Dobrze, ale na co mam patrzyć? Czy sama obecność plików i procesów monitora rezydentnego ma być dowodem na niemoźność zamknięcia systemu? Nie twierdze, źe któryś z procesów się nie zamyka (moźe nawet ten naleźący do programu antywirusowego), przez co opóźnia wyłączenie komputera (notabene w linku, który podałem jest kilka wartości, których dodanie do rejestru moźe w tej sprawie pomóc), zwłaszcza, źe autor wątku stwierdził, iź:
michall22:
a propo w Trybie Awaryjnym jakos doszlo do "MOzesz bezpiecznie wylaczyc komputer" wiec podejrzewam ze jakis program dzialajacy w tle....
zatem równie dobrze to moźe być proces antywirusa, niewątpliwie. Nie chcę, abyś źle zinterpretował moją wypowiedź – to nie jest zakwestionowanie Twego przypuszczenia, iź winnym w tej sprawie jest program AV.
Poza tym:
michall22:
heh sprawdzilem, nie mam w napedach ani dyskietki ani plyty...
Oraz (zwracam Ci honor w tej kwestii):
AntiVir Personal Edition nie zamknie w ogóle systemu gdy w napędzie pozostawimy dyskietkę, ale przynajmniej wyświetli komunikat przypominający o konieczności jej wyjęcia.
Ale oczywiście tę kwestię moźna juź uznać za zamkniętą – poza tym, gdyby naprawdę ten program uniemoźliwiał zamknięcie systemu, wyświetliłby komunikat o obecności dyskietki w napędzie, a w takim przypadku problemu by przecieź nie było.
I znowu do autora wątku: przejrzyj systemowy dziennik zdarzeń, poszukaj w nim błędów i ostrzeźeń dotyczących takich komponentów, jak Winlogon, Userinit, Userenv (tu zwróć szczególną uwagę, moźesz odnaleźć błędy o identyfikatorach 1517, 1524), Explorer itp.
:arrow: Amon–Ra:
Piszesz:
Dalej pisze:
Skoro nie znasz, domyślnych ustawień niektórych antywirusów to nie wypowiadaj swoich opini i przyjrzyj się lepiej logowi z Hijack–a a sam zobaczysz.
PS.
Czy takie zachowanie miałeś zaraz po zainstalowaniu systemu, czy ten objaw zaobserwowałeś niedawno.
Piszesz:
Co to jest zewnętrzny wygaszacz ekranu?
Dalej pisze:
Nie znam tego programu, ale szczerze wątpię, aby swoją działalność naznaczał takim upośledzeniem funkcjonalności systemu – moźe wystarczy po prostu wyłączyć skanowanie bootsectorów nośników podczas wylogowywania i wyłączania?
PS.
Czy takie zachowanie miałeś zaraz po zainstalowaniu systemu, czy ten objaw zaobserwowałeś niedawno.
Karolek:
Wydaje mi się, źe Twój problem powoduje zewnętrzny wygaszacz ekranu.
Co to jest zewnętrzny wygaszacz ekranu?
A jeźeli słowo zewnętrzny nic w tym kontekście nie znaczy, to dlaczego niby wygaszacz miałby powodować takie objawy?
karolek:
To powiem Ci jako ciekawostkę źe AntiVir Personal Edition nie zamknie w ogóle systemu gdy w napędzie znajduje się dyskietka.
Nie znam tego programu, ale szczerze wątpię, aby swoją działalność naznaczał takim upośledzeniem funkcjonalności systemu – moźe wystarczy po prostu wyłączyć skanowanie bootsectorów nośników podczas wylogowywania i wyłączania?
Do autora wątku – spróbuj wykonać instrukcje z wątku FAQ :arrow: oraz z tego postu :arrow: (skrótowo).
kamaa:
czy masz zainstalowany program typu Alcohol 120??
nie mam uzywam NERO
czy masz zainstalowany program typu Alcohol 120??
Karolek:
Piszesz:nie sadze aby AntiVir w tym przypadku jakos przeszkadzal
heh sprawdzilem, nie mam w napedach ani dyskietki ani plyty...
a propo w Trybie Awaryjnym jakos doszlo do "MOzesz bezpiecznie wylaczyc komputer" wiec podejrzewam ze jakis program dzialajacy w tle....
zaraz podam LOGA z HJACK
OTO LOG:
StartupList report, 2005–09–19, 16:27:19
StartupList version: 1.52.2
Started from : D:\––==HJACK==––\HijackThis.EXE
Detected: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
Detected: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
* Using default options
==================================================
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\AVPersonal\AVGNT.EXE
C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe
C:\Program Files\AVPersonal\AVGUARD.EXE
C:\Program Files\AVPersonal\AVWUPSRV.EXE
D:\––==HJACK==––\HijackThis.exe
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Checking Windows NT UserInit:
[HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
UserInit = C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,
Autorun entries from Registry:
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
AVGCtrl = C:\Program Files\AVPersonal\AVGNT.EXE /min
Autorun entries from Registry:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Skype = "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized
Shell & screensaver key from C:\WINDOWS\SYSTEM.INI:
Shell=*INI section not found*
SCRNSAVE.EXE=*INI section not found*
drivers=*INI section not found*
Shell & screensaver key from Registry:
Shell=Explorer.exe
SCRNSAVE.EXE=C:\WINDOWS\system32\logon.scr
drivers=*Registry value not found*
Policies Shell key:
HKCU\..\Policies: Shell=*Registry key not found*
HKLM\..\Policies: Shell=*Registry value not found*
Enumerating Download Program Files:
[Shockwave Flash Object]
InProcServer32 = C:\WINDOWS\system32\macromed\flash\Flash.ocx
CODEBASE = http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
Enumerating ShellServiceObjectDelayLoad items:
PostBootReminder: C:\WINDOWS\system32\SHELL32.dll
CDBurn: C:\WINDOWS\system32\SHELL32.dll
WebCheck: C:\WINDOWS\system32\webcheck.dll
SysTray: C:\WINDOWS\system32\stobject.dll
Piszesz:
Piszesz:
nie sadze aby AntiVir w tym przypadku jakos przeszkadzal
nie sadze aby AntiVir w tym przypadku jakos przeszkadzal
michall22:
Mam wlaczona obsluge zaawansowanego zarzadzania energia.. co robic?
wyłącz i sprawdz jak się zachowa, równieź spradz co sie dzieje w Trybie awaryjnym
Piszesz:
Przyczyn moźe być bardzo wiele, więc na początek zakończ działanie programu antywirusowego przed standardową procedurą zamknięcia systemu.
Piszesz:
gdy wybiore Zakmnij System on ladnie sie wylogowuje wszystko sie zamyka lecz w czasie kiedy powinno zgasnac zasilanie on sie wiesza, tzn mam ekran pulpitu i wskaznik myszy zawieszony.
Przyczyn moźe być bardzo wiele, więc na początek zakończ działanie programu antywirusowego przed standardową procedurą zamknięcia systemu.
powywalalem zbedne programy z autostartu, problem jest taki: gdy wybiore Zakmnij System on ladnie sie wylogowuje wszystko sie zamyka lecz w czasie kiedy powinno zgasnac zasilanie on sie wiesza, tzn mam ekran pulpitu i wskaznik myszy zawieszony. Mam wlaczona obsluge zaawansowanego zarzadzania energia.. co robic?