vista chodzi a XP nie widzi dysku

Na moim notebooku jest zainstalowana vista . Chciałem na oddzielnej partycji zainstalować XP. Sformatowałem więc obie partycje przy użyciu płyty startowej wisty bo startowa xp nie ruszała po wykryciu nowszej wersji Windowsa. Niestety podczas instalacji XP wyskakuje komunikat że instalator nie znalazł dysku twardego. Próbowałem kilka razy i nic. Natomiast instalator wisty bez problemu się instaluje. Może ktoś wie jak mogę sobie poradzić z tym problemem ? -Będę wdzięczny

Odpowiedzi: 4

Acery opcję AHC, ewentualnie Sata, ma w nowszej wersji Biosa. Acer jest taki mądry, że , aby zaktualizować bios, należy kupić zewnętrzną stację dyskietek, i to nikt nie daje gwarancji, że to ruszy. W Polsce Acer nie ma serwisu, aby nie stracić gwarancji, należy wysłać za granicę. Miałem przez 2 dni to G...., oddałem, kupiłem Fujitsu-Siemens i mam święty spokój.
rysiek50
Dodano
13.01.2008 16:14:20
gosiak - zamiast probować [quote] w paru kombinacjach [/quote] zrob to raz, ale z tą dobrą. Która to? - Wiesz tylko Ty w oparciu o specyfikację sprżetu ( kontrololera S-ATA ). PS. Poszukaj w BIOS-ie opcji AHCI ( ma być wyłaczona ), ustawień kontrolera S-ATA ( ma być jako IDE ) - dopiero gdy nei znajdziesz takich opcji zajmij się nLite.
Rebe
Dodano
12.01.2008 08:24:25
  • gosiak 12.01.2008 13:59:13

[quote=Rebe]gosiak - zamiast probować [quote] w paru kombinacjach [/quote] zrob to raz, ale z tą dobrą. Która to? - Wiesz tylko Ty w oparciu o specyfikację sprżetu ( kontrololera S-ATA ).[/quote] probowalam rowniez z ta dobra czyli juz tylko z odpowiednimi sterownikami s-ata do laptopa i dalej nic [quote=Rebe]PS. Poszukaj w BIOS-ie opcji AHCI ( ma być wyłaczona ), ustawień kontrolera S-ATA ( ma być jako IDE ) - dopiero gdy nei znajdziesz takich opcji zajmij się nLite. [/quote] niestety takich funkcji nie znalazlam :( dlatego tez zabralam sie za nLite jakiegos ograniczonego mam tego BIOS-a :/ zdecydowanie mniej funkcji niz na poprzednim kompie.. zabierajac sie za nLite doszlam do punktu wyjscia, zastanawiam sie czy nie sformatowac partycji liveCD z Linuxem a potem od nowa zaszalec z xp, tylko pytanie czy problem sie znowu nie powtorzy :(

Dzięki !!! wielkie !!!
Mniusio
Dodano
21.11.2007 23:55:00
Po prostu musisz do instalki Windowsa dodać sterowniki do SATA. Vista takie sterowniki ma "w sobie" a XP nie posiada takowych. Poniewż nie ma w notebooku stacji dyskietek za pomoca której mozna by "podać" sterownik przed instalacją WinXP jedynym wyjsciem jest za pomocą nLite dodanie do bootowalnej płyty z WinXP odpowiednich sterowników.
Shatyn
Dodano
21.11.2007 23:51:09
  • gosiak 12.01.2008 01:17:22

[quote=Shatyn]Po prostu musisz do instalki Windowsa dodać sterowniki do SATA. Vista takie sterowniki ma "w sobie" a XP nie posiada takowych. Poniewż nie ma w notebooku stacji dyskietek za pomoca której mozna by "podać" sterownik przed instalacją WinXP jedynym wyjsciem jest za pomocą nLite dodanie do bootowalnej płyty z WinXP odpowiednich sterowników.[/quote] niestety u mnie to nie dziala wyskukuje mi blad ze nie wykrywa mi zadnych twardych dyskow. Na plytce mam wrzucoen sata i probowalam to w paru kombinacjach i nic z tego :/ komputer to acer 4290g RATUNKU!!!!

Mniusio
Dodano:
21.11.2007 23:37:39
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1