wielkosc dysku

hej jak wiadomo starsze plyty a raczej biosy nie widza wszystkich wielkosci dyskow jedne widza do 13 drugie do 15 itd czy jest jakis prosty sposob zeby to sprawdzic :?:jaka plyta ,bios zobacy do jakiej wielkosci dysk twardy :?:

Odpowiedzi: 15

A nie jest to czasem data wersji programu AMI, a nie BIOS–u ? :wink:
Ale o to mniejsza – wiadomo, ze nic nowszego nie ma i tyle.
Rebe
Dodano
18.06.2004 20:25:37
spoko dzieki za kakretn aodpowiedz ,ciekaw jestem tylko skad w takim razie u mnie data pozniejsza :?
Longi
Dodano
18.06.2004 20:15:03
Napiszę tak – bez specjalnego wysiłku mozna odczytać, źe obsługiwane są dyski powyźej 8,4GB – co oznacza, źe na pewno nie ma problemu do 32GB – czy większe to juź trzeba by się wgłebiać w "literaturę", ale moźna odmniemywać, źe skoro BX widziął 40 to i810 nie powinien mieć problemów do tych 64GB ( to tak na czuja piszę, ale chyba nie bez podstaw).
Co do BIOS–u to GigaByte datuje og na 29 grudnia 2000r. i jest to ostatnia wersja udostępniona przez producenta, a do ew. pobrania i jedyna.
Rebe
Dodano
18.06.2004 18:41:17
ZAjrzyj poniźej

http://www.ami.com/

Pozdrówka
Anonymous
Dodano
18.06.2004 17:22:18
Seeker napisał
Nie jest to niestety generalna zasada, a napisze wiecej – dość rzadka.
Są MOBO, które wręcz alergicznie reagują na dyski których ich BIOS nie potrafi obsłuźyć, po prostu w czasie autodetekcji ... zwyczajną zwiechę robią.
I po to m.in sa programy do dysków określonych producentów, by problem wykluczyć.

No to juz cos jednak słyszałem ,ze te programy do dyskow dosc czesto lubia ze tak powiem chodzic wlasnymi drogami ..program pada i pozniej mamy problem co do aktualizacji biosu to sie zgadzam zeby zieloni sie nie pchali choc jak wiadomo laik czasem ma wiecej szczescia niz zaawansowany bo nie zwaza na to co moglo by byc gdyby....i tutaj kazdy wie o czym mowie tak dla informacjii godunow nie jestem takim zielonym uzytkownikiem wiec moze na tym skonczymy ta dziwna wymiane zdan i zaczniemy rozpatrywac problem ..pozatym nie chodzi mi o kakretny bios i kakretna plyte ..poprostu myslałem ze ktos moze ma jakias ciekawa wiedze na ten temat przypuszczam ze sa jakies dane na temat kakretnego biosu jakie widzi dyski bo jak wiadomo zalezy to od tego jaki ten bios stary ze tak powiem
dajmy na to przykaldowo moja starsza plyte napisze co znajde wiec tak jest to płyta Gigabyte GA–6 WMM7 Rev 2.0 co do biosu na tej płycie to napisze co pisze zeby niczego nie ominać AMIBIOS ESY SETUP UTLITIES ver 1.17 z 2.22.2001 r ..szuakałem informacji na ten temat bo chciałem sie przygotować :wink: ,ale mało znalazłem ,moze ktoś bedzie miał wieksze szczescie
sorki za dlugi post :?
Ps.Rebe dzieki mniej wiecej o to mi chodzioło o taka odpowiedz :)
Longi
Dodano
18.06.2004 16:51:33
Seeker:
godunow:
Jak podepniesz przykładowo do płyty dysk o pojemności 80 giga a Bios widzi dyski do 8 Giga . To zobaczycz ten dysk 80 gigowy jako 8 Gigowy..

Są MOBO, które wręcz alergicznie reagują na dyski których ich BIOS nie potrafi obsłuźyć, po prostu w czasie autodetekcji ... zwyczajną zwiechę robią.
I po to m.in sa programy do dysków określonych producentów, by problem wykluczyć.

Tu masz racje !
Dlatego teź powtarzam jeszcze raz niezawansowanemu uzytkownikowi dokładanie dysku do starszych płyt (czytaj biosów nie zalecam )– ze to śmieszy niektórych trudno :idea:
Co do zasady według moich dośwaidczeń to tak pół na pół gdzie Bios nie rozpoznaje dysku . Niemniej jednak i do takiego moźna dołozyc dysk Np aktualizując bios płyty .
I znowu całkiem zielony uzytkownik do tej czynności niech się nie bierze..
Ale ta dyskusja bardziej jest akademicka. Bo gdyby autor podał nazwe płyty i Bios jaki tam jest wtedy mozna juz coś konkretniej powidzieć.
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
18.06.2004 16:26:38
godunow:
Jak podepniesz przykładowo do płyty dysk o pojemności 80 giga a Bios widzi dyski do 8 Giga . To zobaczycz ten dysk 80 gigowy jako 8 Gigowy..

Seeker
Dodano
18.06.2004 15:58:19
Longi:
godunow napisał
Dlatego teź doradzam zakupowanie dysku twardego dla mniej zaawansowanych w sklepie gdzie sprzedawca podepnie ci do kompa nowy dysk i zobaczy jakie dyski obsługuje Twój Bios

o mało sie nie posikałem ze smiechu :lol: ,idz na komika ...no sory ale nic poza tym zabawnym zdaniem nowego nie napisałeś :lol:

Non coment !!!!!!!! :!: :!: :!: :!: :!:
Anonymous
Dodano
18.06.2004 14:26:11
godunow napisał
Dlatego teź doradzam zakupowanie dysku twardego dla mniej zaawansowanych w sklepie gdzie sprzedawca podepnie ci do kompa nowy dysk i zobaczy jakie dyski obsługuje Twój Bios

o mało sie nie posikałem ze smiechu :lol: ,idz na komika ...no sory ale nic poza tym zabawnym zdaniem nowego nie napisałeś :lol:
Longi
Dodano
18.06.2004 13:53:24
Longi:
jesli jest taki prosty i go znasz to siem podziel bo o to prosiłem w temacie a jak masz zamiar pisac wymijajace odpowiedzi to idz sobie nabijac posty gdzie indziej :evil: :!: :!:

Podpinasz dowolny dysk do płyty i wchodzisz na Bios komputera i widzisz jaki automatycznie ci wykrywaJest to metoda najszybsza i najpewniejsza innej nie znam
Teraz kwestia Biosu czy da sie zrobić uprgrade czy nie lub moźna montowac rozszerzenie na płycie które oszuka Bios i będzie widzieć dysk normalny czyli 80 Giga jak w tym przypadku. WSzystko sie da zaleźy od kasy i umiejętnosci

Jest to metoda najszybsza i najpewniejsza innej nie znam
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
18.06.2004 13:12:46
Pewne informacje moźna uzyskać z wielkości BIOS–u – rozmiar plików – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=13534
Inne z daty produkcji płyty i BIOS–u, a najprościej to jednak z manuala płyty i ew. strony jej producenta z informacjami dot. zmian wnoszonych przez poszczególne wersje BIOS–ów.
Juź tylko na marginesie godzi się przypomnieć, źe w starszych płytach wielkość dysku moźe nie być jedynym problemem, bo stwarzać go moze óewnieź bankowanie pamięci, a w konsekwencji dobór odpowiednio "zorganizowanych" kości.
Rebe
Dodano
18.06.2004 09:10:46
jesli jest taki prosty i go znasz to siem podziel bo o to prosiłem w temacie a jak masz zamiar pisac wymijajace odpowiedzi to idz sobie nabijac posty gdzie indziej :evil: :!: :!:
Longi
Dodano
18.06.2004 02:07:56
Longi:
szkoda ze gienialny kolega nie widzi jakie jest pytanie w temacie :evil: :!:

Jak myślisz jaki sposób bardzo prosty..!!

A granice to było 2 Giga
8 Giga
27 Giga bodjaźe a wiecej gzrechów nie pamiętam za wszystkie źałuje..
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
18.06.2004 02:02:41
szkoda ze gienialny kolega nie widzi jakie jest pytanie w temacie :evil: :!:
Longi
Dodano
18.06.2004 02:00:25
Longi:
hej jak wiadomo starsze plyty a raczej biosy nie widza wszystkich wielkosci dyskow jedne widza do 13 drugie do 15 itd czy jest jakis prosty sposob zeby to sprawdzic :?:jaka plyta ,bios zobacy do jakiej wielkosci dysk twardy :?:

Kolego jak ktoś ma chęc i kase to do kaźdej prawie płyty starej wsadzi(podłaczy) dysk np. 120 Giga..
I będzie widocze tyle ile jest..
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
18.06.2004 01:52:31
Longi
Dodano:
17.06.2004 23:30:40
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1