Wibrator

Mam gorącę prośbę do wszystkich posiadaczy dysku Caviar 80 GB 8 cache MB (i podobnych)! Jestem (nie?) szczęśniwym posiadaczem takowego napędu i obserwuję drgania na jego obudowie. Jest to wibracja wyczuwalna przez dotyk i o częstotliwość ok 100 Hz... tak na oko (ucho). Tak czy siak drgania występują w sposób ciągły w czasie pracy, tzn. gdy kręcą się taleźe, natomiast jest całkowicie niezaleźna od pracy głowic. Taka sobie cecha.
I juź wyjaśniam na czym polega prośba... Proszę o obserwację swoich maszyn i podzielenie się wiedzą na temat wibacji u Was (wystarczy dotknąć obudowy komputera aby sie przekonać, bo jak jest dobrze przykręcony do dobrze się przenosi, albo jego bezpośrenio). Acha!! dysk sprawuje się swietnie!! Nie ma źadnych probelmów w normalnym działaniu. Cicho, szybko i bez problemu. Czekam na wieści!
Dokładne dane nt. dysku: WDC WD800JB, czyli Caviar 80 GB 8 cache MB

Odpowiedzi: 12

Holender, aź się skusiłem i uchwyciłem mego WD1200JB w mą wątłą dłoń. Otóź odczytywać ile jest Hertzów z łapy nie potrafię, cóź taka ma ułomność, porównać to mogę z bąkiem zamkniętym w pudełku po fajkach (cigaretach, szlugach, co kto woli) Takie są drgania, aha bąk oczywiście w stanie wzburzononym, czyli wstrząśnięty nie zmieszany. Ja bym dalej reklamował jak to jest nie to, chyba źe kolega Ko_rex naleźy do osób wybitnie wraźliwych i kapke bagatelizuje "pomiar".
spiderko
Dodano
02.10.2004 16:14:51
Wibracje są odczuwalne gdy dysk jest trzymany w ręku. Obodowa jest sztywną, pustą konstrukcją, więc ładnie "wzmacnia" efetk. Zapewniam, źe dysk jest źródłem wibracji.
Ko_rex
Dodano
02.10.2004 14:07:03
moze wyjmij dysk z obudowy... i sprawdz czy dalej drzy... moj dysk SAMSUNG 20GB tez drga delikatnie ok 100Hz ( 2x szybciej niz mrugaja jarzeniowki
TzaR
Dodano
02.10.2004 13:56:34
Moźe zmień kieszeń mocowania dysku, moźe obudowa lub inny element powoduje wibracje. Spróbuj zamocować go na podkładkach gumowych lub filcowych, moźe nie dokręcaj go za bardzo – a jak nic nie da to tak ma być w końcu masz 2 lub 3 lata gwarancji na niego.
JNJN
Dodano
02.10.2004 13:36:57
Moźe zmień kieszeń mocowania dysku, moźe obudowa lub inny element powoduje wibracje. Spróbuj zamocować go na podkładkach gumowych lub filcowych, moźe nie dokręcaj go za bardzo – a jak nic nie da to tak ma być w końcu masz 2 lub 3 lata gwarancji na niego.
JNJN
Dodano
02.10.2004 13:36:57
Hmmm....problem w tym, źe dysk został wymieniony kilka dni temu z powodu wibracji i nowy ma dokładnie te same właściwości co tamten. I proszę nie pisać, źe się czepiam, bo drgania są wyczuwalne i słyszalne (odubowa działa jak głośnik). Próbuję ustalić, czy te dyski tak się zachowują i nie chce z siebie robić idioty, idąc znowu z tym samym. Muszę mieć pewność źe to jest nienormalne, przed domaganiem się wymiany. Być moźe to jest wadliwa seria. Piszcie!!
Ko_rex
Dodano
02.10.2004 12:52:58
Ko_rex:
Takie drgania mogą świadczyć o jakiejś wadzie

Sam sobie odpowiedziałeś, moga swiadczyc ale nie musza
Rowniez mialem problem z jednym dyskiem (Samsung 30Gb SV3002H) co prawda ma swoje lata ale... a chodzilo o to iz przez pewien czas pracowal z glosnoscia porownywalna z traktorem na polu a po jakims czasie ucichl i jest ok pracuje rowniez bez zarzutu
Jesli cos nie tak z dyskiem to zazwyczaj wydaje chrakterystyczne buczenie
Przykladajac reka do budy rowniez wyczuwam drgania ale wybacz nie potrafie wyczuc czestotliwosci.
Jesli nadal ci to nie pasuje to skorzystaj z gwarancji jesli takowa posiadasz i potwiedz lub wyklucz swoje przypuszczenia o wadzie
Bobi
Dodano
02.10.2004 12:33:06
Człowiek sobie myśli... jest problem, to na forum się podzielę nim i jakoś do rowiązania dodreptam...tymczasem:
kolega The_judge pochwalił się swoją dociekliwością i tym źe ma pompkę wodną (acha, człowiek potrafi wyczuć takei drgania, zapewniam)
kolega spiderko zwrócił uwagę na problem łoźysk, ale nic nie wspomniał co z drganiami? Są? czy nie ma? Dysk na gumowych podkładkach, czyli ma drgania??
Kolega Krzychooo...
Natomiast klego Seeker i kolego spiderko... dysk, oprócz tego, źe ma być szybki,cichy i duźy to ma działać jako pamięć stała, więc ma być niezawodny... Ale niektórym na tym nie zaleźy, no bo jak się tylko giercuje, albo chłodzi kompa, bo się grzeję, bo go podkręcam, bo chcę źeby szybciej, a nie stać mnie na szybszy...nie wiem... w końcu mogę tylko za siebie pisać. Takie drgania mogą świadczyć o jakiejś wadzie i na razie jest OK, ale moźe za 3 miesiące coś sobie chrupnie i po dysku. I co z tego, źe jest kopia danych... ale komp nie chodzi. Jest przerwa w działaniu... Nie jest to wskazane, gdy komp słuźy jako narzędzie. Rozumiecie sami.
Zatem proszę o rzetelne posty, które pomogą ustalić, czy to jest naturalna cecha urządzenia.
Ko_rex
Dodano
02.10.2004 11:25:24
W myśl powiedzenia lekko tylko sparafrazowanego –" a niech se wibruje byle by gotowac umiała" zabiorę głos, głownie na względzie mając
Ko_rex:
Acha!! dysk sprawuje się swietnie!! Nie ma źadnych probelmów w normalnym działaniu. Cicho, szybko i bez problemu

Czegóź do szczęscia więcej potrzeba ? 8) , a martwić się tym źe dysk se trochę dyga?, a niech se dyga :!:

Ps.100Hz – to 100 okresów /sekundę,– 100 na minutę to wali kafar jak pale wbija
Seeker
Dodano
02.10.2004 01:21:52
The_judge:
Jest to wibracja wyczuwalna przez dotyk i o częstotliwość ok 100 Hz... tak na oko (ucho).

tak się zastanawiam w jaki sposób oceniłeś, źe dysk wibruje z częśtotliwością 100 razy na sekundę ?? to człowiek potrafi wyczuć tak szybkie drgania ?? :lol: ale mniejsza z tym.

u mnie dyski drźą z częstotliwością... bo ja wiem z 10 razy na sekundę ale jest to spowodowane pracą pompki wodnej – ona jest źródłem drgań.

Hmm. Nie wiem, mze jestem ślepy albo śpiący ale ja tam widze częstotliwość 100 Hz a nie 100 razy na minute :?
(a moźe to to samo) :idea:
Krzychooo
Dodano
02.10.2004 00:55:43
Drganie moźe być efektem uszkodzenia mechanicznego łoźysk lub innych elementów mających za zadanie kręcenie talerzami w dysku. Proponuje oddać dysk do serwisu, lecz nie ma pewności czy dysk nie wzróci z powrotem wraz z rachunkiem za koszty nieuzasadnionej ekspertyzy (do 50zł) Ja bym umieścił dysk na podkładkach z materiału amortyzującego w miejscu napędów 5,25" lub na dnie obudowy. Mam tak umiejscowionego WD1200JB i nic złego mu się nie dzieje, tylko zaznaczam źe moja buda jest otwarta (dbałość o temperature i dostęp do "bebechów")
spiderko
Dodano
01.10.2004 23:53:56
Jest to wibracja wyczuwalna przez dotyk i o częstotliwość ok 100 Hz... tak na oko (ucho).

tak się zastanawiam w jaki sposób oceniłeś, źe dysk wibruje z częśtotliwością 100 razy na sekundę ?? to człowiek potrafi wyczuć tak szybkie drgania ?? :lol: ale mniejsza z tym.

u mnie dyski drźą z częstotliwością... bo ja wiem z 10 razy na sekundę ale jest to spowodowane pracą pompki wodnej – ona jest źródłem drgań.
The_judge
Dodano
01.10.2004 23:18:34
Ko_rex
Dodano:
01.10.2004 21:48:35
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1