wielki problem z grami
Odkad zainstalowalem win xp mam problem z grami, po zainstalowaniu i odpaleniu gry, gra dziala ok 4 min poczym, wyzuca mnie do win. lub resetuje kompa.(dzieje sie tak w grach: NFS, warcraft 3, colin 3, max payne 2, itd...)
sterowniki i wszelkie aktulizacje mam najnowsze
Mam win xp pro. z sp1, 256 mb, HDD 40gb, karta graficzna geforce 2 mx 100/200 64mb, karta dzwiekowa sb live 5.1, direx 9a
Bardzo prosze o pomoc...[/b]
sterowniki i wszelkie aktulizacje mam najnowsze
Mam win xp pro. z sp1, 256 mb, HDD 40gb, karta graficzna geforce 2 mx 100/200 64mb, karta dzwiekowa sb live 5.1, direx 9a
Bardzo prosze o pomoc...[/b]
Odpowiedzi: 19
Wiem, EL NINO, ale to jest silniejsze ode mnie :P
Wiesz ze zastraszanie jest karalne :wink: .margot:
... na pewno jeszcze nie raz opiszę tutaj mój problem.
El Nino! Wyjaśniam: coś się porąbało w wtedy w BIOSIE bo nie mogłam uruchomić kompa i miałam tzw. blue screen i informacje o protokole we/wy, dalej nie pamiętam. Przy tej okazji dostałam nowego BIOSA i nowego winXP, bo wcześniej miałam 98. Dlatego teź xpeka dopiero poznaję, bo jest on nieco inny od 98. Mam teraz BIOS PG ver.6.0. A co do gier, to juz sobie z nimi poradziłam. Nie mogłam wcześniej znaleźć sterowników do mojej karty, bo mam CATALYST SUPPORT RADEONA a wszędzie były CATALYST ver.x.x. i nie wiedziałam czy te będą dobre, ale ktoś mi pomógł znaleźć te właściwe i jest OK, poza tym źle rozumiałam ustawienia zgodności gier. Myślałam, źe ustawia się zgodność gry do wina a tymczasem jest odwrotnie. Dlatego dziękuję za wszystkie porady, na pewno z nich skorzystam i polecam się na przyszłośc, bo na pewno jeszcze nie raz opiszę tutaj mój problem. Dzięki i pozdrawiam!
El Nino! Wyjaśniam: coś się porąbało w wtedy w BIOSIE bo nie mogłam uruchomić kompa i miałam tzw. blue screen i informacje o protokole we/wy, dalej nie pamiętam. Przy tej okazji dostałam nowego BIOSA i nowego winXP, bo wcześniej miałam 98. Dlatego teź xpeka dopiero poznaję, bo jest on nieco inny od 98. Mam teraz BIOS PG ver.6.0. A co do gier, to juz sobie z nimi poradziłam. Nie mogłam wcześniej znaleźć sterowników do mojej karty, bo mam CATALYST SUPPORT RADEONA a wszędzie były CATALYST ver.x.x. i nie wiedziałam czy te będą dobre, ale ktoś mi pomógł znaleźć te właściwe i jest OK, poza tym źle rozumiałam ustawienia zgodności gier. Myślałam, źe ustawia się zgodność gry do wina a tymczasem jest odwrotnie. Dlatego dziękuję za wszystkie porady, na pewno z nich skorzystam i polecam się na przyszłośc, bo na pewno jeszcze nie raz opiszę tutaj mój problem. Dzięki i pozdrawiam!
Padl system czy tez BIOS ? Bo BIOS raczej tak sam od siebie nie pada. Moglabys sprawdzic sama :wink: , jaka wersje BIOSa masz obecnie "zainstalowana" i czy jest nowsza na stronie producenta plyty. Jak sprawdzic ? Albo jakims programem w rodzaju Aida, co dla Ciebie bedzie latwiejsze, albo odczytac z ekranu podczas uruchamiania komputera – pierwszy ekran zatrzymujesz klawiszem Break i odczytujesz numerki na dole. Cos takiego: 5/27/1998–i440BX–W977TF–2A69KV59C–00.margot:
W czerwcu informatyk robił mi przeinstalowanie całego systemu łącznie z BIOSem, bo właśnie ten padł,
Z Twoich postow wynika ze jestes raczej "newbie", wiec ewentualna zmiane BIOSa powinnas powierzyc komus bardziej zaawansowanemu.margot:
Wynika z tego jednak, źe sama nie będę w stanie sobie z nimi poradzić.
Uzytkowania z pewnoscia nie.margot:
ale moźe te błędy są skutkiem złego uźytkowania.
Dzięki za pomoc. Wynika z tego jednak, źe sama nie będę w stanie sobie z nimi poradzić. W czerwcu informatyk robił mi przeinstalowanie całego systemu łącznie z BIOSem, bo właśnie ten padł, ale moźe te błędy są skutkiem złego uźytkowania. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
=Dario=:
El nino moze wiesz, czy nie ma podobnej strony, tyle źe po Polsku :?: :?: :?: Całkiem przydatne tam sa rzeczy, szkoda tylko, źe wszystkiego do konca nie rozumiem :cry:
A jaką trudnością jest wybór języka polskiego w wyszukiwarce ?
Niektóre z tych opisów śa i w KB MS po polsku, a większość na polskich stronach opisujących błedy.
El nino moze wiesz, czy nie ma podobnej strony, tyle źe po Polsku :?: :?: :?: Całkiem przydatne tam sa rzeczy, szkoda tylko, źe wszystkiego do konca nie rozumiem :cry:
margot, blad o ktorym piszesz (0x1000008e) znalazlabys rowniez w postach na forum. W skrocie: nazywa sie toto bardzo madrze – KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED i wedlug specjalistow z Redmont powodowane jest (sami nie sa do konca pewni :P ) albo zlymi czy tez uszkodzonymi sterownikami urzadzen, albo niekompatybilnym z systemem sprzetem, czy tez w koncu kijowym/za starym BIOSem plyty czy tez urzadzen. Zreszta wspomnialas rowniez o bledach ACPI (nie Ty jedna masz z nimi do czynienia), przy ktorych jak wiesc gminna niesie, pomaga najczesciej upgrade BIOSu.
Przegladnij sobie – http://msdn.microsoft.com/library/en–us/ddtools/hh/ddtools/BCCodes_12795dee–19a9–4461–a135–bbb882b81455.xml.asp
Przegladnij sobie – http://msdn.microsoft.com/library/en–us/ddtools/hh/ddtools/BCCodes_12795dee–19a9–4461–a135–bbb882b81455.xml.asp
Sorry, niech ci ręce znów nie opadną, to chyba nie o to chodziło. Dzieciak uruchomił grę, bo wcześniej po przeczytaniu tematu zainstalowałam directx 8.1 i chcieliśmy sprawdzić czy to to, znów jednak nastąpił restart i w dzienniku zdarzeń odczytałam to jako niebieską informację, tylko źe i tak nic z niej nie wiem, choć bardzo bym chciała.
Kliknęłam na te czerwone błędy ale i tak nie potrafię ich zinterpretować. Wysłałam je do pomocy technicznej, ale nie ma tam dla mnie odpowiedzi. Wszystkie maja źródło ACPI. Co to takiego? I czy to powinno mi coś juź powiedzieć?
W podgladzie zdarzen wazne sa wpisy zaznaczone na zolto i czerwono. Klikasz na nich x2.
Poniewaź mam ten sam problem i chciałabym zobaczyć co mi restartuje komputer przy wgrywaniu gier, to pokierujcie mnie: w podglądze zdarzeń jako nazwy zdarzeń są cyfry, skąd mam wiedzieć która z nich to restart i jak odczytać co jest jego powodem? Szukałam w POMOCY ale to księga zaklęć. A poza tym czy przy partcji (mam C i E), kiedy ścieźka tego podglądu wskazuje na C: a gry chodzą na E to czy te restarty będę mogła tam znaleźć skoro dotyczą dysku E? Wytłumaczcie mi proszę punkt po punkcie bo jestem w tym kompletnie zielona.
Malone:
musiałbyś przeczyścić procka.
:shock:
Czym :?:
Szczotką drucianą czy Ace :?:
musiałbyś przeczyścić procka. zainastalować dx8.1 bo słyszałemźe 9.0 sie nie sprawuje. sądze źe procka masz za słabego bo nie podałeś jakiego masz :P . to nie wina windowsa bo przecieź to nowe gry. teź mam xp prof.
To moźe nas oświecisz :!: Bo inni mogą mieć podobny problem :roll:
sam sobie z tym zrobilem, ludzie z forum mi zawiele nie pomogli, (moze sami nie wiedzieli jak z tym zrobic?) przedtem cierpialem bo mi malo ktore gry dzialaly pod win xp, wywalalo mnie po 5 min
a teraz dziala mi juz wszystko bezproblemowo.
jak by ktos kiedys mial ten sam problem co ja mialem to chetnie pomoge moj nr. gg 1276130
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
a teraz dziala mi juz wszystko bezproblemowo.
jak by ktos kiedys mial ten sam problem co ja mialem to chetnie pomoge moj nr. gg 1276130
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jakiego proca masz ??
Po pierwsze sprawdzić w podglądzię zdarzeń co powoduje restart (ile razy to pisać :evil:)
Najnowsze sterowniki nie znaczy źe najlepsze,kombinuj z innymi.
Zainstaluj innego directa.
Sprawdzałeś temperatury na czujnikach : proc ,płyta ?
Najnowsze sterowniki nie znaczy źe najlepsze,kombinuj z innymi.
Zainstaluj innego directa.
Sprawdzałeś temperatury na czujnikach : proc ,płyta ?
Strona 1 / 1