Witam
Od pewnego czasu borykam się z problemem z młodszymi braćmi, gdy jestem w pracy włączają mój komputer i instalują różne gry, robią śmietnik, oczywiście bez mojego pozwolenia.
Mam konto z uprawnieniami admina na hasło, konto administratora jest wyłączone,
więc powiedzcie mi jak oni to robią, że logują się na jakieś inne konto, poznałem, bo jak wszedłem wyłączali kompa i był inny pulpit.
czyżby stworzyli jakieś ukryte konto? jak to zprawdzić?
POMOCY musze ich ukrucić
system XP pro SP2
Odpowiedzi: 10
A sprawdzałeś czy nie startują systemu z płyty CD/DVD
I dziwnego masz Biosa. Ja nie spotkałem jeszcze Biosa w którym nie można ustawić hasła na odpalenie kompa. (Pewnie jeszcze mało widziałem) Ja zawsze mam wpisane hasło aby nie można było odpalić mojego kompa bez mojej wiedzy.
I za to mam przegrane u mojego syna.
Nawet jak ktoś wyjmie dysk twardy to i tak nic z niego nie odczyta
dzobry pomysł, myślałem o tym, ale w moim BIOSie nie ma opcji ustawienia hasła
proponuje dać bootowanie najpierw z HDD i założyć hasło w biosie i będzie git :)
Widać Twoje zabezpieczenia nie były dla nich jakąś specjalną przeszkodą.
dzieki za szczere checi,
ale przede wszystkim chodzilo mi oto zeby sie dowiedziec jak uruchomili kompa, mimo moich zabezpieczeń.
a ostatni post na pewno się przyda
Poczytaj: http://www.agavk.p9.pl/strony/progra_locker.php
Może to będzie lepsze?
http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/ukrywanie.htm
Jak pisałem wcześniej, konto Administratora jest jest wyłączone, co uniemożliwia zalogowanie sie na nie, poza tym ma mocne hasło, którego na pewno nie znają.
Czy jest możliwość, żeby utworzyli jakieś oddzielne konto, tylko ukryte, którego nie widać?
Faktem jest że czasem siedzieli na moim koncie i wtedy mogli coś pomajstrować, tylko co?
tylko mi chodzi oto żeby wcale nie korzystali z mojego kompa, mają swój.
Po wpisaniu control userpasswords2 jest widoczne moje konto i konto gościa.
Moje konto ma hasło, któego na pewno nie znają. a konto gościa ma puste hasło.
Podczas logowanie gdy dam 2 razy alt+ctrl+del i wpiszę użytkownika "gość" i hasło pozostawie puste pojawia się komunikat "Lokalne zasady tego systemu nie pozwalaja na logowanie interakcyjne", więc na to konto też nie mogli wejść,
więc co mam zrobić??
Start - uruchom - control userpasswords2 i zobacz jakie masz konta.
Na swoje załóż silniejsze hasło, a dla braci utwórz osobne konta użytkownika i ogranicz im, przy pomocy uprawnień, dostęp do plików i katalogów. Na upartego załóż im quote (ogranicz ilość dostępnego miejsca) na dyski / partycje.
Wszystko masz w google.