W XP Prof nie widzi aparatu Canon S3 ale widzi samą kartę SD z niego wyjętą
W Windows XP Prof z SP2 po podłączeniu aparatu do portu USB nie widać go jako dodatkowy dysk. W menadżer urządzeń widać z żółtym znakiem zapytania - "cyfrowy aparat fotograficzny obrazów nieruchomych". Przy próbie aktualizacji automatycznej sterownika z przeszukiwaniem netu system nie widzi nic, co mogłoby pomóc.
Oryginalne oprogramowanie Canona: ZoomBrowser EX również nie może połączyć się aparatem. :redface:
Sprawdzałem kabelek i ten sam aparat na W Vista - bez problemu system ten widzi poprzez aparat zawartość karty, zaraz prawidłowo sam z siebie rozpoznaje aparat wraz z zawartością.
Natomiast po wyjęciu karty SD z tego aparatu i włożeniu jej do osobnego czytnika mój Windows XP bez problemu ją widzi jako dodatkowy dysk z pełną obsługą.
Szukałem czegoś takiego na tym forum, ale nic nie znalazłem.
Czy można to rozwiązać ? Skąd jakiś sterownik ?
Odpowiedzi: 2
[b]Temat rozwiązany z pomocą strony pomocy Canona ![/b] o:)
Okazało sie, że sterownik portów USB w W XP nie potrafi prawidłowo czytać 2 sprzętów podłączonych do portu USB. Ja od dawna miałem podłączony skaner, a gdy dołączyłem aparat to system nie potrafił go prawidłowo zainstalować.
Po odłączeniu skanera aparat jako pojedynczy jest prawidłowo widziany i możliwe są różne transferu.
A może ktoś zna jakiś sposób, aby nie trzeba było odłączać skanera od USB i czytać z aparatu fotograficznego ?
Rozejrzyj się po ustawieniach aparatu jaki tryb transferu jest włączony. Zakładam, że może to być PTP, a wtedy aparat nie będzie wykrywany jako dodatkowy dysk wymienny. Przy PTP sprzęt pokazywał się gdzieś w panelu sterownia - skanery i aparaty, teoretycznie stamtąd powinien być dostępny kreator transferu.
-
[quote=Bobi]Rozejrzyj się po ustawieniach aparatu jaki tryb transferu jest włączony. Zakładam, że może to być PTP, a wtedy aparat nie będzie wykrywany jako dodatkowy dysk wymienny. Przy PTP sprzęt pokazywał się gdzieś w panelu sterownia - skanery i aparaty, teoretycznie stamtąd powinien być dostępny kreator transferu.[/quote] Niestety w panelu sterowania nie pokazuje się w ogóle ten aparat. Mam tam tylko skaner Mustek. Z poziomu menu aparatu nie jest ustawialny sposób transferu, natomiast wiem z instrukcji, że ten aparat obsługuje PTP. Dlaczego zatem w W Vista widzi go normalnie, tak jak wymienny dysk, a nawet go potrafi nazwać Canon S3 IS ? Wydaje mi się, że to jednak kwestia jakiś sterowników, a może coś trzeba zrobić w rejestrze ?
Strona 1 / 1