W czym tkwi problem?

Mój tata ma komputer (Windows ME). Tyle pamiętam, źe na Celeronie 950 MHz, 256 MB RAM i jakaś tam do tego płyta główna (!), CD–ROM, nagrywarka, jeden dysk twardy IBM (30 GB).

Napędy podpięte są nastepująco:
Prim. master – Dysk twardy
Prim. slave – ******
Sec. master – nagrywarka
Sec. slave – CD–ROM

Problem polega na tym, źe nie chce od pewnego czasu działać stacja dyskietek – tak sama z siebie. Za pierwszym razem okazało się, źe poluzowała się taśma. Ale ostatnio znów przestała pracować. No to rozkręciłem kompa, ale tam wszystko wyglądało w porządku... Dalej nie działało. Myśłałem, źe siadł napęd, więc kupiłem drugi – wsadzam, odpalam kompa i dalej nic. Myślę sobie, źe pewnie taśma się uszkodziła (tylko jak :?: – nikt oprócz mnie nie grzebie w tym kompie). Przyniosłem z domu swoją, wsadziłem, ale dalej zero odpowiedzi ze strony napędu :? Troszeczkę się wkurzyłem, bo juź moźliwości mi się wyczerpały, a mój tata potrzebuje do pracy tę stację...

Acha.. bym zapomniał – to źe nie działa napęd dowiaduję się juź na pierwszym screenie (tam gdzie wykonuje się test pamięci RAM, jest info o procu i podłączonych napędach). Napis jest mniej więcej taki (po angielsku, a źe oryginału nie pamiętam to piszę po polsku):

Błąd napędu (cośtam fail) i w nawiasie napisane jest 40.

Tak sobie teraz pomyślałem, źe moźe coś się na płycie zjarało... W kaźdym razie jak ktoś ma jakiś pomysł, to prosze dac mi tutaj znać, bo ja się poddaje...

Jeszcze poszukam na forach info o tym, moźe coś znajdę...

POZDRAWIAM, Pawek.

Odpowiedzi: 7

Oki – spróbuję, ale tak nagle sama taśma się odwróciła... Przecieź napisałem, źe w tym kompie grzebię w środku jedynie ja... Poza tym wydaje mi się, źe sprawdziłem wszystkie kombinacje ustawienia tasmy...

No nic – mimo to spróbuję. Dzięki.
Pawek
Dodano
22.02.2004 22:30:28
Dokladnie jesli Lampka pali sie caly czas .. bezustannie czy stacja jest aktywna czy nie to znak ze podpiaues tasme nietym brzegiem.co trzeba....
TzaR
Dodano
22.02.2004 22:11:44
Czesc jesli jest tak jak opisales to masz odwrotnie podpieta tasme
Anonymous
Dodano
14.02.2004 20:56:16
Ale diodka się świeci. Spróbuje z tymi kontrolerami – moźe wypali.
Pawek
Dodano
12.02.2004 15:44:29
A wcale, bo nie :wink: – to o mojej opinii bo to SLAY3R moźe mieć rację. przyznam, źen awet o tym nie pomyslałem, a to dość czesty zonk, gdy zasilanie szwankuje.
Poza tym są jeszcze do znalezienia szrotowe kontrolery fdd na karcie rozszerzeń – jeźeli masz "zaprzyjaźniony" servis to poźycz od nich i sprawdź – najwyźej za te parenaście pewnie zł dokupisz i teź będzie po kłopocie.
Rebe
Dodano
12.02.2004 14:28:43
SLAY3R:
Jeszcze jedno – nie wolno zapomnieć o zasilaniu. Moźe kabel od zasilania się obluzował, sprawdź czy kabelek wogóle daje prąd.

Raczej daje, bo diodka się świeci – cały czas :!:

Rebe, obyś nie miał racji, bo to by oznaczało konieczność wymiany tej płyty na inną i co za tym idzie pewnie przeinstalowanie systemu – w ogóle wielką rozpierduchę... Niestety, chyba Twoja opinia jest najbardziej prawdopodobna... :cry:
Pawek
Dodano
12.02.2004 14:20:55
Jeszcze jedno – nie wolno zapomnieć o zasilaniu. Moźe kabel od zasilania się obluzował, sprawdź czy kabelek wogóle daje prąd.
SLAY3R
Dodano
12.02.2004 14:16:13
Pawek
Dodano:
12.02.2004 14:04:02
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1