win xp i lin
witam
mam zainstalowane dwa systemy: win xp oraz linux. podajac nomenklature linuksowa, winda jest na partycji hda1 a linux na hda6. bootloader znajduje sie w sektorze MBR dysku. czy ktos wie jak mozna zmodysfikowac plik boot.ini w windzie zeby mozna bylo odpalac stamtad tez linuxa? od razu mowie ze sposob dd if=/dev/hda1 of... itp nie dziala bo bootloader jest polozony w MBR. wie ktos jak zmodysikowac ten plik?
mam zainstalowane dwa systemy: win xp oraz linux. podajac nomenklature linuksowa, winda jest na partycji hda1 a linux na hda6. bootloader znajduje sie w sektorze MBR dysku. czy ktos wie jak mozna zmodysfikowac plik boot.ini w windzie zeby mozna bylo odpalac stamtad tez linuxa? od razu mowie ze sposob dd if=/dev/hda1 of... itp nie dziala bo bootloader jest polozony w MBR. wie ktos jak zmodysikowac ten plik?
Odpowiedzi: 5
To wywal z MBR, odpal Linuksa i ponownie zainstaluj MBR tym razem na dysku.
Poszperaj po forach linuksowych powinno być jak to zrobić.
Poszperaj po forach linuksowych powinno być jak to zrobić.
czytalem ten art. to tez nie to. tam jest opisana sytuacja gdy bootloader jest na partycji linuksowej a u mnie jest w MBR
Tak przy końcu pierwszego 'artykułu' : http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29033
no tak ale mi chodzilo o startowanie lin z menu starowego windowsa, np na wypadek formatu windowsa bootloader skasuje mi sie z MBR... "korzystniej" jest wiec startowac oba systemy z menu startowego windy
moźesz włoźyć płytke z linuksem (bootowalną) i zresetować kompa. Po uruchomieniu loadera, wybierasaz naprawienie istniejącej wersjii linuksa. Po tym masz juź dobrze ustawiony program rozruchowy.
Strona 1 / 1