Utrata systemu operacyjnego
Po włączeniu komputera ukazał się napis "Missing operation system". Mam XP pro. Próba reanimacji nie dała rezultatu. Uruchamiając z płyty instalacyjnej okazało sie, źe zamiast dwóch partycji CiD pojawiło się aź 4 partycje w ramach C. Wzrosła takźe pojemność dysku. Dawna C 15 GB podzielona na 4 partycje wykazała 27 GB, a partycja D nie uległa zmianie. Nastąpiło więc rozmnoźenie się dysku. Nigdzie nie było systemu operacyjnego. Nie miałem innego wyjścia jak tylko formatowanie partycji C i ponowne zainstalowanie całego systemu.
Co to było za zajawisko? Czy to był jakis wirus? Czy ktoś miał podobne zajwisko i jakie zastosował metody odzyskania systemu.
Straciłem na to 6 godzin. Czy jest jakaś metoda przywrócenia systemu w takiej sytuacji?
Co to było za zajawisko? Czy to był jakis wirus? Czy ktoś miał podobne zajwisko i jakie zastosował metody odzyskania systemu.
Straciłem na to 6 godzin. Czy jest jakaś metoda przywrócenia systemu w takiej sytuacji?
Odpowiedzi: 9
EL NINO:
Niech i tak bedzie, jednak moze nie EOT a EOD ? :wink:
A niech i tak będzie :wink:.
Lecę zrobić zawczasu kopię MBRu :mrgreen:.
Niech i tak bedzie, jednak moze nie EOT a EOD ? :wink:Amon–Ra:
Dlatego teź proponuję ugodę i EOT :).
EL NINO:
Nie napisal "przed taka sytuacja". Napisal "w takiej".
Twoja błędna interpretacja jest wynikiem mego niefortunnego wyraźenia się – oczywiście miałem na myśli postępowanie w takiej sytuacji, nie zabezpieczenie się przed nią, za co przepraszam.
Gwoli ścisłości – oczywiście, źe takowa metoda jest – przywrócenie zawartości MBRu. O problematyce tego jednak niźej.
Wydaje mi się, źe w tej chwili odnosimy się do dwóch diametralnie róźnych sytuacji: Ty masz na myśli tylko ten jeden, konkretny przypadek, w którym oczywiście trudno mówić o przywróceniu czegokolwiek z kopii, jezeli takowej się nie posiada. Ja za to udzieliłem jedynie ścisłej odpowiedzi na równie ściśle sprecyzowane pytanie:
Alescico:
Czy jest jakaś metoda przywrócenia systemu w takiej sytuacji?
A teraz meritum mojej wypowiedzi: zauwaź, źe autor stawia pytanie (jak juź takźe wcześniej napisałem) jakiś czas po zidentyfikowaniu i wyeliminowaniu awarii (mniejsza o to, w jaki sposób) – przecieź oczywiste jest, źe gdyby załoźyciel wątku zwrócił się na forum o pomoc w rozwiązaniu tego problemu (czyli w chwili pisania postu jego komputer nie działałby prawidłowo), nie polecałbym mu wykonać czegoś niewykonywalnego! :? Tutaj jednak wyraźnie mamy doczynienia z pytaniem post factum (takźe o tym napisałem), zatem naleźy je traktować raczej w kategoriach ewentualnej profilaktyki, nie zaś doraźnej pomocy.
EL NINO, ta z lekka pretensjonalna wymiana zdań staje się powoli dość irytująca i frustrująca. Poza tym wyraźnie nie powinna być prowadzona na łamach tego forum, gdyź de facto nie wnosi do działu nic konstruktywnego. Dlatego teź proponuję ugodę i EOT :).
Jesli odebrales to jako ironie, wybacz. Nie to bylo moim zamiarem.Amon–Ra:
Skoro wiesz, źe to sugestia, po co ironizujesz? :?
Napisalem tak, poniewaz w odroznieniu od Ciebie, nie widze w tekscie posta autora tematu slowa: "na przyszlosc". Tym samym i Twoje twierdzenie jest nieuprawnione i wybiegajace w nieokreslona przyszlosc:
Amon–Ra:
Padło pytanie – jak moźna ustrzec się przed taką sytuacją
W poscie Alescico widac jedynie slowa: "Czy jest jakaś metoda przywrócenia systemu w takiej sytuacji?", a to dla mnie oznacza sytuacje dokladnie taka w jakiej byl – bez jakiejkolwiek kopii MBRu.
Nie napisal "przed taka sytuacja". Napisal "w takiej".
Skoro wiesz, źe to sugestia, po co ironizujesz? :? Padło pytanie – jak moźna ustrzec się przed taką sytuacją (autor sam zaznaczył, źe to juź post factum) i odpowiedziałem na nie. Jeźeli będzie zainteresowany, zapyta o szczegóły.
Z jakiej kopii ? Skad Alescico mial podczas swojej awarii kopie wziasc ? :wink:Amon–Ra:
Z kopii...
BTW, wiem ze to sugestia, ale nie spotkalem jeszcze nikogo kto mialby zrobiony backup MBRu.
EL NINO:
Skad ?Amon–Ra:
Chyba tylko przywrócenie zawartości MBR
Z kopii – jakim programem? Zaznaczyłem wyźej.
Skad ?Amon–Ra:
Chyba tylko przywrócenie zawartości MBR
A któź to wie? Jakiś czas temu na forum pojawił się podobny błąd, podobnie wynikał z naruszenia struktury partycji i zafałszowania ich logicznego układu na dysku.
Chyba tylko przywrócenie zawartości MBRu (a więc i tablicy partycji) – np. BootIt NG lub MBRWork.
Alescico:
Czy jest jakaś metoda przywrócenia systemu w takiej sytuacji?
Chyba tylko przywrócenie zawartości MBRu (a więc i tablicy partycji) – np. BootIt NG lub MBRWork.
Strona 1 / 1