wazne pytania o RAM
Chce dokupic 256 RAmu DDR i mam dwa pytania.
1. w kompie mam 256 RAmu DDR 266. Czy jezeli dokupie typ 400 albo 333 to czy nie beda sie te pamieci grzyzc?
2.Czy czestotliwosci 333 i 400 chodza na mojej plycie glownej? (MSI KT3V)
Bardzo prosze o odpowiedz, bo nie wiem co kupic.
1. w kompie mam 256 RAmu DDR 266. Czy jezeli dokupie typ 400 albo 333 to czy nie beda sie te pamieci grzyzc?
2.Czy czestotliwosci 333 i 400 chodza na mojej plycie glownej? (MSI KT3V)
Bardzo prosze o odpowiedz, bo nie wiem co kupic.
Odpowiedzi: 20
No i nadejszła wielkopomna chwiła, ram dotarł zje.. niesprawny :evil:
no formularz widziałem ale jak sprawdzają czy dane są prawdziwe (np allegro wysyła list na podany adres) chodzi mi tutaj głównie o to źe przecieź ktoś moźe komuś zrobić kawał i niby zamówić na czyjś adres jakieś częsci.To jest ich sprawa ale tak tylko pytam.Poprostu jeźeli bede kupował wypełniam tam ten formularz i czekam na paczke??
Z tego co czytałem na TWEAKu sklep istnieje od bodajźe 10 lat, więc firma nie jest "sezonowa". Sam takźe kupywałem u nich poprzednie pamięci i nie było źadnych problemów. Zamawiając dowolny towar podajesz swoje dane w formularzu.
Kupowałes juź tam coś?? Jak tam sie zalogować aby moźna było kupować przez internet?? Bo ceny mają całkiem przyzwoitespiderko:
www.arest.pl
z moich doswiadczen wynika jednak ze niestety ale kosci dual sa wolniejsze !! Mam juz od pewnego czasu kosc dual i jestem zawiedziony (2x512 kingston) Spodziewalem sie szybszej pracy a tu lipa... szybciej dziala jak sie jedna kosc wlozy !! W Biosie wszycho dobrze jest poustawiane.
A jesli chodzi o benchmarki – ja w to nie za bardzo wierze, bo widze co jest grane ;)
Pozdrawiam
A jesli chodzi o benchmarki – ja w to nie za bardzo wierze, bo widze co jest grane ;)
Pozdrawiam
Dla SDRAM:
PC100=100MHz i PC133=133MHz.
W przypadku DDR:
PC1600=DDR200=100MHz
PC2100=DDR266=133MHz
PC2700=DDR333=166MHz
PC3200=DDR400=200MHz
PC100=100MHz i PC133=133MHz.
W przypadku DDR:
PC1600=DDR200=100MHz
PC2100=DDR266=133MHz
PC2700=DDR333=166MHz
PC3200=DDR400=200MHz
Witam nie chce noego tematu zakładać więc napisze tu. W kompie mam 4 sloty na pamiec w instruksj napisali tak:
2 Slots for DDR:DIMM1 and DIMM2 (PC1600/PC2100)Max. 2 GB;
i
2 Slots for SDR:DIMM3 and DIMM4 (PC100/PC133) Max. 2GB.
Moje pytanie jest takie w jaką częstotliwość maja te sloty. Bo ja za chiny nie wiem, nie znam sie na tym :? :P
2 Slots for DDR:DIMM1 and DIMM2 (PC1600/PC2100)Max. 2 GB;
i
2 Slots for SDR:DIMM3 and DIMM4 (PC100/PC133) Max. 2GB.
Moje pytanie jest takie w jaką częstotliwość maja te sloty. Bo ja za chiny nie wiem, nie znam sie na tym :? :P
www.arest.pl
znacie moźe jakiś sklep internetowy gdzie mogę dostać kości Hynix, bo niznalazłem
spiderko:
W wtorek zdam wam relacje jak to wygląda w praktyce, kupuje kość 512MB Hynix HY5DU56822BT–D43, mam narazie dual z dwóch kości po 256MB. Byćmoźe okaźe się rzeczywiście źe dual daje mało lub nic. Zapewne 1 kość będzie bardziej podatna na OC. Zobaczymy :twisted:
Ja juź chyba wiem czy bedzie wydajniej :d
W wtorek zdam wam relacje jak to wygląda w praktyce, kupuje kość 512MB Hynix HY5DU56822BT–D43, mam narazie dual z dwóch kości po 256MB. Byćmoźe okaźe się rzeczywiście źe dual daje mało lub nic. Zapewne 1 kość będzie bardziej podatna na OC. Zobaczymy :twisted:
[quote="darek_dade"]
W sumie tak :wink:
Na AMD to w zasadzie sztuka dla sztuki.
MarcinX:
m1si0:
zwłaszcz na platformie intela.
Nie zwłaszcza a tylko i wyłącznie...
W sumie tak :wink:
Na AMD to w zasadzie sztuka dla sztuki.
[quote="MarcinX"]
m1si0:
zwłaszcz na platformie intela.
m1si0:
i tak szybciej dziala pojedyncza kosc niz dual
Właśnie po to wymyślono dwukanałową obsługę pamięci aby była szybsza od pojedynczej kości lub pracujących w parze bez duala.
O znacznym wzroście przepustowości moźna się przekonać odpalając jakikolwiek benchmark pamięci (Aida,Everest},zwłaszcz na platformie intela.
wychodza taniej, ale zeby do siebie pasowaly potrzebny jest cod... wiem bo sam juz odczulem to na wlasnej skorze :)
A odbiegajac od tematu to i tak szybciej dziala pojedyncza kosc niz dual (szkoda ze 1GB sa takie drogie... )
Pozdrawiam
A odbiegajac od tematu to i tak szybciej dziala pojedyncza kosc niz dual (szkoda ze 1GB sa takie drogie... )
Pozdrawiam
m1si0:
kosci musza byc tego samego producenta i najlepiej z tej samej partii
Nie,nie muszą ale zmniejsza to prawdopodobieństwo konfliktów.
m1si0:
Do dualu najczesciej wykozystywane sa specjalne kosci ktore wlasnie do tego sa przeznaczone (pakowane po dwie w pudelku)
Pozdrawiam
To tylko i wyłącznie wyciskanie kasy z klienta,kości kupione pokedynczo wychodzą taniej :wink:
oczywiscie ze rusza ale beda dzialac z predkoscia 266... A co do popzedniego posta o dualu – kosci musza byc tego samego producenta i najlepiej z tej samej partii !! Do dualu najczesciej wykozystywane sa specjalne kosci ktore wlasnie do tego sa przeznaczone (pakowane po dwie w pudelku)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Najlepiej przetestuj te pamięci wcześniej na twojej płycie.
Przy starszych płytach są często problemy.
Przy starszych płytach są często problemy.
a ja mam troszke inne pytanie poniewaź chce wymien całkowicie pamięć ram w moim komputerze poniewaź mam sdr a chce je zmienić na ddr moja płytka obsługuje oba rodzje pamięci no i niestety obsługuje tylko ddr które pracują z prędkości 266 a ja chce kupić juź 400 tak na przyszłość czy one wogóle ruszą??tzn domyślam sie źe bedą pracować jako 266 ale czy ogóleni mi to sie odpali??
To bez znaczenia. w zasadzie nie ma znaczenia jakiej firmy jest pamięć. teoretycznie powinno to działać. gdyby jednak nie chciało to czeka cie ponowny spacerek do sklepu i musisz wymienić zakupioną pamięć na inną. jeźeli Twoja płyta obsługuje ddr2700 to lepiej kupić ram 333 niź 400–bo mogą być problemy.