vista chodzi a XP nie widzi dysku
Odpowiedzi: 4
-
[quote=Rebe]gosiak - zamiast probować [quote] w paru kombinacjach [/quote] zrob to raz, ale z tą dobrą. Która to? - Wiesz tylko Ty w oparciu o specyfikację sprżetu ( kontrololera S-ATA ).[/quote] probowalam rowniez z ta dobra czyli juz tylko z odpowiednimi sterownikami s-ata do laptopa i dalej nic [quote=Rebe]PS. Poszukaj w BIOS-ie opcji AHCI ( ma być wyłaczona ), ustawień kontrolera S-ATA ( ma być jako IDE ) - dopiero gdy nei znajdziesz takich opcji zajmij się nLite. [/quote] niestety takich funkcji nie znalazlam :( dlatego tez zabralam sie za nLite jakiegos ograniczonego mam tego BIOS-a :/ zdecydowanie mniej funkcji niz na poprzednim kompie.. zabierajac sie za nLite doszlam do punktu wyjscia, zastanawiam sie czy nie sformatowac partycji liveCD z Linuxem a potem od nowa zaszalec z xp, tylko pytanie czy problem sie znowu nie powtorzy :(
-
[quote=Shatyn]Po prostu musisz do instalki Windowsa dodać sterowniki do SATA. Vista takie sterowniki ma "w sobie" a XP nie posiada takowych. Poniewż nie ma w notebooku stacji dyskietek za pomoca której mozna by "podać" sterownik przed instalacją WinXP jedynym wyjsciem jest za pomocą nLite dodanie do bootowalnej płyty z WinXP odpowiednich sterowników.[/quote] niestety u mnie to nie dziala wyskukuje mi blad ze nie wykrywa mi zadnych twardych dyskow. Na plytce mam wrzucoen sata i probowalam to w paru kombinacjach i nic z tego :/ komputer to acer 4290g RATUNKU!!!!