VPN - PPTP - Serwer na XP Pro i możliwe tylko 1 połączenie?

Witam, postawiłem sobie serwer VPN na Windowsie XP Pro. Czytałem, że różnica między Home a Pro w tej kwestii jest taka, że na Home można jako serwer dokonać tylko połączenia z serwerem 1 klienta jednocześnie, natomiast Pro wiele jednocześnie. Obecnie mam w pracy wersje Pro i ustawiłem połączenie na jednym klienckim kompie do serwera i działa. Natomiast wpinając się innym komputerem mam informację o tym, iż takie połączenie jest już nawiązane i nie może się połączyć. Co jest nie tak? Jako serwer ustawiłem wartości takie IP aby była możliwość wpięcia się 5 komputerami klienckimi. Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 2

IP przypisywane jest dynamicznie. Co do nazwy zobaczę czy nie są podobne. Oczywiście mam login i hasło dwóch różnych użytkowników. Całość testuje w sieci lan na 1 serwerze i podpiętych dwóch laptopach. Idę zobaczyć jak to z nazwami. Dam znać, jednak pewno to nie to. Jednak cały czas ta sama sytuacja. Oczywiście jak odłączam 1 klienta to drugi się połączy a pierwszy już ponownie nie może. Błąd 937: Ponieważ inne połączenie tego typu jest już używane, połączenie przychodzące nie może zaakceptować żądania połączenia. Taka informacja widnieje na kompie klienckim starającym się podłączyć do serwera VPN.
Aniol83
Dodano
06.12.2009 14:56:02
  • Ucho 07.12.2009 18:34:19

[quote=Aniol83]IP przypisywane jest dynamicznie. .[/quote] Przypisz stałe kolejne IP i zobacz. Powinno być OK.

Zmień IP kolejnego kompa lub jego nazwę.
Ucho
Dodano
06.12.2009 14:22:26
Aniol83
Dodano:
06.12.2009 13:55:50
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1