Widows XP pirat a oryginal

witam!
przez wiele lat korzystalem z pirackich windowsow..
jakis czas temu kupilem laptopa i w nim jest oryginalny XP HOME szczerze mowiac nie widze kompletnie zadnej roznicy miedzy obecnym a poprzednimi widowsami...powiedzcie mi jakie sa korzysci dla uzytkownika DOMOWEGO KOMPUTERA pracujacego na oryginale?
jakies plusy i minusy...

Odpowiedzi: 20

Doktor X:
Sheriff zaczyna wydawac mie sie ze strasznie ograniczony umyslowe jestes...i naiwny???
jeszcze raz skoro malolat,czy rodzic moze zaplacic za winde 25 zl to po co ma wydawac 600zl
wytlumacz mi to racjonalnie.prosze...

Przeciez od Tego są regóły, aby ich przestrzegać. Postępując niezgodni z nimi "niszczysz" cały system. Od taiego zachowania nigdy nic się nie zmieni. Przestrzegając regół pokazujesz, źe chcesz coś zmienić. Coś co jest nie dobre
damiancore
Dodano
28.10.2005 16:53:21
Doktor X:
Sheriff zaczyna wydawac mie sie ze strasznie ograniczony umyslowe jestes...i naiwny???
jeszcze raz skoro malolat,czy rodzic moze zaplacic za winde 25 zl to po co ma wydawac 600zl

po 1 – bo to jest na to paragraf
po 2 – taki rodzic daje zly przyklad malolatom
po 3 – bo nie jet to moralne – kradziez (patrz po 1)
po 4 – bo z takim windowsem jestes zdany sam na siebie
Szuja27
Dodano
28.10.2005 12:37:30
arcymag:

Złodziejstwem jest wołać za płytę połowę miesięcznego wynagrodzenia! To kraj złodzieji nie dlatego źe są kleptomanami tylko dlatego źe nie mają innego wyjścia. Jaką część średniej pensji w kraju pana Gates'a kosztuje płytka z XP?

A czy jak mnie nie stac na subaru impreze za 150000 zł (akurat taki mi sie podoba) to mam go ukrasc i to bedzie w pozadku? Wedlug tego rozumowania tak, bo przeciez złodziejstwem jest zadac odemnie 4 rocznych pensji oddanych w całosci. A ja musze miec ten samochód.

Doktor X:

Co do ograniczen umyslowych to ja bym dyskutował.

Racjonalnie?? Widziałes kiedys złodzieja któremu racjonalnie dalo sie wytłumaczyć zeby nie kradł ??
Nie wiem kim jestes albo kim bedziesz w zyciu zawodowym ale zycze ci z całego serca zebyś został programistą i zeby po kilku latach twojej ciezkiej pracy maolactwo twoja prace kupowało na bazarach.
I nie mów ze to nie ma zadnego zwiazku z B.G. bo to jest dokladnie to samo, on do wszyskiego co ma dochodził swoja pracą.

Dobra gadajcie ja juz nie mam ochoty
cybull
Dodano
28.10.2005 11:16:09
Doktor X:
wydaje mi sie ze wlasciciele microsoftu powinni zdecydowanie obnizyc ceny w europie,wtedy piractwo systemow operacyjnych zostalo by zminimalizowane o jakies 50–60%...
ale to jest moje zdanie i nie kazdy musi sie znim zgadzac...
Tak obniźyłoby się o tyle jakby obniźyli ceny...na 20zł.Chociaź polska to taki kraj źe nawet tyle by źałowali :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Anonymous
Dodano
27.10.2005 21:20:53
Doktor X:

bo rodzice sa nieswiadomi...

Złodziejstwem jest wołać za płytę połowę miesięcznego wynagrodzenia! To kraj złodzieji nie dlatego źe są kleptomanami tylko dlatego źe nie mają innego wyjścia. Jaką część średniej pensji w kraju pana Gates'a kosztuje płytka z XP?

zgadzam sie, ale nie winmy tutaj gatesa tylko nasz rzad ktory doprowadzil do takiej sytuacji ze nie stac ludzi na systemy operacyjne, podczas gdy na zachodzie czy w usa ludzie moga sobie na to pozwolic bo zarabiaja godziwe pieniadze.

rozumiem ze 600zl to duzo, i lepiej isc kupic na bazarze za 25zl... jest to logiczne, wiele osob tak robi, ale to nie jest wina gatesa ktory rzekomo "zdziera" z polakow, a wina lezy po stronie rzadu polskiego. nie napisalem ze kupowanie plyt na bazarze czy sciaganie softu z netu jest glupie... rozumiem ze kraj biedny ludzi nie stac na to, ale jest to nielegalne, poki kraj pozwala na takie zachowanie nikt z tym nic nie zrobi. sam kupowalem gry i programy na stadionie, ale odkad mam internet i wiem to i owo staram sie zamieniac platne programy na te darmowe, a tak samo funkcjonalne.
Sheriff
Dodano
26.10.2005 19:52:13
... a mi szkoła udostepnia oprogramowanie na licencji chyba sie to nazywa MSDN ? jezeli sie nie myle.. a efekt taki sam ;)
WaGonik
Dodano
26.10.2005 19:46:00
Z tymi 5% to bym sie zgodił. A co do programów, to napewno jest duźo ossbó doskolane dających sobie rade ne Freeware i nie wydaje na to pieniędzy.
damiancore
Dodano
26.10.2005 19:36:43
80% userów??? Wątpię czy na tym forum znajdziesz 5% usrów co zapłacili za Windows, a reszta jedzie na lewiźnie tylko "buczy" i nie tylko na systemie, kaźdy ma co najmniej 95% programów w swoim PC za które nie dał grosza, ale krzykaczy jest pełne forum!!! :shock:
Marco1952
Dodano
26.10.2005 19:29:15
Daję sobie rękę uciąć źe ponad 80% userów jedzie na piratach. Z czego wielu ostro to krytykuje.
Argumenty o złodziejstwie do mnie nie przemawiają.
arcymag
Dodano
26.10.2005 18:25:10
Sheriff:
Doktor X:
wez pod uwage ze najczestszymi uzytkownikami wind so osoby w wieku 12–21 lat...sa to uczniowie ...zastanow sie teraz co jest wazniejsz dla takiego nastolatka?wydac 600 pak na winde czy kupic sobie nowe buty i isc na balet,i napic sie z kumplami i przykozaczyc prz malolatkach... ;)

skoro go nie stac na windowsa to skad mial pieniadze na komputer? rodzice kupili? to niech i windowsa kupia.

Komputer dostal na komunie... :D
a jesli nawt kupili rodzice to wzieli kredyt w banku a na winde nie starczylo...a bazar tuz pod domem...
hahaha :D

UPDATE:

Doktor X
Dodano
26.10.2005 17:54:45
brtx:
tra lala :P

Ok.
Anonymous
Dodano
26.10.2005 17:27:17
gusioo:
brtx:
gusioo – nie wiedzialem ze z Ciebie taki purysta jezykowy :P

Grupy dyskusyjne polecam przestudiować.
Purystą nie jestem.

Tylko od kiedy grupy dyskusyjne sa wykladnia polskiej wymowy i pisma?
Od tego jest RJP.
IMO w nomenklaturze "linux" i "linuks" powinny istniec jak "piźama" i "pidźama" – obie fromy poprawne.
A to, ze komus sie nie podoba odmiana przez przypadki z "x" w nazwie, coz... Dla mnie jest purysta ;–)

UPDATE:
Tyle mojego.

Zgodnie z RJP Linux powinien się odmieniać tak:
M Linux
D Linuxa
C Linuxowi
B Linuxa
Ms Linuksie
N Linuxem
W Linuksie

źrodło: wikipedia
brtx
Dodano
26.10.2005 17:16:33
Doktor X:
wez pod uwage ze najczestszymi uzytkownikami wind so osoby w wieku 12–21 lat...sa to uczniowie ...zastanow sie teraz co jest wazniejsz dla takiego nastolatka?wydac 600 pak na winde czy kupic sobie nowe buty i isc na balet,i napic sie z kumplami i przykozaczyc prz malolatkach... ;)

skoro go nie stac na windowsa to skad mial pieniadze na komputer? rodzice kupili? to niech i windowsa kupia.
Sheriff
Dodano
26.10.2005 17:15:45
brtx:

Grupy dyskusyjne polecam przestudiować.
Purystą nie jestem.
Anonymous
Dodano
26.10.2005 17:12:17
doktor x ty wiesz swoje ja wiem swoje nie widze sensu dalszego tlumaczenia tego bo i tak nie zrozumiesz.
Sheriff
Dodano
26.10.2005 17:10:04

Linux Linux Linux :twisted: :twisted: :twisted:
O ile mi wiadomo tak wlasnie, ten system nazwany.
Wiec sie nie wsciekaj.

DoktorX:

pomyslcie panowie!!!!
jak mozna sciagnac sobie cokolwiek nie majac systemu operacyjnego?i stad kazdy idzie na latwizne i kupuje na bazarku widowsa...bo linuksow nie ma...HAHAHAHA!

Idziesz do sklepu i kupujesz za 20 zl gazetke z jakas dystrybucja. Full legal
Od razu bazar... no moze ew na bazarze gazetkę :)
brtx
Dodano
26.10.2005 17:08:23
sciagnij sobie linuksa .....
pomyslcie panowie!!!!
jak mozna sciagnac sobie cokolwiek nie majac systemu operacyjnego?i stad kazdy idzie na latwizne i kupuje na bazarku widowsa...bo linuksow nie ma...HAHAHAHA!
Doktor X
Dodano
26.10.2005 17:05:12
Sheriff:
nie stac Cie na windowsa? sciagnij sobie linuxa.

2 raz.
Obstawiamy – ile razy jeszcze zostanie to napisane ?

I kurna Linuksa.
Anonymous
Dodano
26.10.2005 17:00:13
no hardcorowy jestes.
ja mowie o terazniejszosci,natomoast ty mowisz o ty co bedzie itp.,nie wiem w jakim jestes wieku i skad te poglady ale wez pod uwage ze najczestszymi uzytkownikami wind so osoby w wieku 12–21 lat...sa to uczniowie ...zastanow sie teraz co jest wazniejsz dla takiego nastolatka?wydac 600 pak na winde czy kupic sobie nowe buty i isc na balet,i napic sie z kumplami i przykozaczyc prz malolatkach... ;)
Doktor X
Dodano
26.10.2005 16:59:18
Doktor X:
chodzi mo o to ze dla wikszosci uzytkowniokow wydanie 600 zl na windowsa jest na koncu potrzeb i dlatego wiele osob niezastanawia sie nad tym glebiej i poproistu kupuje pirata,bo jest taniej , latwiej i nieodczuwa sie tego w kieszenie.

i to jest lamanie prawa, to jest kradziez. Jezeli decydujesz sie na zakup komputera MUSISZ sie liczyc z tym ze musisz miec system. nie stac Cie na windowsa? sciagnij sobie linuxa. Ciesz sie ze jak narazie w Polsce nie scigaja za kradziez programow poszczegolnych userow. jak narazie biora sie za osoby ktore masowo sprzedaja programy na bazarach. ale uwierz mi, ze za kilka lat moze byc tak ze Policja wejdzie do kazdego jednego domu i wtedy zobaczymy kto mial racje. Przykladem moze byc akcja na poludniu Polski, gdzie policja z nakazem wchodzila do domow uzytkownikow.
Sheriff
Dodano
26.10.2005 16:50:25
Doktor X
Dodano:
25.10.2005 17:23:33
Komentarzy:
20
Strona 1 / 3