w biosie nie ma cd–rom

No więc tak mam starego złoma :
PENTIUM II 266
159 ram
CD–ROM GOLDSTAR
PHOENIXBIOS VERSION V4.06 R1 07.1115 data06/29/99(uaktualniłem– chyba najnowszy)
i problem polega na tym źe nie wykrywa mi cd–rom
sprawdzałem 2 jeden goldstar z 99 r. i drugi sony 96r.
Gdy zmieniłem taśmy z dysku HDD na cd–rom i odwrotnie ,za kaźdym razem komp widział tylko HDD (tyle źe gdzie indziej).
Próbowałem zainstalować winXP z win98 ale tu pojawił się problem :
po ok. 10 min "uaktualniania" 98 na XP wyskakuje mi taki błąd :
"wystąpił błąd w czasie kopiowania pliku usbccgp.sys do C:$ WIN_NT$~ BTusbccgp.sys...
Wyłączony semafor jest własnością innego procesu
Ponów kopiowanie Ignoruj ten plik albo anuluj :evil:
Po tym mogę sobie wybrać co chcę robić więc wybieram "ignoruj ten plik"
po tym jeszcze jakieś dziesięć takich "ignoruj ten plik"(oczywiście za kaźdym razem chodzi o jakiś inny pliczek.
I restart kompa i *** blada bo jakieś błędy i :x
od nowa rzeczpospolita ludowa czyli win98.
A raz, jak po mimo tych błędów uruchomił mi się instalator winXP to odrazu wrzeszczał źe chce dyskietkę ze sterami producenta / no to mu dałem od cd– rom ale on (instalator) mi od razu źe "nie moźna odnaleźć pliku – txtsetup.oem.
juź nie wiem co robić .
Moźe jest jeszcze jakiś dodatek do tego biosu źeby ten mógł wykryć ten pieprzony CD–ROM .
Moźe są jeszcze nowsze wersje do mojej płyty .Jesli ktoś miał podobne problemy ,bardzo proszę o podpowiedź . Bardzo mi na tym zaleźy.
pozdrawiam

Temat przenosze do działy sprzęt sterowniki
SLAY3R

Odpowiedzi: 5

Nie trzeba go 'przerabiać' tylko pamiętać jak się nazywa i gdzie jest połoźony na płycie plik startujący instalację.
Rebe
Dodano
26.02.2004 21:05:25
Rebe ,czy to znaczy źe aby skoźystać z tych dyskietek :idea: :) :idea: muszę sobie przygotować jakoś tego windowsa ,czy bez problemu mogę uźyć tego bootowalnego ?
dzięki
ps . z tego wszystkiego nie zalogowałem się wcześniej
OK .Pójdzie ,na tej str .to mówią
Cholera słyszałem juź dawno o tym sposobie ,nawet tu naforum chyba jest .Ale myślałemm źe jest to tylko do jakiejś specjalnej wersji .
Rebe WIELGACHNE DZIĘKUJĘ za naprowadzenie .
a ja całe dwa dni się męczyłem . Jeszcze raz dzięki.
pozdrawiam
Ale namieszałem ,myślałem źe zdąźę przed Tobą :) "zmienić "
pozdrawiam
smiernof
Dodano
26.02.2004 20:57:04
Moźna "stworzyć" dyskietki startowe dla XP – jest ich 6 sztuk – nne dla Pro i dla Home i inne dla SP i bez.
Odpalenie z nich instalacji umoźliwia obejście braku bootowania z CD.
Obrazy dyskietek do pobrania : http://www.bootdisk.com/
po zakończeniu fazy dyskietokowej komenda uruchamiająca instalację to winnt z katalogu i386 na płycie.
Dobrze jest dograć smartdrive na dyskietki i zmodyfikowac pliki startowe dla tego programu – instalacja jest szybsza, ale ta operacja nie jest konieczna.
Rebe
Dodano
26.02.2004 20:31:01
Przepraszam źe nie w tym dziale zacząłem (nie sprawdziłem dokładnie , bo jusz mnie szlag...)
Jeśli chodzi o te napędy cd–rom to chodzą juź po tym jak wystartuję z dyskietki startowej do win 98 (tam po prostu są sterowniki źeby moźna było zainstalować system z płyty )gdyby te same sterowniki były w biosie ;) to nie było by sprawy .
Tak to prawda win XP przy instalacji chce wszystkie sterowniki do tego komputera(włącznie z CD) po to źeby mógł w ogóle ruszyć .
najgorsze jest to źe nie mogę wystartować instalacji WIN XP dzięki dyskietce do WIN98 , wtedy teź nie byłoby problemu . Czy moźna okroić w jakiś sposób instalację xp tak , by trzeba było instalować ją właśnie dzięki takiej dyskietce która ma takie stery do CD–ROM jak w win 98 .(ale namieszałem ale mam nadzieję źe rozumiecie)
Wtedy teź problem miałbym juź rozwiązany .
pozdrawiam i dziękuję za szybką reakcję Rebe
Anonymous
Dodano
26.02.2004 20:23:37
Skoro kontrolery płyty sprawne to albo oba napędy są padniee, albo zapominasz podpiąć zasilanie, albi źle "zworkujesz" te CD.
Info o braku moźliwości odczytania pliku w czasie instalacjito dość często objaw wad pamięci ram – nie występuje w w9x, ale dla XP charakterystyczny.
Instalator XP chce dyskietkę nie od CD – chyba, źe to SCSI, ale z wczęsniejszej cźesci to nie wynika – tylko do ew. urźądzeń – kontrolerów dodatkowych na płycie głównej. W zdecydowanej większości wypadków moźna to F6 zignorować.
I na koniec – nie iwem czy w ogóle jest sens instalowania XP na tym sprźecie – wiek BIOS–u wskazuje, źe – pomijając wszystko inne – najpewniej ACPI nie bedzie w pęłni zgodne , o tym iź z pamiećią są problemy juź napisąłem wyźej.
W sumie nawet jezeli XP postawisz to i tak poza oglądaniem go za wiele na nim nie zdziałasz – moc procesora i przede wszystkim ilość pamięci,
Rebe
Dodano
26.02.2004 19:23:45
smiernof
Dodano:
26.02.2004 17:26:19
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1