Wentylator oszalał – pomocy!!
Prosze o pomoc – moj wentylator oszalał. Chodzi jak zwariowany az cała jednostka cenrtalna sie telepie!!
Nie wiem co sie stalo – czyscilem uklad chlodzenia procesorem – zdjałem radiator, wentylator i wyjałem procesor – wszystko poskładałem – i nagle po właczeniu wentylator oszalał – chodzi strasznie szybko – ponadto komputer zaczał chodzic strasznie wolno – czy zrobilem cos zle?
Prosze o pomoc.
Nie wiem co sie stalo – czyscilem uklad chlodzenia procesorem – zdjałem radiator, wentylator i wyjałem procesor – wszystko poskładałem – i nagle po właczeniu wentylator oszalał – chodzi strasznie szybko – ponadto komputer zaczał chodzic strasznie wolno – czy zrobilem cos zle?
Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 6
Gość:
SZanowni koledzy – rozmatowalem i zmontowalem wszystko jeszcze raz – wentylator ma ok 5400 i wacha sie 5200 rpm. Czy to normalne – czy jednak wentylator oszalał?
Czy wzwiazku z tym mam wymienic go na nowy?
Wachania są normalne, jeśli wentylator osiąga ~ 5400 przy 12V to jest to jego wartość nominalna.
Gdy masz mniejsze napięcie ( np.11.xx ) to skok na ~ 5200 nie swiadczy o jego uszkodzeniu.
Anonymous:
SZanowni koledzy – rozmatowalem i zmontowalem wszystko jeszcze raz – wentylator ma ok 5400 i wacha sie 5200 rpm. Czy to normalne – czy jednak wentylator oszalał?
W związku z tym wymień go na nowy.
rozmontuj wszystko i zmontuj ponownie –
sprawdz temperatury
podlacz zastepczo inny wentylator, aby ustalic czy to zwariowal wentylator, czy zwariowalo jego zasilanie
sprawdz temperatury
podlacz zastepczo inny wentylator, aby ustalic czy to zwariowal wentylator, czy zwariowalo jego zasilanie
Jesli masz procka Athlona to chyba moze sie tragicznie skonczyc jeli "skacze" i nadkruszy ci rdzen :!: :!:
Sprawdz jeszcze raz Darek 30 poprawność zamontowania.
Moźe krzywo " siedzi ", dlatego wpada w wibracje i się grzeje.
Pastę dałeś :?:
Moźe krzywo " siedzi ", dlatego wpada w wibracje i się grzeje.
Pastę dałeś :?:
Strona 1 / 1