VPU Recover zresetowal karte ATI Radeon
Witam
Mam Problem z nizej wymieniana konfiguracja
oczywiscie problem pojawia sie podczas akceleracji 3D
(o dziwo wieszala sie na kazdej grze, oporcz doom 3... ktory dziala bez zazutow, inne np FarCry, UT2003 wieszaly sie po minucie dwoch)
karta wiesza sie:
– Przy wlaczonym VPU Recover
wyswietla komunikat ze karta zostala zresetowana poniewaz nie odpowiadala na sterownik ekranu
– Przy wylaczyn Vpu Recover
poprostu sie wiesza i wylacza sie monitor (no signal)
Przesledzilem Troche postow... takze nie wiem co komu pomaga wylaczenie VPU Recover
Czesciowym rozwiazaniem jest ...przelaczenie karty na tryp AGP x4 – dziala stabilnie nie wiesza sie
ale wciaz nie wiem dlaczego na AGPx8 sie wysypuje ???
takze prosze o pomoc
ps. jak narazie wydaje mi sie ze to wina zasilacza
czy jest mozliwosc ze pracujac na agpx8 pobiera wiecej napiecia ???
ewentualnie plyta glowna
pozdrawiam
HArdware:
Obudowa Aurora (zasilacz MGB350ATXP4
Gigabyte GA–7VT880L
AMD Athlon XP 2600+ 333Mhz
2x 256MB Dual DDram TWINMOS
Caviar 120GB SATA 7200 8MB
Ati Radeon 9550 Sapphire 128 DDR 128Bit
Software:
System WinXP (Serial Pack 1,2)
Ati Catalyst Conrol Center (wxp–w2k–ccc–8–062–040929a–018115c.exe)
no i DotNET framework 1.1 PL (wymaga Catalyst)
Mam Problem z nizej wymieniana konfiguracja
oczywiscie problem pojawia sie podczas akceleracji 3D
(o dziwo wieszala sie na kazdej grze, oporcz doom 3... ktory dziala bez zazutow, inne np FarCry, UT2003 wieszaly sie po minucie dwoch)
karta wiesza sie:
– Przy wlaczonym VPU Recover
wyswietla komunikat ze karta zostala zresetowana poniewaz nie odpowiadala na sterownik ekranu
– Przy wylaczyn Vpu Recover
poprostu sie wiesza i wylacza sie monitor (no signal)
Przesledzilem Troche postow... takze nie wiem co komu pomaga wylaczenie VPU Recover
Czesciowym rozwiazaniem jest ...przelaczenie karty na tryp AGP x4 – dziala stabilnie nie wiesza sie
ale wciaz nie wiem dlaczego na AGPx8 sie wysypuje ???
takze prosze o pomoc
ps. jak narazie wydaje mi sie ze to wina zasilacza
czy jest mozliwosc ze pracujac na agpx8 pobiera wiecej napiecia ???
ewentualnie plyta glowna
pozdrawiam
HArdware:
Obudowa Aurora (zasilacz MGB350ATXP4
Gigabyte GA–7VT880L
AMD Athlon XP 2600+ 333Mhz
2x 256MB Dual DDram TWINMOS
Caviar 120GB SATA 7200 8MB
Ati Radeon 9550 Sapphire 128 DDR 128Bit
Software:
System WinXP (Serial Pack 1,2)
Ati Catalyst Conrol Center (wxp–w2k–ccc–8–062–040929a–018115c.exe)
no i DotNET framework 1.1 PL (wymaga Catalyst)
Odpowiedzi: 3
Ja zaś bym zaczął od sprawdzenia innej wersji sterowników – parę juź się ukazało nowszych od uzywanego, a i parę starszych teź jest.
Potem bym zasilanie sprawdził.
Następnie sprawdził tę kartę w innym komputerze i dopiero zastanawiał się czy to mój sprzet czy jednak karta winna i ew. ją rekalmował.
spiderko – na stronach MSI było swego czasu porównanie kart z AGP x4 i x8 – to jedyna zmiana w modelu i róźnice w markach były rzędu 30–paru oczek, czyli praktycznie źadne.
Potem bym zasilanie sprawdził.
Następnie sprawdził tę kartę w innym komputerze i dopiero zastanawiał się czy to mój sprzet czy jednak karta winna i ew. ją rekalmował.
spiderko – na stronach MSI było swego czasu porównanie kart z AGP x4 i x8 – to jedyna zmiana w modelu i róźnice w markach były rzędu 30–paru oczek, czyli praktycznie źadne.
Spadek wydajności przy AGPx4 jest niewielki, w 3DMarku2001 ponoć 300 punktów. Więc jeśli to nie problem dla ciebie zostaw to na x4.
Sprawdz ustawienia w BIOS–ie czy masz AGP 8x support na Enabled (w sekcji Advanced Chipset Features). Stery do grafiki masz aktualne ? Zaktualizuj. Pobor mocy z zasilacza na pewno bedzie wiekszy przy 8x, ale nie sadze, ze na tyle zeby wywalac monitor. Sprawdz ustawienia w sterach, moze za mocno cos podkreciles ?
Strona 1 / 1