wentylator na obudowe
Mam pytanie czy jesli zamontuje wentylatorek do obudowy czy to obnizy temperature procka???? bo aktualnie mam za wysokie moim zdaniem temperatury
podzespołów
cpu 63 C
hdd 48 C
płyta główna 53C
a sprzet taki athlon 2500barton kt6delta sr ,512mb333mhz,vd cavier 80gb
podzespołów
cpu 63 C
hdd 48 C
płyta główna 53C
a sprzet taki athlon 2500barton kt6delta sr ,512mb333mhz,vd cavier 80gb
Odpowiedzi: 15
Ciagne Azureusem od kilkudziesieciu godzin roznosci z netu. Procek pracuje caly czas na 100 %. Temperatura 65 – 70 stopni non stopTemperatura plyty 31 stopni ... Typ czyjnika VIA 686 Unternal Wentylator brak typu .. Na procesorze 4500 RPM.
Typ procesora AMD Athlon–PCEM 1000 MHz (5x200) Nazwa kodowa Thunderbird
Plyta ENMIC 8 TBX (+) ( dane z Aida32 ) Nie trafi go szlag .. ?? Co o tym sadzicie ... ??
Nie mam pojecia czy np: zwiekszenie predkosci wentylatora cos da .. ?? Chociaz nie mam absolutnie zadnego pojecia jak to sie robi. Moglby mi ktos podac krytyczne temperatury dla tego proca .. ?? Nie bede siedzial ciagle przy wylaczonych grzejnikach hahahhhaahaah .....
P.S.
Predkosc pobierania 60.8 – to jedna z wiekszych – przecietnie okolo 30 – 40 ..
Pobrano 3.8 GB Wyslano 957.MB Pelnych 79 Czesciowych 1283 .. To na ta chwile. Obciazenie niezle. To dane z Azuerus–a .. na Neostradzie
NBie potrafie "analizowac" .pdf .. :) ..
Typ procesora AMD Athlon–PCEM 1000 MHz (5x200) Nazwa kodowa Thunderbird
Plyta ENMIC 8 TBX (+) ( dane z Aida32 ) Nie trafi go szlag .. ?? Co o tym sadzicie ... ??
Nie mam pojecia czy np: zwiekszenie predkosci wentylatora cos da .. ?? Chociaz nie mam absolutnie zadnego pojecia jak to sie robi. Moglby mi ktos podac krytyczne temperatury dla tego proca .. ?? Nie bede siedzial ciagle przy wylaczonych grzejnikach hahahhhaahaah .....
P.S.
Predkosc pobierania 60.8 – to jedna z wiekszych – przecietnie okolo 30 – 40 ..
Pobrano 3.8 GB Wyslano 957.MB Pelnych 79 Czesciowych 1283 .. To na ta chwile. Obciazenie niezle. To dane z Azuerus–a .. na Neostradzie
NBie potrafie "analizowac" .pdf .. :) ..
Tommek:
mam pytanie jeszcze
czy wentylator do obudowy moze byc taki zwykly
www.pcportal.pl tu jest stronka sklepu
chodiz mi o te za 10 zł czy jest sens dopłacać na jakis inny wentylek do obudowy bo mysle ze nie wedlug mnie
a i czy taki bedzie w miare dobrze chłodził
Jeźeli hałas znaczenia dla Ciebie nie ma – to nie warto. Droźsze wentylatory (przewaźnie) po prostu cichsze są. Sam Noiseblockerów S3 uźywam – drogie ale niemal bezszelestne.
Pozdrawiam.
mam pytanie jeszcze
chodiz mi o te za 10 zł czy jest sens dopłacać na jakis inny wentylek do obudowy bo mysle ze nie wedlug mnie
To nie tak prosto określić.
Po wykręceniu procesora do @3,2 i bez coolerów temperatura ok 55c.
Teraz na @ 3,4 50c w maksymalnyn stresie.
W idle ok 38c.
Po wykręceniu procesora do @3,2 i bez coolerów temperatura ok 55c.
Teraz na @ 3,4 50c w maksymalnyn stresie.
W idle ok 38c.
MarcinX o ile Ci spadła temperatura ?
Fotka3
Fotka2
Posmaruj dobrą pastą CPU.
Na chipset ,o ile nie masz mały coolerek.
Na chipset ,o ile nie masz mały coolerek.
Na postawie analizy dokumentu :
:arrow: http://www.amd.com/pl–pl/assets/content_type/DownloadableAssets/FAQ_Rev05_POL.pdf
" Optymalna " temperatura pracy tego CPU wynosi 60*C/65*C.
Jednak przy stresie temp podnosi się o pare *C i to trzeba brać pod uwagę.
Generalnie czym chłodniej tym lepiej.
:arrow: http://www.amd.com/pl–pl/assets/content_type/DownloadableAssets/FAQ_Rev05_POL.pdf
" Optymalna " temperatura pracy tego CPU wynosi 60*C/65*C.
Jednak przy stresie temp podnosi się o pare *C i to trzeba brać pod uwagę.
Generalnie czym chłodniej tym lepiej.
tak zwykły wiatraczek BOX nic specjalnego
procek nie był krecony raz go kreciłem na 2800 ale potem zmienilem fsb na 166 i caly czas tak chodzi .
pasty nie stosowałem rzadnej
mysle ze tak jak mówiłes powinienem kupic wentylki do obudowy mama nadzieje ze to pomoze
procek nie był krecony raz go kreciłem na 2800 ale potem zmienilem fsb na 166 i caly czas tak chodzi .
pasty nie stosowałem rzadnej
mysle ze tak jak mówiłes powinienem kupic wentylki do obudowy mama nadzieje ze to pomoze
Jaki cooler ?
Box ?
Kręciłeś ?
Prockowi moźna poprawić chłodzenie nakładając nową warstwę pasty.
63 w idle to sporo.
Jak naładują się baterie w aparacie, rzucę fotką jak ja rozwiązałem problem chłodzenia.
Box ?
Kręciłeś ?
Prockowi moźna poprawić chłodzenie nakładając nową warstwę pasty.
63 w idle to sporo.
Jak naładują się baterie w aparacie, rzucę fotką jak ja rozwiązałem problem chłodzenia.
cpu w normie niestety :?
IMO, niestety temp w/w podzespołów są zawysokie.
Zgadzam się z opinią MarcinX`a co do instalacji dwóch dodatkowych wentylatorów.
Jeden nawiewowy z przodu obudowy nisko umieszczony,jeśli jest moźliwość zaciągania powietrza z zewnątrz( jeśli nie ma moźliwośći to z lewej strony obudowy tak samo umieszczony, po wcześniejszym wycięciu odpowiedniego otworu ) i jeden z tyłu obudowy.
Naleźy jednak zwrócić uwagę na instalacje dodatkowego wenylatora nawiewowego przód/bok, aby nie zakłucił pracę innych " Fan`ów ".
Naleźy dobrać odpowiednio taki wentylator, analizując jego wielkość, liczbę obrotów i CMF.
Jeśli chodzi o wyciągający to nie ma zbytnio znaczenia, dlatego źe montowany on jest standartowo w przeznaczonym do tego miejscu w tyle obudowy i takie umieszczenie nie koliduje z innymi wentylatorami.
Zgadzam się z opinią MarcinX`a co do instalacji dwóch dodatkowych wentylatorów.
Jeden nawiewowy z przodu obudowy nisko umieszczony,jeśli jest moźliwość zaciągania powietrza z zewnątrz( jeśli nie ma moźliwośći to z lewej strony obudowy tak samo umieszczony, po wcześniejszym wycięciu odpowiedniego otworu ) i jeden z tyłu obudowy.
Naleźy jednak zwrócić uwagę na instalacje dodatkowego wenylatora nawiewowego przód/bok, aby nie zakłucił pracę innych " Fan`ów ".
Naleźy dobrać odpowiednio taki wentylator, analizując jego wielkość, liczbę obrotów i CMF.
Jeśli chodzi o wyciągający to nie ma zbytnio znaczenia, dlatego źe montowany on jest standartowo w przeznaczonym do tego miejscu w tyle obudowy i takie umieszczenie nie koliduje z innymi wentylatorami.
Hdd w normie.
Cpu to w idle czy stres ?
Chipset trochę gorący.
Cpu to w idle czy stres ?
Chipset trochę gorący.
BO AKTUALNIE MAM TYLKO 1 WENTYLEK który chłodzi jak widać w temp powyźej
mam pytanie czy te temperatury sa za wysokie poszczególnych podzespołów co podalem ??
mam pytanie czy te temperatury sa za wysokie poszczególnych podzespołów co podalem ??
Strona 1 / 1