WIELKI problem z twardym dyskiem!!!!!!!!!!!!!pomocy!!!!!!!!!

Znam siĘ dobźe na komputrach, ale to co sie przydaźyło mojemu koledze poprostu mnie zagieło.
Problem polega na tym, źe po utworzeniu partyci i uczynienu jej aktywnej, wyłączjąć program fdisk, przez co powracając do dosu dyskietki startowej, wszystkie partycije sie tracą, napewno nie jest to wina dyskietki startowej bo jest sprawdzona na moim komputerze, prubaowałem równieź utworzyć partyciję w konsoli Windowsa XP, dawając opcije utwóź partycije, niewystępował źaden błąd, ale partycij teź nie utworzył mimo źe potem prubowałem jeszcze pare razy ją utwoźyć, przywracałem optymalne ustawienia w biosie i nic, dokonywałem równieź własnych ustawień, i nic sie nie zmieniało, odpalając scandisk z dyskietki startowej występował błąd systemu plików Fat, jednak to nic dziwnego poniwaź niebył foramtowany bo niebyło czego formatować, wiem źe miał wyłączoną opcije S.M.A.R.T HDD w biosie, jednak jezeli dobze pamiętam to ją włączłem. Jeźeli ktoś wie co boli ten komputer źe nietrzyma partycij "wygląda to źe nie zapisuje ustawień partycij" lub zna jakiś program który rozwiąźe ten problem to proszę o POMOC,
Osobiśćie pierwszy raz spodkałem się z takim problem i niedam spokoju puki go nie rozwiąźe, pomurzcie to bede bardzo zobowiązany!!!!!!!
Zazanaczam źeby niepisały osoby które się na tym nie znają, bo to tylko zasmieci to forum ja sie znam dobźe na komputerach i napewno nie popełniałem źadnego głupiego błędu.

WIELKIE THX ZA POMOC!!!!!!!!!

Odpowiedzi: 9

Bulletoss za podawanie linków do cracków moźna wylecieć z forum –nie czytałeś regulaminu ???????

Tak sie skalda źe nie miale okazij przeczytac regulaminu, ale to tak naprawde to nie jest crack, a program zgrywający HDD Regeneratora na dyskietke, a źe przyokazi daje pełną wersije tego programu to juź tylko szczeguł ;P
Bulletoss
Dodano
14.08.2004 23:06:27
Bulletoss za podawanie linków do cracków moźna wylecieć z forum –nie czytałeś regulaminu ??????? :?
Seeker
Dodano
14.08.2004 21:51:47
to pochwal sie jak to zrobiłeś (dla potomnych)

Proszę bardzo:
1. Problem z niemoźnośćą zapisania partycij " opis problemu patrz:
temat postu: WIELKI problem z twardym dyskiem!!!!!!!!!!!!!pomocy!!!!!!!!!

Rozwiązanie problemu: Więc gość miał troche pomieszne w biosie, konkretnie to pomogło wlączenie opcij "S.M.A.R.T. HDD", Przepięcie taśmy z IDE0 do IDE1 "zamiana taśm HDD z CD–Romem". A teraz najwaźniejsze: Na twardym dysku jest plik zapisujący ustawienia dotyczące konfiguracij HDD "Pliki systemowe dysku", plik ten dotyczy kompresi, wielkość klastrów, i oczywiśće konfiguraci partycij, jest teź tam wiele innych opcij dotuczących dysku, Jeźeli dobźe pamientam to plik ten nazywał się: Boot_disc.cfg czy coś w tym stylu, Jeźeli ktoś będzie szukał go na HDD to muśi mieć do tego specijalne programy, w normalny sposub go nie znajdziecie. No i potem fdisk i wszystko grało.

2. Uszkodzenie jednostek alokacij: Po utworzenu partycij okazało sie źe dysk nie moźe się zformatować poniewaź niepotrafił odnaleść jednostek alokacij "Uszkodzenie jednostek alokacij to najpopularniejszy problem związany z uszkodzeniem HDD", W lekkich przypadkach tzn.: wtedy keidy podczas formatowania wyskakuje informacija w stylu "Próba odnalezienia jednostek alokacij", i po jakimś czasie jednostka zostaje odnaleziona i formatowanie postępuje dalej, w takim przypadku pomaga program: HDD Regenerator. To jest tylko demo niestety a dla pełnej wersij trzeba pobrać CRACKA NI MA. Jednak w moim przypadku to niepomogło bo dysk był zabardzo uszkodzony aby moźna go naprawić ww. programem. Jednak jest sposub aby sformatować dysk bez odczytywania uszkodzonych alokacij, wystarczy wrzucić uszkodzony dysk do innego komutera, uruchoc windowsa, kliknąć prawym klawiszem na uszkodzony dysk, wybrać opsije formatuj i dalej dać szybkie formatowanie, "istnieją teź dosowe progrmy umoźliwjające sybklie formatowanie bez wniku w jednostki alokacij". Dysk wtedy uzyskuje poprawny system plików FAT, FAT32, NTFS– do wyboru. Potym bez źadnego problemu powinien się zainstalować system operacyjny.

No to by było na tyle, jekieś pytania kierować na bullet_to_bog@go2.pl

Linka do cracka usunąłem, poczytaj regulamin
SLAY3R
Bulletoss
Dodano
14.08.2004 18:40:28
Bulletoss:
Dobra panowie proble rozwiązany.
thx za pomoc ;P
a jak ktoś jeszcze wie jak usunąć ominąć lub naprawić uszkodzone jednostki alokacij to thx za te pare slow.

to pochwal sie jak to zrobiłeś (dla potomnych) :wink:
Xior
Dodano
14.08.2004 17:19:44
Dobra panowie proble rozwiązany.
thx za pomoc ;P
a jak ktoś jeszcze wie jak usunąć ominąć lub naprawić uszkodzone jednostki alokacij to thx za te pare slow.
Bulletoss
Dodano
14.08.2004 01:25:25
Nie napisałeś jaki to dysk (model), czy był kupiony nowy, a moźe wcześniej stał na nim jakiś system. Polecam program Ranish Partition, program nagraj na dyskietke startową zrobioną pod win95/98, uruchom poleceniem PART, stwórz partycje (sformatuj Quick Formatem), zaflaguj partycje startowa (klawisz B), zapisz "MBR Sector" i nacisnij escape, odpal ponownie z dyskietki startowej i wykonaj format C:.
spiderko
Dodano
13.08.2004 17:42:40
szukaj na stronach producenta dysku jest rozwiez progs o nazwie hdd regenerator ale ja go uzylem na swoim dysku i o malo sie go nie pozbylem prawie wylecial w kosmos (doslownie) wiec radze szukac softu od producenta dysku ja do ibm uzylem "DFT" i pol roku bez problemowo chodzil obecnie znowu mu odbija ale przy hdd IBM to normalne :twisted:
Rysiek80
Dodano
13.08.2004 12:26:14
magick partition probowalen a co do testu na innym kompie to dzis ma wpasc gość domnie z tym dyskiem, wiem dobze zresztą źe to wykluczy niepoprawną konfiguracije biosu, jednak w biosie nic prędzej nic podobno nie było kopane, tak więc nadal prosił bym o nazwe jakigoś programu do sprawdzania i naprawiania HDD, bo wim źe są takie programy ale niewiem jak sie nazywają a w necie znalesć tego nie umiem
Bulletoss
Dodano
13.08.2004 12:09:15
zobacz innym softem np:partition magic 8 zobacz czy dzieje sie to na fat i ntfs a sprawdzales dysk na innym kompie ??
Rysiek80
Dodano
13.08.2004 09:30:18
Bulletoss
Dodano:
13.08.2004 05:58:27
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1