W czym tkwi problem?
Mój tata ma komputer (Windows ME). Tyle pamiętam, źe na Celeronie 950 MHz, 256 MB RAM i jakaś tam do tego płyta główna (!), CD–ROM, nagrywarka, jeden dysk twardy IBM (30 GB).
Napędy podpięte są nastepująco:
Prim. master – Dysk twardy
Prim. slave – ******
Sec. master – nagrywarka
Sec. slave – CD–ROM
Problem polega na tym, źe nie chce od pewnego czasu działać stacja dyskietek – tak sama z siebie. Za pierwszym razem okazało się, źe poluzowała się taśma. Ale ostatnio znów przestała pracować. No to rozkręciłem kompa, ale tam wszystko wyglądało w porządku... Dalej nie działało. Myśłałem, źe siadł napęd, więc kupiłem drugi – wsadzam, odpalam kompa i dalej nic. Myślę sobie, źe pewnie taśma się uszkodziła (tylko jak :?: – nikt oprócz mnie nie grzebie w tym kompie). Przyniosłem z domu swoją, wsadziłem, ale dalej zero odpowiedzi ze strony napędu :? Troszeczkę się wkurzyłem, bo juź moźliwości mi się wyczerpały, a mój tata potrzebuje do pracy tę stację...
Acha.. bym zapomniał – to źe nie działa napęd dowiaduję się juź na pierwszym screenie (tam gdzie wykonuje się test pamięci RAM, jest info o procu i podłączonych napędach). Napis jest mniej więcej taki (po angielsku, a źe oryginału nie pamiętam to piszę po polsku):
Błąd napędu (cośtam fail) i w nawiasie napisane jest 40.
Tak sobie teraz pomyślałem, źe moźe coś się na płycie zjarało... W kaźdym razie jak ktoś ma jakiś pomysł, to prosze dac mi tutaj znać, bo ja się poddaje...
Jeszcze poszukam na forach info o tym, moźe coś znajdę...
POZDRAWIAM, Pawek.
Napędy podpięte są nastepująco:
Prim. master – Dysk twardy
Prim. slave – ******
Sec. master – nagrywarka
Sec. slave – CD–ROM
Problem polega na tym, źe nie chce od pewnego czasu działać stacja dyskietek – tak sama z siebie. Za pierwszym razem okazało się, źe poluzowała się taśma. Ale ostatnio znów przestała pracować. No to rozkręciłem kompa, ale tam wszystko wyglądało w porządku... Dalej nie działało. Myśłałem, źe siadł napęd, więc kupiłem drugi – wsadzam, odpalam kompa i dalej nic. Myślę sobie, źe pewnie taśma się uszkodziła (tylko jak :?: – nikt oprócz mnie nie grzebie w tym kompie). Przyniosłem z domu swoją, wsadziłem, ale dalej zero odpowiedzi ze strony napędu :? Troszeczkę się wkurzyłem, bo juź moźliwości mi się wyczerpały, a mój tata potrzebuje do pracy tę stację...
Acha.. bym zapomniał – to źe nie działa napęd dowiaduję się juź na pierwszym screenie (tam gdzie wykonuje się test pamięci RAM, jest info o procu i podłączonych napędach). Napis jest mniej więcej taki (po angielsku, a źe oryginału nie pamiętam to piszę po polsku):
Błąd napędu (cośtam fail) i w nawiasie napisane jest 40.
Tak sobie teraz pomyślałem, źe moźe coś się na płycie zjarało... W kaźdym razie jak ktoś ma jakiś pomysł, to prosze dac mi tutaj znać, bo ja się poddaje...
Jeszcze poszukam na forach info o tym, moźe coś znajdę...
POZDRAWIAM, Pawek.
Odpowiedzi: 7
Oki – spróbuję, ale tak nagle sama taśma się odwróciła... Przecieź napisałem, źe w tym kompie grzebię w środku jedynie ja... Poza tym wydaje mi się, źe sprawdziłem wszystkie kombinacje ustawienia tasmy...
No nic – mimo to spróbuję. Dzięki.
No nic – mimo to spróbuję. Dzięki.
Dokladnie jesli Lampka pali sie caly czas .. bezustannie czy stacja jest aktywna czy nie to znak ze podpiaues tasme nietym brzegiem.co trzeba....
Czesc jesli jest tak jak opisales to masz odwrotnie podpieta tasme
Ale diodka się świeci. Spróbuje z tymi kontrolerami – moźe wypali.
A wcale, bo nie :wink: – to o mojej opinii bo to SLAY3R moźe mieć rację. przyznam, źen awet o tym nie pomyslałem, a to dość czesty zonk, gdy zasilanie szwankuje.
Poza tym są jeszcze do znalezienia szrotowe kontrolery fdd na karcie rozszerzeń – jeźeli masz "zaprzyjaźniony" servis to poźycz od nich i sprawdź – najwyźej za te parenaście pewnie zł dokupisz i teź będzie po kłopocie.
Poza tym są jeszcze do znalezienia szrotowe kontrolery fdd na karcie rozszerzeń – jeźeli masz "zaprzyjaźniony" servis to poźycz od nich i sprawdź – najwyźej za te parenaście pewnie zł dokupisz i teź będzie po kłopocie.
SLAY3R:
Jeszcze jedno – nie wolno zapomnieć o zasilaniu. Moźe kabel od zasilania się obluzował, sprawdź czy kabelek wogóle daje prąd.
Raczej daje, bo diodka się świeci – cały czas :!:
Rebe, obyś nie miał racji, bo to by oznaczało konieczność wymiany tej płyty na inną i co za tym idzie pewnie przeinstalowanie systemu – w ogóle wielką rozpierduchę... Niestety, chyba Twoja opinia jest najbardziej prawdopodobna... :cry:
Jeszcze jedno – nie wolno zapomnieć o zasilaniu. Moźe kabel od zasilania się obluzował, sprawdź czy kabelek wogóle daje prąd.
Strona 1 / 1