wazna sprawa pilne!!!!!!!!!!!!!!!pomocy
witam wszystkich wlasnie kupilem sobie nowy pc ktorysam zlozylem posiadam amd athlona xp 2600 333 MHz i wentylator do 3200 amd i niewiem czemu w czasie gry w gta vice city (przyklad bo narazie tylko to mam ) tenperatura procesora dochodzi do 60 kilku stopni w standardowym ustawieniu zworek na plycie msi k7n2 dlelta–l bylo ustawione fsb na 100 Mhz zworkami ja wlaczylem do 166 moze to przez to niewiem a moze przez to ze ja mam caly pcet wymieniomy prucz grafiki ktora ma juz ok 5 lat riva tnt 2 m 64 32 mb czy to moze byc opciazzenie procesora przez to ze mam za stara grafike mam jeszcze prozbe o podanie kilku tytulow programow do diagnozy procka chcialbym go dobrze przetestowac zgory dzieki
Odpowiedzi: 3
standardowo jest zawsze temp 40–45 stopni tylko wzrasta jak zaczynam gra w gry które wymagaj dobrej grafiki a ja mam tylko 32 mb mo|e to przez to zawsze max wzrasta do 60% ale wtedy zaczyna mi si gra przycina znacie te programy do diagnozy cpu tylko jakies dobre
60 stopni nie jest aź taką straszną temperaturą, na pewno nie spowoduje ona uszkodzenia procesora.
Jeśli taka temperatujra jest Ci za wyskowa to moźesz:
– kupić jakiś lepszy wiatrak (najlepiej z miedzianym radiatorem)
– dołoźyć jakiś wiatrak(i) który będzie pchać powietrze do budy (i je wysysać)
– otworzyć budę (moźe o kilka stopni temp się obniźy)
co do programów to zobacz ten topic :
http://forum.pcmaniak.pl/ftopic11535.php&sid=7d6d71819b1f34405e048e075c123209
Jeśli taka temperatujra jest Ci za wyskowa to moźesz:
– kupić jakiś lepszy wiatrak (najlepiej z miedzianym radiatorem)
– dołoźyć jakiś wiatrak(i) który będzie pchać powietrze do budy (i je wysysać)
– otworzyć budę (moźe o kilka stopni temp się obniźy)
co do programów to zobacz ten topic :
http://forum.pcmaniak.pl/ftopic11535.php&sid=7d6d71819b1f34405e048e075c123209
Zanim zaczniesz sie za testowanie brać to zdejmij ten cooler i raz jeszcze – po uprzenim wyczyszczeniu – nałóz pastę .
Temperatura krytyczna nie jest, ale jednak trochę wysoka.
Jest jeszcze jedna moźliwość – skoro sam musiałeś przestawiąć FSB to moze i napięcie zostąło w BIOS–ie na zbyt wysokich , w stosunku do wymagań procesora, wartościach. To teźm ogłoby tłumaczyć temperaturę.
Temperatura krytyczna nie jest, ale jednak trochę wysoka.
Jest jeszcze jedna moźliwość – skoro sam musiałeś przestawiąć FSB to moze i napięcie zostąło w BIOS–ie na zbyt wysokich , w stosunku do wymagań procesora, wartościach. To teźm ogłoby tłumaczyć temperaturę.
Strona 1 / 1