uszkodzone pliki – tematu ciag dalszy...

Chyba zaczne tak: "Zaraz odwioza mnie do Tworek"
Od stycznia, srednio raz na miesiac pada mi system...
Ostatnio myslalem, ze to wina zle polozonych partycji: uzylem fdisk–a na dysk 80GB SATA :oops:
Kolejna instalacja:
1. Plyta instalacyjna, zdejmuje wszystkie partycje, zakladam nowa podstawowa i instaluje system.
2. Stery, SP2, laty, siec, Opera, NIS+bazy virow, wylaczam kilka uslug (z chipem w reku)
3. Pierwsze logowanie do Neo (aktualizacja NIS)i pierwsza niespodzianka: cos blokuje siec! Nie zrywa polaczenia – ikona sieci ciagle aktywna, ale wyjscia nie ma. Wyglada na to, ze firewall zablokowal caly ruch sieciowy i przy okazji wlasne polaczenie z serwerem aktualizacji. Uruchamiam ponownie, sciagam aktualizacje i jest ok. Podobna blokada ruchu pojawila sie jeszcze raz podczas surfowania.
4. PIERWSZY USZKODZONY plik: pojawil sie zaraz po tym jak przegladarce wylaczylem tzw tempa na dysku. W ustawieniach Opery mozna okreslic rozmiar pliku na dysku lub calkowicie go wylaczyc. Nie surfuje w domu wiec tempa wylaczam by nie zapisywal na dysku stron z e–banku. Gdy pojawilo sie info o uszkodzonym pliku (w Operze, nazwy nie pamietam: cache4?) C,Wlasciwosci, narzedzia, sprawdzenie przy nastepnym uruchomieniu i restart. Scandisk, naprawia i pozniej info o braku bledow.
5. DRUGI USZKODZONY plik: musze troche posiedziec w necie wiec Opera dostaje tempa i przy okazji tworze dodatkowa partycje (nie tworzylem podczas instalacji)
Restart i jest: uszkodzony w System Volume Information/restore/ciag cyfr... Scandisk przy nastepnym uruchomieniu, restart i jak wyzej. Na razie tyle a sytem ma zaledwie dwa tygodnie....

Ciekawa sprawa; przy poprzednich padach zawsze bylo tak samo, uszkodzone te same pliki. Roznica: firewall nie robil niespodzianek, Opera zawsze miala wylaczonego tempa.
Powoli wyczerpuje mi sie zasob teorii spiskowych, zreszta nie wiem czy laczyc z tym Opere, moze wylaczyc przywracanie systemu?

Panowie, prosze radzcie cos!!!

Odpowiedzi: 9

Po aktualizacji sterownika na razie jest spokoj. Pewnie nie na dlugo, zobaczymy. W logach jak zwykle DCOM:

Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: DCOM
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 10010
Serwer {} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.

I cos mi blokuje siec:

Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: Service Control Manager
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 7034
Usługa Symantec Network Proxy niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1.

Polaczenie sieciowe nie jest zrywane, cos wylacza usluge w Firewall–u i wyjscia nie mam. Ciekawe jak z wejsciem...? Macie jakis pomysl co wylacza ww usluge? Dzieje sie tak tylko podczas surfowania ;)
trzepaq
Dodano
16.05.2005 18:34:51
Jesli chodzi o wylaczone uslugi, nie widac zadnych ktore moglyby byc odpowiedzialne. Mozna wylaczyc jeszcze kilka innych, ale nie bede teraz mieszal. Mozesz tylko wylaczyc calkowicie uslyge Przeglądarka komputera, gdyz nie jest Ci teraz do niczego potrzebna.

Pozostaje Ci sie skupic jedynie na tym dysku, skoro testy wykazuja jego ulomnosc.
Partycje zakladales i formatowales przy pomocy narzedzi dostepnych w XP. Moze dla odmiany warto by bylo zrobic to np. za pomoca starszych narzedzi windowsowych (z w98), lub narzedzi zewnetrznych. Jesli systuacja bedzie sie powtarzala a dysk jest na gwarancji – wymiana.
EL NINO
Dodano
13.05.2005 21:49:44
Tak oto:
1. wymienilem tasme dysku
2. Memtest przez ok 05h – test passed
3. Kontrolery SCSI i RAID/ VIA Serial ATA RAID Controller: odpalilem aktualizuj sterownik i jest nowszy,
4. Soft do sprawdzenia dysku:
– Quick test: partycja systemowa oblala
– Full test: zrobil 100%, pokazal dysk C na czerwono, chce zobaczyc wyniki testu i.... SIE ZAWIESIL!!!! Gdyby byl to test wykonywany pod Win to raczej bym sie nie dziwil ale tak....hmmm :o
5.Uruchamiam XP – startuje, scandisk – nie wykrywa bledow....

6. Obiecany wczoraj gwozdz programu: moja przygoda z uslugami systemowymi. :roll: :roll: :roll:
XP Prof, NIS, Office, Nero, Total Commander i wsio Panowie! Siec: Neozdrada, drukarki nie mam, w sieci nie wyszukuje i nie udostepniam.
Wyłączylem:

ClipBook
DDE Sieci
DSDM DDE Sieci
Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej
Kopiowanie woluminów w tle
Logowanie do sieci
Logowanie pomocnicze
Menedźer przekazywania
Menedźer sesji pomocy Pulpitu zdalnego
NetMeeting Remote Desktop Sharing
Numer seryjny nośnika przenośnego
Pomocnik karty inteligentnej
Posłaniec
QoS RSVP
Rejestr zdalny
Routing i dostęp zdalny
Serwer
Usługa Czas systemu Windows
Usługa indeksowania
Usługa NT LM Security Support Provider
Usługa raportowania błędów
Usługi IPSEC
Usługi terminalowe
WebClient
Zgodność szybkiego przełączania

Przestawilem na reczne uruchamianie:

Klient śledzenia łączy rozproszonych
Menedźer dysków logicznych
Przeglądarka komputera
Stacja robocza
Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI
trzepaq
Dodano
13.05.2005 11:16:37
Z tym Chipem to nie do konca prawda – wylaczylem tylko to, co uznalem za zbedne a nie calosc wg.propozycji autora artykulu. Mam tez liste (znacznie szersza) z blackvipera – przyznaje jednak – moglem wylaczyc o jedna usluge za duzo. Zrobie spis i poddam sie ocenie :P
Poprzedni temat: bladzenie w ciemnosci, objawy takie same, propozycja rozwiazania: nowe partycje z plyty instalacyjnej a nie fdiskiem z dyskietki startowej win 95 :oops:
Nie podkrecam.
NTFS.
Wieczorem wymienie tasme, sciagne nowe stery, zapodam memtest, pomocuje sie z programem diagnostycznym seagate.

W poprzednich padach bylo podobnie: jeszcze kilka razy blescreen ze skandiskiem i pad bez mozliwosci uruchomienia nawet w trybie awaryjnym o opcji Napraw nie wspominajac.

PS. Czy wystarczy w ramach aktualizacji sterow zainstalowac tylko VIA SATA RAID Driver Package (jest z 2004 roku) czy najpierw (raz jeszcze)VIA 4 in 1 driver Package Service (dostepny na stronie producenta jest tylko starszy plik, zakladam ze ten sam byl na CD wraz z plyta)
trzepaq
Dodano
12.05.2005 14:59:56
trzepaq:

Pozostawiasz wszystkie uruchomione?

O ile Go – EL NINO – znam to nie, ale On – co z obrzydzeniem stwierdzam, wie co i dlaczego wyłącza, a nie leci po jakichś chipach.
Moźe lepiej bedzie jeźeli porównasz ten "Chipowy" zestaw z informacjami i innych witryn – jest tego trochę – niestety najlepsza – blackviper, jest w tej chwili niedostepna.
To jednak tylko na marginesie, bo cąły czas po głowie mi chodzi ład logiki na dysku spowodowany bądź przez kontroler – płyta/dysk, bądź przez tasmę sygnałową – nie wymagaj byśmy szukali poprzedniego tematu – wynikające z ich wady lub przetaktowania.
Do tego dochodzi brak informacji o systemie plików – moze to MFT zawiera jakieś błędne informacje i stąd problem w SVI.
To wszystko jednak gdybanie, bo Ty wiesz, źe temat to "ciąg dalszy" my jednak nie mamy ochoty(?) pamietać co juz było.

PS.
A próbowąłeś wyłaczyć przywracanie – p–unkty "się usuną" i ponownie je łączyć by sprawdzić co sie bedzie z tym błedem w SVI działo?
Rebe
Dodano
12.05.2005 14:24:02
Mam tez w wersji dyskietkowej – nie probowalem bo myslalem, ze to bez roznicy :o
Opera teraz jest z keszem i opcja czyszczenia, zobaczymy jakie beda efekty. Co z uslug wylaczylem? generalnie nie wszystko co w Chipie wyczytalem :D
Zaznaczylem wiec zrobie spis i podrzuce na forum.
Pozostawiasz wszystkie uruchomione?
trzepaq
Dodano
12.05.2005 14:13:12
trzepaq:
Sciagnalem ze strony seagate obraz plytki, wypalilem, bootuje ale dysku odnalezc nie moze – pewnie czegos nie doczytalem.
Mogles sciagnac w wersji instalacyjnej na dyskietke.

Probowales w Operze nie tyle ze wylaczac tempa a wlaczyc czyszczenie przy zamknieciu przegladarki ? Daje dokladnie takie same efekty – nic nie zostaje w folderze keszowania.
Plik w SVI – dziwne ze zawsze w tym miejscu. Moze wylaczenie ktorejs uslugi ?

Sprawdz dokladnie dysk –> SeaTools sprawdz czy dla wlasciwego dysku wersja.
EL NINO
Dodano
12.05.2005 13:29:56
Zasilacz mocny i markowy –po eksplozji poprzedniego kompa nie oszczedzam na zasilaczach,
Pamiec i tasma dysku – zrobie dla tzw spokojnosci, ale na tym samym dysku zwykle byl Mandrake i problemow nie stwarzal :)
Dysk na bledy jak na razie tylko scandiskiem.
Sciagnalem ze strony seagate obraz plytki, wypalilem, bootuje ale dysku odnalezc nie moze – pewnie czegos nie doczytalem.
trzepaq
Dodano
12.05.2005 12:18:56
Temat wielokrotnie poruszany.

Generalnie trzeba zacząć od sprawdzenia.

Dysku na błędy narzędziami producenta,dokładnie.

Pamięć na błędy,a najlepiej podmiana na inną.

Wymień taśme sygnałową dysku.

Zasilacz podmień na markowy i mocniejszy.

Coś kręcone odkręć.

To na początek zrób i zobacz.

Do poczytania o instalacji systemu.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048
JNJN
Dodano
12.05.2005 11:56:46
trzepaq
Dodano:
12.05.2005 11:31:12
Komentarzy:
9