Wiesza sie

Hmm.. mam pewien problem z kompem i niebardzo wiem jak sobie z tym poradzic. Mam win Xp pro, 256ram, procek 1300mhz. Od pewnego czasu komputer mi sie poprostu wiesza. Zawiesza sie i nieruchomieje pasek w systemie ( ten ze startem itp :D )Klikam na niego, a jego tak jakby nie bylo wogole. Niedawno mialem podobna sytuacje, ale do tego nie dzialal internet po takim zawieszeniu. Jednak samoczynnie sie chyba naprawilo. Teraz wystepuje cos podobnego, jednak strony jeszcze sie laduja. Po probie wywolania okienka z obecnymi otwartymi programami ( ctrl + alt + del ) komputer przez chwile pracuje, pozniej przestaje, a okienko sie nie pojawia. Nie jest to raczej wina pamieci ( wymienialem i problem wystepuje nadal) i dysku (sprawdzalem na kilku ). Wiec biorac na logike zostaje procesor. Jednak niewiem czy problem tkwi w chlodzeniu i dlatego sie zawiesza, czy w samym dzialaniu procesora. Najdziwniejsze jest to, ze jesli przed zwiecha wywolam przerwanie rpc ( zakanczajc svchost.exe a pozniej oczywiscie polecenie shutdown –a) to wtedy komputer mi sie w ten sposob nie zawiesza. Oczywiscie zostaje wtedy problem z kopiowaniem, ale cala reszta chodzi sprawnie. Moglby mi ktos doradzic cos w tej sprawie? Jakos nie bardzo wiem, w czym moze tkwic przyczyna.
P.S. czy po przerwaniu rpc jest jakis sposob na przywrocenie mozliwosci kopiowania bez restartu kompa? Moze jesli nieda sie inaczej, to chociaz w ten sposob bede mogl normalnie na nim pracowac.

Odpowiedzi: 20

mam ten sam problem tylko mi jeszcze przed zawieszeniem się wyskakuje taki błąd macie go tutaj: www.dsjdsj.webpark.pl/szlak.bmp bo z załoncznikiem mi coś mie wychodziło
GokuSSJ6
Dodano
04.05.2005 22:27:37
I jak, postawiony ten komp na nogi?

Chyba mam podobnu problem – wczoraj po południu komputer sam z siebie nagle zrobił zwis. I wisiał. Reset, kilka minut pracy, otwarte więcej niź 3 programów – zwis. Reset. I tak w kółko.
Sformatowałem partycję systemową, postawiłem sys. od nowa. Kilka razy. Za kaźdym razem to samo, wiesza się pasek zadań i potem poszczególne programy. Między aplikacjami, zanim zawisną mogę skakać tylko alt+tab. Komputer po instalacji był zawirusowany (?) – w ruch poszedł avast home.
Kilka razy podczas pracy pojawił się komunikat "nie moźna zapisać danych w adresie 0x09309002" czy coś podobnego.
Aktualna konfiguracja:

Hardware jak w podpisie

Soft:
XP Pro (bez SP, zwisy i teraz i wcześniej z SP1)
Avast Home
The Bat 3
Opera 8
Ad Aware SE
Nero 6.0.8.3

Czyli nic nie ma. A wciąź wisi.
Jakieś pomysły? Jechać do serwisu, bo sypie się sprzęt czy po raz kolejny stawiać system, licząc, źe będzie lepiej?
b2
Dodano
04.05.2005 17:39:49
  • krzychuPl22 15.05.2006 21:31:57

Kurde mam to samo, pasek się wiesza pomimo reinstallki windowsa.<br>

• krzychuPl22 16.05.2006 15:22:28

U mnie to samo....<br>Może problem jest z plikami na niesystemowej&nbsp; partycji (u mnie d:)<br>ktoś formatował cały dysk twardy??<br>Spróbuje sformatować dysk z plikami.<br>

• krzychuPl22 19.05.2006 15:11:12

Nie sformatowem D,ktoś formatował cały dysk??<br>Zauważyłem że gdy się wiesza to wiesza się też notatnik.<br>Po jakichś 10min, notanik znów działa a pasek zadań dalej wisi.<br>najciekawsze jest to że firefox i podłaćzenie do internetu działa a reszta się wiesza<br>

Rebe:
Nasedo:
Hmm.. problem wystepuje tylko na komputerze ktory ma bezposrednie polaczenie z neostrada. Komputer, ktory pobiera net z polaczenia sieciowego dziala bez zarzutu.

To jeszcze sprawdź gniazdko sieci elektrycznej – przenieś ten "walący się" do pokoju gdzie stoi ten drugi – trzeba próbę eliminacji od czegoś zacząć.
Tnie sie – to nie wina gniazdka :?

PS.
Ciekawe ile jeszcze informacji dodatkowych się znajdzie?
Z tepsą o problemie rozmawiałeś?– Czasem modemy są wadliwe.
Ten modem mam juz od roku, problemy pojawily sie jakies 2 miesiace temu wiec co najwyzej sie zuzylo cos, bo wadliwego mi nie dali :roll: Zobacze na innym modemie jak bedzie..
Nasedo
Dodano
23.02.2005 15:31:01
Nasedo:
Hmm.. problem wystepuje tylko na komputerze ktory ma bezposrednie polaczenie z neostrada. Komputer, ktory pobiera net z polaczenia sieciowego dziala bez zarzutu.

To jeszcze sprawdź gniazdko sieci elektrycznej – przenieś ten "walący się" do pokoju gdzie stoi ten drugi – trzeba próbę eliminacji od czegoś zacząć.

PS.
Ciekawe ile jeszcze informacji dodatkowych się znajdzie?
Z tepsą o problemie rozmawiałeś?– Czasem modemy są wadliwe.
Rebe
Dodano
23.02.2005 14:08:26
Nasedo
Dodano
23.02.2005 13:01:36
Idź ze zwoim do kolegi – moźe masz skopaną instalację elektryczną.
Rebe
Dodano
23.02.2005 07:57:14
No dobra.. wkurzylem sie na mojego kompa, a poniewaz potrzebowalem na nim popracowac poprostu pozyczylem kompa od znajomego.. i .. :shock: to samo :shock: :shock: :shock: nie jest to wina systemu bo przeinstalowalem kilka razy jak juz pisalem wyzej i nie jest to wina sprzetu bo na ZUPELNIE innym wystepuje dokladnie to samo :( wiec co to moze byc? Przeciez nie wiesza mi sie przez monitor czy klawe :roll: Mam neosrade 640 kbs/s, neostrada jak wiadomo jest dosyc dziurawa.. moze jakis wirus? No niemam juz zupelnie pojecia.. instaluje tylko te dwie latki antyblasterowe.. moze mi ktor doradzic ktore jeszcze zainstalowac? Mam win xp pro, bez zadnych service packow chyba, kupowalem go dosc dawno temu jak jeszcze ich nie bylo.
Nasedo
Dodano
22.02.2005 23:17:47
Albo własnie zasilacz albo płyta główna. Moźe jest jakaś przerwa na niej czy coś....
Hołek
Dodano
07.02.2005 17:40:46
Konkretne wartości.
12v – wskazanie.
5v – wskazanie
3,3v – wskazanie.

Temperatury.
Płyta – wskazanie ile stopni,to samo procesor.
To nie jest stara płyta i czujniki powinny być.

Update.

Czujniki są sprawdziłem.
MarcinX
Dodano
07.02.2005 16:28:50
MarcinX:
Nasedo:
ok mam cos takiego
Wlasciwosci czujnika
Typ czujnika : ITE IT8705F ( ISA 290h)
Wentylatory
Procesor 3013 RPM
Wartosc napiec
VBAT baterii CMOS 2.85 V

Jakie wartośći ?
to co mialem podane w zakladce "czujniki" podale. powinno byc cos jeszcze? :roll:

Sprawdź Everestem napięcia i temperatury i napisz.
I nawet jeźeli nie byłaby to wina zasiłki (a na to wygląda),to i tak warto zmienić ten złom.
No to chyba podalem. no chyba ze jeszcze gdzies sie sprawdza w everscie :?
Nasedo
Dodano
07.02.2005 12:49:35
Nasedo:
ok mam cos takiego
Wlasciwosci czujnika
Wentylatory
Procesor 3013 RPM
Wartosc napiec
VBAT baterii CMOS 2.85 V

Jakie wartośći ?

Nasedo:
A więc zasilacz 300 W, marka. hmm.. chyba "codegen"

Czyli jeden z najgorszych.

Sprawdź Everestem napięcia i temperatury i napisz.
I nawet jeźeli nie byłaby to wina zasiłki (a na to wygląda),to i tak warto zmienić ten złom.
MarcinX
Dodano
05.02.2005 17:58:33
rowniez miałem cos podobnego, i okazło się ze była uszkodzona płyta główna a dokładniej kondesatory się przegrzewały!!!
kamaa
Dodano
05.02.2005 17:53:54
Odlaczylem jeden cd–rom a komp zawisl po pol godziny :( myslalem ze juz jest ok :/ ma ktos moze jeszcze jakies inne pomysly? :(
Nasedo
Dodano
05.02.2005 15:33:35
ok mam cos takiego
Wlasciwosci czujnika
Wentylatory
Procesor 3013 RPM
Wartosc napiec
VBAT baterii CMOS 2.85 V
Nasedo
Dodano
04.02.2005 19:55:37
Programu nie mam – ale gdzięs na poczatku jest coś takiego jak "czujniki' i tam jest część.
Odłączenie części napędów moźe pomóc, ale nie musi – nawet jeźlei podejrzenia dot. zasilania są trafne.
Rebe
Dodano
04.02.2005 19:48:52
a gdzie dokladnie jest ta opcja w ecerescie? przegladam to ze wszystkich stron i nie widze :? aha.. i moge po prostu odlaczyc jeden cd–rom i stacje dyskietek i powinno zaczac dzialac czy to nic nie da?
Nasedo
Dodano
04.02.2005 19:42:34
Na pierwsze mieszanie fusów bym jednak na zasilanie stawiał.
Co do screena to sźło mi raczej o to co się pokaźe gdy na taki płąd – linię z błedem – klikniesz i opis, który tam jest, ale z "obrazka" widać, źe za duźo to nie wniesie.
Sprawdź jeszcze te napięcia, bo jeźlei niesłusznie tym razem na Codegenie psy chcę iweszać to dalej myśleć trzeba będzie.
Temperatutrę teź weź – zamiast z BIOS–u mozesz uźyć informacji z AIDA32/Everest np.( dotyczy i napięć ).
Rebe
Dodano
04.02.2005 19:17:27
A więc zasilacz 300 W, marka. hmm.. chyba "codegen"
plyta glowna wg programu ecerest "Octek Rhino KT333–ASE (5 PCI, 1 AGP, 1 ACR, 3 DDR DIMM, Audio)" ( przy wlaczaniu pokazuje ze clayton )

to najczesciej pokazane jest w logach
Nasedo
Dodano
04.02.2005 18:09:02
1. Zasiilacz – moc , a nie napięcie – 300/350/400W(att) i marka.
2. Płyta główna – symbol i ew. odmiana v/rev
3. Takiego logu to nikt nie jest w stanie przeczytać , bo szkoda oczu i czasu
Podaj, proszę, tylko te elementy, w których występuje błąd i informacje przy nich widoczne – tylko ze 2–3 przykłady .
Rebe
Dodano
04.02.2005 17:55:49
Rebe:
Znaowu :
1. konfiguracja sprzętowa z uwazględnieniem zasilacza.

procesor athlon 1300mhz
pamiec ram 256 mb ddr
dysk 80gb
zasilacz 230v
jesli pytasz o zasilacz to pewnie mam tez wymienic wszystkie inne podzespoly ktore z niego korzystaja wiec dochodzi cd rom ,nagrywarka i stacja dyskietek
2. Informacje na temat podkręcenia sprźetu.

Nic nie podkrecalem
3. Informacje o błedach w logach – podgląd zdarzeń w narzedziach administracyjnych panelu sterowania.

Niebardzo wiem jak to tu wkleic ale chyba to jest to, daje w zalaczniku
4. Informacja o napięciach i temperaturach.

zaraz sprawdze, musze sie zreesetowac bo rpc jest potrzebne
Nasedo
Dodano
04.02.2005 17:48:56
Nasedo
Dodano:
04.02.2005 13:04:30
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2